Med liten list kan du komma långt

Lite list kan användas till mycket mer än täcka golvskarvar. Kolla in följande läckra förslag och du har uppslag till ett helt nytt hem!


Var litet listig! Med lister kan du förnya ditt hem på många sätt. Gå till bygg- eller trävaruhandeln och titta. Du kommer att upptäcka att det finns en massa trevliga varianter, som du med litet fantasi kan använda på många sätt. Du kan t ex variera stora släta ytor, skapa spännande rastereffekter, bygga ramverk, fixa praktiska hyllor eller dekorera tak, dörrar, väggfält osv.

Byggvaruhandeln har ett stort sortiment av lister och profiler, både hyvlade och frästa. De flesta är av furu, men de finns också i MDF och flera lövträdslag, och de vanligaste kan man få färdigmålade. Det gör arbetet enklare och snabbare. På senare år har de vitlackade, klarlackade och lutade eller oljade listerna kompletterats med fler färger. Ofta är de fabrikslaserade med en finish och jämnhet som är svår att åstadkomma på egen hand, men samtidigt måste man vara noggrannare när man passar in och kapar listerna. I sortimentet ingår också dekor och ornament för dörrar samt dekorklossar att sätta i hörnen i taket eller på golvet. Dessa underlättar monteringen av listerna, eftersom man slipper gersåga dem. Också de finns både obehandlade och färdigmålade och för såväl klena dekorationslister som foder-, golv- och taklister.

Mestadels använder man lister till att täcka skarvarna i golv-, vägg- och takmaterial och till inramning av fönster och dörrar. Likaså när man sätter in garderober, kökssnickerier o. d.

Förr använde man ofta lister som täckprofiler till ramverk, som fylldes med trä, och prydde såväl väggar som tak med vackra kvadrater och rektanglar i olika utföranden. Numera är oftast väggarna helt släta, men med lister kan man återskapa den variation och detaljrikedom som fanns i de gamla inredningarna.

Nu finns också färdiga dekorset med såväl lister som färdiga hörn och ornament, som kan vara avpassade för dörrarnas standardmått. Dessutom finns det som sagt dekorativa hörnklossar för både golv- och taklister.

Spika eller skruva

När man vill spika dolt eller försänka spikhuvudet i träet brukar man använda s k dyckert, räfflad trådspik. Man kan också använda skruv med försänkt koniskt huvud. För färdigmålad standardlist finns både dyckert och skruv med vitlackat huvud.
Använder du dyckert slår du i den med hammare tills 2 – 3 mm återstår. Driv in spiken sista biten, in i träytan, med en spikdrivare.
Till tunna lister och profiler går det bra med s k listnål, en mycket smal, rund och lätt konisk spik, som saknar huvud.

Förborra och undvika sprickor

Är listen av lövträ eller MDF måste du förborra hålen för att inte spräcka den, något som gäller alla material när du gör en infästning nära ändytan. När det gäller hårdare träslag, som teak eller ek, är det alltid nödvändigt att förborra.
Markera centrum för borrhålet med en spik och håll fast listen mot underläggsklotsar när du borrar.

Du minskar också risken för sprickor om du ”dövar” spiken, d v s slår spetsen trubbig. Du kan även nypa av spetsen med en tång, så att den får en mejselliknande spets. Spetsen ställer du tvärs längdriktningen på listen, så att fibrerna ”skärs av” när du slår i spiken. Klipp gärna av spikhuvudet också, innan du slår in sista biten.
(teckningar)

Använd en hovtång, som lämnar en vass mejselliknande klippyta på spiken. Den ska vara riktad tvärs över listens längd- eller träfiberrktning, så att du inte spräcker liständen. Använd också hovtången till att dra ut spik som du råkar slå krokig – använd då en träbit som skydd mot tryckmärken i listen.

Spackla och måla

Du kan spackla över de ca 2 mm nedslagna spikhuvudena med en spackelspade av metall och spackelpasta för trä. Pastan ska fylla spikhålet, och när den torkat slipar du den jämn och målar. Du kan också använda plastiskt trä i passande färg, så slipper du måla.

Stumfoga

Du kan stumfoga innerhörnen på golvsocklar och taklister. Låt då den ena listen gå rakt mot vägghörnet och skär till den andra i ändytan med en slöjdkniv. Arbeta från kroppen och ha skyddshandske på den hand som håller fast listen.

Verktygen du behöver

Måttband, penna och snickarvinkel
Fintandad såg och tving
Kniv, fil, sandpapper och spackel
Hammare, hovtång, spikdrivare och mejsel

Geringslåda och tving. Styrspår finns för sågning i 90o, 60o och 45o vinkel. Geringslådan av trä har ett anhåll på undersidan som fixerar lådan mot en bordskant när du sågar. Fixera då listen med tving och fingrar mot geringslådans ena insida.

Geringssåg med fast såg och anhåll helt av metall, som ger större precision när du kapar. Den är ställbar i olika kapvinklar. En elektrisk kap- och geringssåg är att föredra vid större inredningsprojekt – den sparar mycket tid. Ett användbart tips är att du innan du kapar listen skär ett grunt snitt med en modellkniv e d. På så vis undviker du att den fläks upp.

Ramhörntving. Ett bra hjälpmedel när man gör tavelramar. Geringssåga ramens fyra sidor och fixera ett hörn i taget innan du limmar och spikar. Du kan skruva fast tvingen på en arbetsbänk, så underlättas spikningen. Tänk på att mäta på ramsidornas insida, i falsspåret där tavlans ytterkanter ska sitta.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar