Så lägger du golvet!

Egentligen är det lätt som en plätt att lägga golv – om det inte vore för trösklar, rör och lister. Men vår expert Jan Ohlis kan knepen.

<!– –>För att lägga ett massivt trägolv räcker det att du kan använda en skruvdragare och såg.

Stämmer det verkligen?

– Att lägga golv i sig är väldigt lätt, särskilt om alla rum vore kvadratiska. Men du måste ju flytta golvlister eller sätta smyglister, såga ut för rör och se till att få snygga anslutningar mot trösklar.

Något golv man bör undvika?

– Ren parkett ska man inte ge sig på om man är lekman, det gör jag inte ens själv. Däremot är det lätt att lägga ett parkettlamellgolv. Laminatgolv undviker jag också helst. De är väldigt tunna och går lätt isär. Lamellgolv däremot är prisvärda och enkla att jobba med och ganska förlåtande mot ojämnheter i underlaget.

Limma eller skruva? En del tillverkare avråder från lim då glipor kan uppstår mellan brädorna när limmet åldras.

– Ett vällimmat golv glipar inte. Om det är ett krångligt rum med rör och så vidare är det faktiskt ofta enklare att limma. Det kan vara svårt att klicka ihop golvet när rören är ivägen. Det finns dock en fördel med skruv: är brädan lite sned kan du spänna den på plats och skruva fast den. Har du betongplatta under, utan möjlighet att skruva, kan ett lamellgolv vara en lösning. Glöm bara inte att någon form av fuktspärr behövs mellan lamellgolvet och undergolvet.

Vilken behandling rekommenderar du för trägolv?

– I ett kök skulle jag nog lacka ett trägolv, men i vardagsrummet väljer jag hellre ett oljat golv.

 

Några golvläggartips från vår snickare Jan Ohlis

  • Lägg det nya golvet ovanpå det gamla. Det är enklast.
  • Anslutningen mot tröskeln görs lättast genom att ta bort tröskeln, lägga golvet och sedan sätta tillbaka tröskeln, med en passbit på den sida man inte har lagt golv – alternativt fasa ur tröskeln för det nya golvet.
  • Det kan vara värt att köpa nya trösklar. Men kolla att det inte blir för trångt i förhållande till eventuella lågsittande kontakter.
  • Tänk på att golvvärme skapar viss bygghöjd, liksom ett tjockare golvmaterial.
  • Se till att undergolvet är tillräckligt plant. Inga svackor!

Olika golvtyper:

 

Laminat: Fotopapper som klistrats på spånskiva eller board, överst läggs ett slitskikt. Ofta mycket tunt. Är prisvärt och slitstarkt. Ser ut som riktigt trä. Kan upplevas som klapprigt och hårt. Stegljudsisolering bör läggas under golvet.

 

 

 

Fanér: Golvet lamineras i tre skikt med träet (fanéren) överst. Fanérskiktet är endast cirka 0,7 millimeter. Totalt är golvet 7-9 millimeter. Kan inte maskinslipas utan renoveras med försiktig handslipning. Därefter lackas eller oljas golvet på nytt.

 

 

 

Lamellparkett: En vanlig golvtyp i vardagsrum. Tjocklek mellan 14 till 21 millimeter. Kan slipas flera gånger. Tunn lamellparkett med trälameller har ett ytskikt på cirka 2,5 millimeter. Total tjocklek på golvet cirka 10 millimeter. Kan maskinslipas en till tre gånger.

 

 

 

Massiva trägolv: Kan vara olika typer av parkett och brädor av barr- och lövträ. Vanliga tjocklekar: 14-15, 20-21, 25-26 och 30-31 millimeter. Levereras ofta färdigbehandlade. Känns levande, mjukt och skönt att gå på. Lång livslängd, håller sig vackert länge och är omslipningsbart flera gånger. Dämpar ljud. Miljövänligt. Ju tjockare golv desto sämre för golvvärme.

 

Stavparkett: Massiva stavar som monteras mot golvbjälklaget. Du kan lägga ett personligt golv med mönster och olika träslag.

 

 

 

 

  Foto: Petter Karlberg Stombergs valnötstilja.

Ädelträtiljor: Massiva plankor i träslag som väljs efter utseendet. Läggs oftast i fallande längder med fasta eller varierande bredder. Tiljorna kan blandas i olika bredder.

 

Kubbgolv: Små klossar av massivt trä som läggs med ändträet uppåt. Hellimmas mot underlaget. Mycket stryktåligt och ljuddämpande. Finns i de vanligast förekommande träslagen. Golven kan ytbehandlas med olja eller vax, får efter en tid en tät och lättstädad yta.

Lätta att lägga:

Lättlagt!

Cirka 499 kr/kvm

Namn: Salsa Fineline Ek
Vad? När du söker ett trägolv i ek med annorlunda design.
Hur? Omslipningsbart 4-5 gånger. Limfritt låssystem, inga verktyg behövs. Lackat.
Mått: 2272 x 192 x 14 mm.
Tarkett.

Ek med klick!

Cirka 900 kr/kvm

Namn: Ek Mörkaskog
Vad? Enstavs ekplanka för dig som vill ha klickfog.
Hur? Ek i en flerskikts lamellkonstruktion. Naturoljad.
Mått: 2000 x 205 x 14 mm
Rappgo.

Superstarkt!

Med Bona naturale commercial lack, 795 kr/kvm

Namn: Bambu-Extrem Klick
Vad? För dig som vill ha klickgolv av massiv bambu.
Hur? Varmpressad bambu. Tre gånger slitstarkare än ett ekgolv. Limfri läggning. Kan omslipas 5-6 gånger. Finns i naturfärg, coffee eller tvåfärgad (tigrerad). Behandlad med lack.
Mått: 1830 x 122 x 14 mm.
Bambukompaniet Norden.

Moderna:

Personligt!

900 kr/kvm

Namn: Kährs ask Sandvig
Vad? När du söker en lamellparkett utöver det vanliga. Enstav/planka.
Hur? Ask. Vitlaserad, mattlackad. 30 års garanti.
Mått: 2420 x 187 x 15 mm
30 års garanti
Kährs.

Lackat!

Cirka 349 kr/kvm

Namn: Viva Contra valnöt
Vad? För dig som drömmer om ett fanérgolv i valnöt.
Hur? Hårt golv som ej är omslipningsbart. Limfri läggning. Lackat.
Mått: 1220 x 190 x 8,5 mm.
Tarkett.

Pussla golvet själv!

498 kr/kvm

Namn: Ekebo stavparkett
Vad? När du vill ha golv i eget mönster.
Hur? Bestäm själv träslag, mönster, ytbehandling och skapa ett golv som ingen annan har. Tillverkas i ett massivt stycke, inga tillsatser. Obehandlat, kunden väljer ytbehandling.
Mått: Tjocklek 16 mm (slityta 9 mm), bredd 68 mm, längder 612, 476, 408, 340, 272, 204 mm
Ekebo Parkett.

Gedigna:

Gediget!

Cirka 539 kr/kvm

Namn: Trend mörkgrå
Vad? I massiv furu för hög mysfaktor.
Hur? Mörkgrå bets och lack.
Mått: Tjocklek 25 mm, bredd 155 mm, fallande längder. Finns även i måtten
14×113, 20×113, 20×135 och 25×180 mm i fallande längder.
Baseco Golv.

Klassiskt!

Cirka 299 kr/kvm

Namn: Ek tvåstav royal borstad mattlack
Vad? För dig som söker fanérgolv med ekkänsla.
Hur? Mittskikt av HDF. Mattlackat med borstad yta. 10 års garanti.
Mått: 1190 x 195 x 7 mm.
Golvabia.

Skurgolvskänsla!

Från cirka 600 kr/kvm

Namn: HardPine
Vad? För dig som vill ha ett klassiskt svenskt trägolv.
Hur? Varje bräda är strukturborstad, bara den hårda vinterveden finns kvar i ytskiktet. Ytbehandlad för enklare underhåll.
Mått: Välj mellan 14×137, 21×137, 25×159, 25×183 alternativt 30×183.
DalaFloda Group.

Köpinformation:

Bambukompaniet Norden AB, tel 040-120070, www.bambukompaniet.se

Baseco Golv AB, tel 0952-55010, www.baseco.se

Rappgo AB, tel 0474-553 00, www.rappgo.se

Tarkett Sverige AB, tel 0771-101020, www.tarkett-floors.com

DalaFloda Group AB, tel 0241-793440, www.dalafloda.com

Kähr, AB Gustaf, tel 0481-46000, www.kahrs.se

Golvabia AB, tel 0371-588200, www.golvabia.se

Ekebo Parkett, tel 0325-43100, www.ekeboparkett.se

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar