13 nya golv

Drömmer du om ett snyggt slitstarkt golv som är enkelt, både att lägga in och att sköta? I dag finns en mängd olika golv att välja mellan, alla med sina speciella kvalitéer. Här får du ett urval av några nya vackra golv. Låt dig inspireras!

Oljade trägolv blir allt mer populära.

Mycket lättskött och passar alla golv. Enkelt att lägga in, även ovanpå ett befintligt golv. Det är dock viktigt att undergolvet inte är för fuktigt, då kan fukten bindas under plastmattan. Plastgolv tål mycket men inte allt. Gummi, plastpåsar med färgtryck, vissa typer av plast- och textilmattor kan till exempel ge fläckar. Ta alltid bort fläckar omgående så att det inte tränger ner i mattan och biter sig fast, så kallad migering. Använd aldrig stålull eller skurnylon på ett plastgolv, det kan ge repor, liksom vassa föremål. En plastmatta som utsatts för slitage kan börja se blekt och tråkig ut utan att för den skull vara utsliten. I en sommarstuga kanske detta tar 20 år, medan det går betydligt fortare i villan. Du kan öka glansen i mattan genom att stryka på ett par tunna lager polish. Pris från cirka 100 kr/m2.

Mattan Novilon Scandinavia 8539

Textilgolv

Mjukt och skönt att gå på och isolerar både mot kyla och oönskade ljud. Passar inte i kök och våtutrymmen. Ett textilgolv bör skötas noggrant för att undvika damm och allergier. Mattan binder luftburet damm vilket kan vara en fördel eftersom dammet inte yr omkring. En heltäckningsmatta bör tvättas varje år och dammsugas minst en gång i veckan. Pris från cirka 90 kronor/m2.

Vackert, klassiskt och alltid rätt, utom i våtutrymmen eftersom trä är känsligt för väta. Olika ytbehandling ger olika karaktär till trägolvet. Ett lackat trägolv kan se hårt och svalt ut medan ett oljat golv ger ett mjukare och varmare intryck och framhäver träets ådring. Du kan även behandla ett nytt obehandlat trägolv med exempelvis såpa, vax eller lut.

Trä förändrar sin färg med åren. I regel blir ljusa träslag mörkare och mörka träslag ljusare ju äldre golvet blir. Ett massivt trägolv kan slipas ner om och om igen, åtminstone tills du kommer ner till sponten – då är det dags att byta golv. Ett parkettgolv som är till exempel 14 mm kan slipas om cirka fyra gånger, vilket man sällan behöver i hemmiljö.

Ett trägolv mår bäst i 30-60 procent relativ luftfuktighet vilket är normalt inomhus i Sverige, och en temperatur på 18 grader då du lägger golvet. Är du osäker vilken luftfuktighet du har inne kan du mäta med en hygrometer. I dag är många golv förvillande lika trägolv så inspektera ditt golv noga innan du börjar slipa eller behandla det. Trägolv kostar från cirka 200 kronor/ m2.

Golv av exotiskt trä

Linoleum

Linoleum är ett lättskött material som består av pressat trämjöl och faktiskt reparerar sig själv vid ytliga skador! Det är däremot inte helt lätt att lägga in ett linoleumgolv eftersom det ska skarvas med en så kallad smälttråd.

Linoleum är miljövänligt och lätt att sköta, helst med torrstädning eller med lätt fuktad mopp eftersom det är ett fuktkänsligt material. Kan, och bör, vaxas eller poleras med exempelvis golvvårdsvax för att bli mer smutsavvisande.

Får du fläckar av mat eller starka medel på ett linoleumgolv bör du ta bort dem direkt med en urvriden trasa doppad i såpvatten. Linoleum lämpar sig inte i våtutrymmen. Pris från cirka 150 kronor/ m2.

Marmoleum i form av plattor

Klinker och sjösten

Klinker och sjösten är tidlösa material och passar nästan överallt; i hallen, vardagsrummet, köket, gillestugan eller sovrummet. Klinker är bränd lera och sjösten är marmor som tumlats med sand och vatten för att få en mer sliten yta.

Du kan lägga klinker själv men det är betydligt mer krävande att sätta plattor i ett våtrum än i ett torrt utrymme, eftersom golvet då ska klara påfrestningar från både vatten och fukt.

Har du valt rätt klinker till rätt golv så kan keramiken hålla minst lika länge som huset. Om olyckan ändå är framme kan du punktrenovera ett skadat klinkergolv genom att byta ut den trasiga plattan. I medelhavsområdet har man funnit välbevarade keramikgolv med den beaktansvärda åldern av cirka 1 000 år.

Ett keramikgolv rengörs med varmt vatten, eventuellt med lite allrengöringsmedel som inte ger någon fet hinna på plattorna. Plattorna är idag ofta förbehandlade och behöver inte poleras för att bli smutsavvisande. Pris från cirka 130 kronor/ m2.

Laminatgolv

Ett modernt, lättstädat och slitstarkt golv. Laminat består till 85 procent av trä och mönsterpapperet är ett tryckt foto som är skiktlimmat och behandlat med hartser. Olika fabrikat använder sedan olika ytskikt. Behöver inte slipas eller efterbehandlas.

Tål att barn eller husdjur drar in smuts och torkas bara av med fuktig mopp och milt rengöringsmedel. Tål däremot inte om du spiller vatten direkt på golvet – det kan ge fula fläckar. Passar därför överallt utom i våtutrymmen. Håller länge men inte ens ett laminatgolv står emot allt slitage utan kan få slitna kanter med tiden. Pris från cirka 100 kronor/ m2.

Ek är inne

Köpinformation:

AB Heltäckande mattor, 08-23 41 70
Armstrong, 090-14 94 00
Dahls agenturer, 08-665 70 41
Forbo Linoleum AB, 031-89 20 00
Ikea, 020-43 90 50
Kakelspecialisten, 08-686 00 31
Pergo, 070-74 10 20
Tarkett, 08-625 19 00

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar