Nya golv – lätta att lägga själv

Funderar du på att lägga nytt golv i helgen? Här visar vi några golvnyheter som är lätta att lägga in själv!


Visst kan den normalhändige lägga in ett golv själv, räkna bara med att det nästan alltid tar längre tid än golvtillverkaren lovar. Det är ju inte alltid alla väggar är exakt raka och rummet är helt symmetriskt. Mät noga och framförallt läs bruksanvisningen innan du börjar!


Skeppsgolv utan lim
. Med fasade kanter i svart får det här laminatgolvet i ask en äkta känsla av skeppsgolv. Läggs utan lim med click-system. Passar i: kök, hall, vardagsrum, sovrum. Pergo Expression Collection kostar cirka 299 kronor/kvadratmeter. Pergo.


Cool plastmatta
. Ovanliga och roliga plastgolv. Man löslägger golvet, ungefär som en heltäckningsmatta. Är du en van hemmafixare klara du detta. Golvet kan läggas utan lim, även om resultatet blir lite bättre med. Baksida av skum gör golvet mjukt att gå på. Passar bra i kök, hall och barnens rum. Pris cirka 189 kronor/kvadratmeter Cool & Colour, Tarkett.

Lägg fyra gånger så mycket tid på undergolvsarbetet!

Nytt golv på en helg – går det? Byggvaruhusen och golvbutikerna svämmar nästan över av snygga golv som verkar så lätta, så lätta att lägga in.

Man ska rannsaka sig själv, sitt hjärta och sina njurar och inte överskatta sin egen förmåga innan man sätter i gång, säger Jan-Eric Allberg, vd för Golvbranschen, GBR, lite skämtsamt.

Vad han menar är förstås att man helt enkelt ska överväga om man har tid och möjlighet att genomföra en golvläggning. När man har kommit fram till att man har det, finns det några enkla regler man ska hålla sig till, för att resultatet ska bli bra.

1. Förhör dig i butiken och mjölka personalen på tips och råd. Golvfabrikat kan ha olika förutsättningar. Laminatgolv till exempel, är en produktgrupp där det kan finnas stora skillnader i kvalitet.

2. Läs monteringsanvisningen innan du börjar. Det låter kanske självklart, men faktum är att många tror sig veta precis hur de ska gå till väga, säger Jan-Eric Allberg. Resultatet brukar bli att jobbet blir komplicerat och tar mycket längre tid, så varför chansa?

3. Gör undergolvsarbetet omsorgsfullt. Superviktigt! Är undergolvet inte plant kommer det nya golvet inte heller att bli det. Ett knarrigt, slamrigt och sviktande golv vill ingen ha. En bra tumregel är att man ska lägga ner fyra gånger så mycket tid på underarbetet som på själva läggningen.

4. Överväg vad du har för krav på ditt golv. Ska det läggas in i ett gästrum i sommarstugan behöver ju golvet kanske inte vara det dyraste på marknaden. Är det till vardagsrummet och tänkt att ligga där i många år lönar det sig absolut att satsa på kvalitet.

Ballt med bambugolv. Bambu är ett annorlunda och snyggt träslag som blir spännande som golv. Trägolvet Kvist från Ikea kan du lägga själv på befintligt golv, dock ej på tjock heltäckningsmatta. Golvet är omslipningsbart 2-3 gånger och sätts samman med en plastlist. Pris 279 kronor/kvadratmeter. Passar i kök, vardagsrum och sovrum. Ikea.


Klinkerlook utan fog
. Lätt att lägga – och lätt att flytta om man skulle vilja det. Slå i hop plattorna med gummiklubba – inget lim, ingen fog, ingenting behövs. Gjord av miljövänlig återvinningsbar UV-stabiliserad polypropylen. Passar till källare, förråd, hobbyrum, terrass och även uterum. Pris cirka 259 kronor/kvadratmeter. Bergo Elite.

Klipp och klistra! Inget lim, bara sax eller kniv behövs när du ska lägga plast-golvet Lägg lätt. Det här är ett självhäftande golv med ett slitskikt på 2,0 millimeter. Golvet finns som trä- eller stenimitation. Pris 149 – 159 kronor/kvadratmeter. Mattkillarna i Göteborg.


Äkta trägolv på minuten
. Snäpp fast plattorna i varandra. Deltaplattan är i massiv vit ek, men finns även i teak. Storlek 300 x 300 millimeter. Passar i källaren, gillestugan och uterum. Plattorna kostar cirka 62 kronor styck. Firma Charles L Strand.

Köpinformation

Bergo Flooring 0371-58 77 00 www.bergoflooring.se
Firma Charles L Strand 031- 45 42 45 www.cl-strand.com
Forbo 031-89 20 90 www.forbo.se
Ikea 020-43 90 50 www.ikea.se
Mattkillarna i Göteborg 031-748 38 50
Pergo 020-47 63 50 www.pergo.com
Tarkett 0771-25 19 00 www.tarkett.se

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar