Vad du väljer för material till det här golvet beror helt på tycke och smak. Trä är ett levande material och rör sig, så det kan vara en god idé att välja ett träslag som inte krymper så mycket. Det är då viktigt att virket är helt torrt. Här har man valt ek – ett annat träslag som gör sig bra tillsammans med keramik- eller stengolv är al. Det här golvet är lagt på diagonalen men vill du förenkla arbetet kan du givetvis lägga det i räta vinklar.
Material:
Golvgips
Skruv för golvgips
Lim (exempelvis PL 400)
Torrt virke
Klinker, sjösten etc.
Flexibel fog som tar upp rörelser bra
Fix
Plugg (kan köpas färdig, exempelvis där du köper båttillbehör)
Verktyg:
Skruvdragare
Borrmaskin
Rätskiva
Smygvinkel
Germaskin/såg
Kakelskärare
Fixkam
Fogset
Gör så här:
Steg 1.
Har du ett trägolv måste du börja med att lägga golvgips. Det är viktigt att plattorna ligger helt fast eftersom träet gärna rör sig lite. Skruva gipsplattorna med cirka 20 cm mellan varje skruv. Skruva i ett zick-zackmönster (se bild). Ett betonggolv behöver du inte golvgipsa, se bara till att golvet är plant.
Steg 2.
Måtta upp golvytan och lägg träramen. Limma och proppa ramen. Mät sedan ut diagonalrutorna och anpassa dessa efter vilka sten- eller keramikplattor du valt. Du kan till exempel välja att ha en platta i varje ruta, exempelvis 30×30 cm, eller flera – på bilden är det nio stycken 10×10 cm sjöstensplattor. Räkna också med cirka 1 cm fog runt varje platta.
Steg 3.
När du lagt ut virket ska detta limmas och skruvas fast. Förborra med en 6 mm borr och försänk för träplugg i samma storlek. Se till att alla skarvar ligger dikt mot dikt.
Slipa träet så att alla kanter försvinner. Olja sedan in träet ordentligt med linolja eller annan träskyddsolja. Olja två gånger.
Steg 4.
Lägg plattorna som du vill ha dem innanför trärutorna. Foga med så kallad flexfog.
Tvätta noga med en svamp med handtag som du köper i kakelhandeln.
Låt sedan golvet torka cirka en vecka.
Steg 5.
Slipa träet med fint slippapper. Olja in träramen ytterligare en gång. Har du valt stenplattor behöver du inte vara rädd att få olja på plattorna men har du lagt en annan typ platta, till exempel en laserad platta, bör du vara noga att bara olja i träet för att inte få missfärgningar i plattan.
Om det blivit fula fläckar i träet under plattsättningen måste du slipa träramen igen och olja in ytterligare.
Tack till Tony och Sammy Zabel på Kåzab.