Skura, luta och såpa

Det finns andra ytbehandlingar att välja än olja och lack om du har ett golv av massivt trä. Här får du en steg-för-steg-beskrivning.


De vanligaste ytbehandlingarna av ett obehandlat trägolv är lack eller olja men det finns även andra alternativ, som vax, lut eller såpa, (som används på ett lutat furu- eller grangolv), och ger ett gammaldags skurgolv.

Luta

Det här behöver du:
Trälut
Lutborste eller syntetpensel
Gummihandskar
Skyddsglasögon
Skurmaskin (150 varv/min) och rondeller

Lut används för att bevara ljusheten i träet och även trälut finns med pigment. Se till att golvet är slipat som för ett oljebehandlat golv innan du börjar. Var noga med att röra om i luten. Efter lutningen kan du behandla golvet med olja eller såpa.

Gör så här:

1. Börja i ett hörn och arbeta dig utåt i planklängder. Använd gummihandskar och skyddsglasögon och täck väggar och möbler eftersom luten kan ge frätskador. Använd en syntetpensel eller en speciell lutborste.

2. Pensla i träets längdriktning, ta några brädor åt gången.

3. Låt golvet torka minst 24 timmar.
Polera sedan golvet med skurmaskin och röd polerrondell eller manuellt för att utjämna eventuellt kalköverskott. Använd dammskyddsmask.

 Såpa

Ett lutat och såpat golv, skurgolv, är mer känsligt för fettfläckar och smuts än ett oljat golv. Därför bör du tänka över vad golvet kommer att utsättas för innan du väljer att såpa ditt golv – hall och kök är alltså inte bästa platsen. Använd helst golvsåpa eftersom den samtidigt återfettar golvet.

Detta behöver du:
Såpa
Gummiskrapa (välj en som inte har svart gummi som kan ge fläckar) eller skurborste
Skurtrasa
Skur- eller polermaskin med röd rondell

Gör så här

1. Om du väljer att såpa ett golv ska du se till att du har slipat det jämnt med fint slippapper och att golvet är torrt och helt rent från damm.

2. Häll ut ofärgad och outspädd såpa på golvet och stryk ut det så jämnt som möjligt med en gummiskrapa.

3. Torka sedan bort överflödig såpa och låt golvet torka. Om golvet känns klibbigt kan du moppa golvet med en mopp, fuktad i ljummet vatten. Byt vatten när det börjar löddra. Du kan polera golvet när det är helt torrt. Upprepa såpbehandlingen vid behov.

Skurgolvet kommer förmodligen att se flammigt ut i början, men det försvinner med tiden. Ett såpat golv blir så småningom ljust och grått och om du såpar med jämna mellanrum förstärks den ljust grå färgen.

Skura

När det börjar bli svårt att få skurgolvet rent är det dags att såpa igen. Skura då först golvet med vatten och en skurborste innan du gör om proceduren med såpan. Ju oftare du moppar golvet med vatten desto fortare bleks det. Grangolv bleks fortare än furugolv.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar