Rätt golv i våtutrymmet

Kostnaderna för vattenskadorna för villor under åren 2000-2002 beräknas totalt till fem miljarder kronor. Det visar en ny rapport.

Kostnaderna för vattenskadorna för villor under åren 2000-2002 beräknas totalt till fem miljarder kronor. Det visar en ny vattenskadeundersökning från VVS-installatörerna. Det är en dyster läsning för alla villaägare som nyligen installerat kakel och klinker men också en kritik mot de branschregler som utger sig för att vara ett riktmärke för keramiska beläggningar och beklädnader i våtutrymmen.

Totalt har 7 350 vattenskador har inrapporterats mellan åren 2000 – 2002. Skadorna är på installationer utförda mellan 1950 och 2002. 86 procent av de inrapporterade skadorna berör villor. Skadorna indelas i tre områden:
Utrustning, (tvättmaskiner, diskmaskiner, etc.)
Rörledningar (tappvattenledningar, etc.)

Tätskikt i våtutrymmen ( tätskikt/keramik, plastmattor och målad vägg) där träbjälklag utgör ca 60 % av skadorna på golv.
Kostnaderna för vattenskadorna beräknas totalt till fem miljarder kronor inkluderat självrisker, försäkringsbolagens kostnader, oförsäkrade fastigheter.

Vattenskador på keramikgolv

Vattenskadorna på keramikgolv sker antingen genom läckage i tätskiktet eller vid tätskiktets anslutning till golvbrunnen.

Att det läcker igenom tätskiktet beror på flera saker då kombinationen keramik och trä inte är den bästa konstruktionen att rekommendera:

1. För lite tätskikt applicerat i förhållande till leverantörens rekommendationer om X kg/m2 även om det rollats två gånger
2. Svårt att få på lika mycket över hela golvytan.
3. Rörelser i underlaget (sommar och vinter) som kan påverka tätskiktet och dess deformationsupptagningsförmåga i konstruktionen
4. För glest mellan bjälkar (böjstyvhet skall motsvara centrumavstånd, c 300)
5. Rollade tätskikt direkt på spånskivan, etc.
6. Bristfälliga konstruktioner vid golvbrunnen

Tätskiktets anslutning till golvbrunnen läcker

Det läcker ofta vid tätskiktets anslutning till golvbrunnen och då särskilt på träbjälklag med keramiska beläggningar. Stapeldiagrammet nedan visar andelen uppkomna vattenskador vid golvbrunnen de tio senaste åren för keramiska beläggningar på träbjälklag där en jämförelse kan göras med plastmatta. En plastmatta är lättare att ansluta till en golvbrunn så att man slipper läckage.

Därför läcker det vid golvbrunnen

För sju år sedan, 1995, utkom Branschreglerna för keramiska beläggningar (golv) i våtutrymmen för första gången. Här kan man få råd och tips om vad man ska tänka på just vid golvläggning i våtutrymmen. Den tar upp rekommendationer för hur underlaget skall vara beskaffat för att kunna bära en keramisk beläggning och prestandakrav på tätskikten och fästmassor som omfattas av draghållfasthetsprov och vattentäthet.
Vad som saknades 1995 och som fortfarande saknas i dessa branschregler är till stor del orsaken till vattenskadorna vid golvbrunnen.
Orsaken/orsakerna är följande.

1. Provningsmetod för att testa tätskiktets täthet i golvbrunnen saknas.
2. Erfarenheter från tätskiktsanslutning till golvbrunn i trähus saknas
3. Erfarenheter från tätskiktets kvaliteter i trähus saknas

Att använda en konstruktion som saknar provningsmetod kan ibland vara befogat om man har goda erfarenheter av produkten/metoden, men att använda en produkt/metod som saknar provningsmetod och dessutom är helt oprövad i trähus är inte särskilt klokt och i synnerhet inte när det handlar om keramik och träbjälklag. Vattenskadeundersökningen bekräftar tyvärr detta.

Plastmatta som yt- och tätskikt eller som enbart tätskikt

Att plastmattan i vattenskadeundersökningen verkar vara ett säkrare alternativ i jämförelse med den keramiska beläggningen (golv) i allmänhet och vid golvbrunnen i synnerhet beror på följande:

1. Trähusets våtutrymme konstrueras i allmänhet för plastmattor då centrumavståndet mellan bjälkarna i allmänhet är c 600. Ett sådant c-mått klarar inte av att bära en keramisk konstruktion. Förstärkningar av bjälklaget måste i så fall utföras och det är inget arbete för amatörer.
2. Golvbrunnar och dess klämringar (de som håller tätskiktet på plats) är konstruerade och typgodkända för plastmattor och inget annat
3. Plastmattan har i jämförelse med de rollade tätskikten (keramiken) en mycket bättre deformationsupptagningsförmåga. Det är viktigt när man bygger våtutrymmen i trähus. Trä är ju som bekant ett levande material.

Bra att veta om golvbrunnar

Ska man byta golv i så kan det vara bra att känna till vilken typ av golvbrunn man har. Den påverkar nämligen möjligheten
Äldre golvbrunnar i plast är vanligast, cirka 80 procent av alla villor har såna. Golvbrunnar och dess klämringar är konstruerade för plastmattor och inte för några andra tätskikt.

Så här känner du igen en äldre golvbrunn:

Äldre golvbrunn: Tillverkades fram till 1991. Klämringen är manuellt ställbar och som i de flesta fall har snäppen. Någon enstaka kan ha en skruv som spänner klämringen likt en slangklämma. Har ej löstagbart vattenlås. Har inga typgodkända förhöjningsringar.

Nyare golvbrunn: Började tillverkas 1991. Klämringen är en mekanisk anordning som antingen skruvas fast eller spänns fast genom en fjädrande stålfjäder. (Den sistnämnda klämringen är den mest förkommande på marknaden.) Har löstagbart vattenlås. Har typgodkända förhöjningsringar.

VARNING!!

Förhöjningsringar är en kompletteringsanordning till en golvbrunn som hamnat för lågt i bjälklaget, det är fel redan från början eller i de fall man måste förstärka bjälklaget över dess hela yta. Förhöjningsringar skall man alltid vara restriktiv med.

Övrigt att tänka på:

Många hantverkare följer maniskt branschreglernas krav om fall mot golvbrunn vid duschplats och fall på övriga ytor där branschreglerna/keramik anger 1:50 respektive 1:100. Vid ett stort badrum kan det ge trösklar på 50-60 mm. Fakta är följande:

Det finns minimikrav för vilka regler som gäller för fall mot golvbrunn som grundar sig på de statliga byggreglerna, Boverkets Byggregler, BBR. Dessa regler säger att det skall vara fall vid duschplats samt att det inte får förekomma något bakfall i våtutrymmet. Några krav om 1.50 eller 1:100 finns inte. Tänk också på att stora plattor och branta fall är en olycklig kombination då fogsprång lätt uppstår.

Du som vill veta mer kring tätskikt, golvbrunnar, träbjälklag, plattsättning kan gå in på GVK:s hemsida, www.gvk.se där du hittar många svar på dina frågor i SÄKRA VÅTRUM:

Du kan också faxa: 08-644 43 47 eller e-posta. info@gvk.se

*) De keramiska branschreglerna prövar sedan 2001 tätskiktens täthet vid golvbrunnen enligt en metod som heter SP 2507.
OBS! Den provningsmetoden omfattar endast de nya golvbrunnarna som utgör ca 20 % av det befintliga beståndet. Du som är i stånd att renovera ditt våtrum har troligtvis en äldre golvbrunn varför du bör konsultera en fackman om råd.

Undersökningen kan beställas från VVS-installatörerna via fax: 08-669 41 19 eller via e-post: info@vvsi.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar