Nya golv – lätta att lägga själv

Funderar du på att lägga nytt golv i helgen? Här visar vi några golvnyheter som är lätta att lägga in själv!

Visst kan den normalhändige lägga in ett golv själv, räkna bara med att det nästan alltid tar längre tid än golvtillverkaren lovar. Det är ju inte alltid alla väggar är exakt raka och rummet är helt symmetriskt. Mät noga och framförallt läs bruksanvisningen innan du börjar!


Skeppsgolv utan lim
. Med fasade kanter i svart får det här laminatgolvet i ask en äkta känsla av skeppsgolv. Läggs utan lim med click-system. Passar i: kök, hall, vardagsrum, sovrum. Pergo Expression Collection kostar cirka 299 kronor/kvadratmeter. Pergo.


Cool plastmatta
. Ovanliga och roliga plastgolv. Man löslägger golvet, ungefär som en heltäckningsmatta. Är du en van hemmafixare klara du detta. Golvet kan läggas utan lim, även om resultatet blir lite bättre med. Baksida av skum gör golvet mjukt att gå på. Passar bra i kök, hall och barnens rum. Pris cirka 189 kronor/kvadratmeter Cool & Colour, Tarkett.

Lägg fyra gånger så mycket tid på undergolvsarbetet!

Nytt golv på en helg – går det? Byggvaruhusen och golvbutikerna svämmar nästan över av snygga golv som verkar så lätta, så lätta att lägga in.

Man ska rannsaka sig själv, sitt hjärta och sina njurar och inte överskatta sin egen förmåga innan man sätter i gång, säger Jan-Eric Allberg, vd för Golvbranschen, GBR, lite skämtsamt.

Vad han menar är förstås att man helt enkelt ska överväga om man har tid och möjlighet att genomföra en golvläggning. När man har kommit fram till att man har det, finns det några enkla regler man ska hålla sig till, för att resultatet ska bli bra.

1. Förhör dig i butiken och mjölka personalen på tips och råd. Golvfabrikat kan ha olika förutsättningar. Laminatgolv till exempel, är en produktgrupp där det kan finnas stora skillnader i kvalitet.

2. Läs monteringsanvisningen innan du börjar. Det låter kanske självklart, men faktum är att många tror sig veta precis hur de ska gå till väga, säger Jan-Eric Allberg. Resultatet brukar bli att jobbet blir komplicerat och tar mycket längre tid, så varför chansa?

3. Gör undergolvsarbetet omsorgsfullt. Superviktigt! Är undergolvet inte plant kommer det nya golvet inte heller att bli det. Ett knarrigt, slamrigt och sviktande golv vill ingen ha. En bra tumregel är att man ska lägga ner fyra gånger så mycket tid på underarbetet som på själva läggningen.

4. Överväg vad du har för krav på ditt golv. Ska det läggas in i ett gästrum i sommarstugan behöver ju golvet kanske inte vara det dyraste på marknaden. Är det till vardagsrummet och tänkt att ligga där i många år lönar det sig absolut att satsa på kvalitet.

Ballt med bambugolv. Bambu är ett annorlunda och snyggt träslag som blir spännande som golv. Trägolvet Kvist från Ikea kan du lägga själv på befintligt golv, dock ej på tjock heltäckningsmatta. Golvet är omslipningsbart 2-3 gånger och sätts samman med en plastlist. Pris 279 kronor/kvadratmeter. Passar i kök, vardagsrum och sovrum. Ikea.


Klinkerlook utan fog
. Lätt att lägga – och lätt att flytta om man skulle vilja det. Slå i hop plattorna med gummiklubba – inget lim, ingen fog, ingenting behövs. Gjord av miljövänlig återvinningsbar UV-stabiliserad polypropylen. Passar till källare, förråd, hobbyrum, terrass och även uterum. Pris cirka 259 kronor/kvadratmeter. Bergo Elite.

Klipp och klistra! Inget lim, bara sax eller kniv behövs när du ska lägga plast-golvet Lägg lätt. Det här är ett självhäftande golv med ett slitskikt på 2,0 millimeter. Golvet finns som trä- eller stenimitation. Pris 149 – 159 kronor/kvadratmeter. Mattkillarna i Göteborg.


Äkta trägolv på minuten
. Snäpp fast plattorna i varandra. Deltaplattan är i massiv vit ek, men finns även i teak. Storlek 300 x 300 millimeter. Passar i källaren, gillestugan och uterum. Plattorna kostar cirka 62 kronor styck. Firma Charles L Strand.

Köpinformation

Bergo Flooring 0371-58 77 00 www.bergoflooring.se
Firma Charles L Strand 031- 45 42 45 www.cl-strand.com
Forbo 031-89 20 90 www.forbo.se
Ikea 020-43 90 50 www.ikea.se
Mattkillarna i Göteborg 031-748 38 50
Pergo 020-47 63 50 www.pergo.com
Tarkett 0771-25 19 00 www.tarkett.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar