Stora golvguiden

Passar laminat i köket och hur bra är det med heltäckningsmatta i sovrummet? Det finns i princip inga rätt eller fel men det finns vissa saker som kan vara bra att tänka på när det är dags att välja golv.


Det går mode i golv som i allt annat. Trägolv är tidlöst och alltid modernt och i dag säljs också imiterade trägolv som aldrig förr, både i plast och i andra material. Dessutom tyder mycket på att heltäckningsmattan på väg tillbaka. Golvet är en viktig del i inredningen, det ska vara vackert att se på men också praktiskt och tåla många års slitage.

Alla olika typer av golv passar egentligen i alla rum, utom i våtrum och kök där det exempelvis inte är speciellt lyckat med ett textilgolv. Vilken typ av golv du väljer beror helt och hållet på smak, hur du lever och vilka behov du har. Har du varken barn eller husdjur kanske ett ömtåligare golv fungerar alldeles utmärkt på platser som vanligtvis utsätts för hårt slitage, som i hallen eller köket.

Hallen

Pergo Kitchen är ett helt nytt laminatgolv som är extra vattentåligt, har mycket täta fogar och en tålig yta och passar därför i rum som normalt utsätts för hårt slitage. Golvet läggs helt utan lim och finns att få i två olika format, plattor och plankor. Pris cirka 259 kr kvadratmetern. Pergo.

Bra val: Keramikgolv, plastgolv, linoleumgolv, laminatgolv

Hallen är det rum där golvet ofta slits mest. Här behövs ett slitstarkt golv som klarar det som fötter och tassar drar in. Klinker står emot det mesta och fungerar dessutom utmärkt ihop med golvvärme. Plastgolv är också väldigt tåligt och lättskött även om det kan få repor av stenar och annat vasst. Detta motverkar du till exempel med en deltäckande heltäckningsmatta som stoppar smutsen innanför dörren och fungerar som avtorkningsmatta. Linoleumgolv är ett annat alternativ, visserligen lite knepigt att lägga eftersom den ska skarvas med så kallad smälttråd (så även plastgolv), men reparerar å andra sidan sig självt vid ytliga skador. Plastgolv och klinker är bara att svabba av men ett linoleumgolv får man vara lite försiktigare med och rengöra med lätt fuktad mopp eftersom det är ett fuktkänsligt material. Tänk på att alltid ha en rejäl avtorkningsmatta innanför dörren – det kommer att förlänga livslängden på ditt hallgolv – oavsett vilket material du väljer.

Köket

Ett köksgolv inspirerat av franska bondgolv. Nio sjöstensplattor ramas in av oljad ek. Foto: Magnus Selander.

Bra val: Keramikgolv, plastgolv, laminatgolv, mixade material

Köket är ett rum med hög mysfaktor men är dessutom en arbetsplats som ska fungera både praktiskt och hygieniskt. Golvet bör därför vara behagligt att gå på, det ska tåla lite spill av både ditt och datt och vara enkelt att hålla rent. Vilket golvmaterial som passar bäst beror helt på smak och vilket slitage golvet kommer att utsättas för. Många väljer att kombinera olika golvtyper och lägger till exempel in klinker vid arbetsdelen och övrig yta i trä eller laminat.

Vardagsrummet

Trägolv är alltid lika vackert – detta i oljad furu. Stolen kommer från Le Corbusier, vasen från Ikea. Foto: Labe Allwin

Bra val: Trägolv, laminatgolv, textilgolv

Trägolv är ett levande material som kan varieras i olika ytbehandlingar som olja och lack för att få olika karaktär till golvet. Ett trägolv kan renoveras vid behov och du har glädje av det i många år. Nackdelen är priset – ett trägolv kostar från cirka 200 kr kvadratmetern. Laminatgolv kan vara förvillande likt trä och ungefär hälften så dyrt. Laminatgolv är väldigt slitstarkt och lättskött, men kan inte ytbehandlas eller slipas utan måste vid behov bytas ut.

I dag finns både trägolv och laminatgolv med så kallad klick-funktion, vilket innebär att de läggs helt utan lim. Textilgolv är mjukt och skönt att gå på och isolerar både mot ljud och kyla. Ett textilgolv ska dock skötas noggrant för att undvika uppkomst av allergier. En heltäckningsmatta bör dammsugas minst en gång i veckan och tvättas varje år. Vill du inte ha en heltäckande matta kan en deltäckning eller en avpassad matta vara ett alternativ.

Sovrummet

Mattan 3802 från Van Besouw är av 100 procent bomull och kostar 1 055 kronor per kvadratmeter, ekls läggning. Dal agentur. Foto: Magnus Selander

Bra val: Trägolv, laminatgolv, linoleumgolv, plastgolv, textilgolv

Ett sovrumsgolv slits förmodligen minst av alla husets golv. Här vill du kanske också ha det extra ombonat och mjukt och skönt att gå på. Då kan en heltäckande matta med lång lugg passa bra. Eftersom ett textilgolv binder luftburet damm förhindrar det att dammet från sängkläderna yr omkring. Meningarna går isär om huruvida textilgolv är bra eller inte ur allergisynpunkt men oomtvistligt är att en heltäckningsmatta ska skötas på rätt sätt för att förhindra uppkomst av allergier. Läs mer om textilgolv under vardagsrum.

Lekrummet

En färgklick i grön lönn. Pergo Comfort heter golvet som kostar cirka 179 kronor per kvadratmeter. Pergo.

Bra val: Plastgolv, laminatgolv, trägolv

I barnens rum ska golvet tåla att grejer dras och saker tappas! Ett lackat trägolv, plastgolv eller ett laminatgolv av god kvalitet som inte repas i första taget är bra alternativ. Det ska även tåla lite spill av vattenfärger och annat kul och bör vara lätt att hålla rent. Golvet bör inte heller kännas för hårt (här ska man ju kunna sitta på knä länge!) vilket man kan lösa med till exempel en avpassad matta. Ett trägolv kan renoveras vid behov men är däremot dyrare än exempelvis laminat och blir därför en större investering.

Källaren

Det här golvet lägger du enkelt själv, golvet behöver inte ens vara helt plant eftersom plastplattorna formas efter underlaget. Du kan ha det i källare, förråd, eller till och med i garaget – plattorna är slitstarka och tål att köras på med dubbdäck. Bergo Royal finns i elva färger och kostar cirka 139 kronor epr kvadratmeter. Flooring.

Bra val: Betonggolv, klinker

Ett källargolv under jord är fuktkänsligt och måste behandlas därefter. Visst går det att fuktspärra och sedan lägga in en annan typ av golv än det vanliga betonggolvet – det är helt enkelt en fråga om tid och pengar. Ett betonggolv är kanske inte det allra roligaste att vare sig gå eller titta på men med lite färg blir det en helt annan historia. Om betonggolvet utsätts för normalt slitage finns flera olika färgtyper att välja bland. Du kan också tillsätta golvflingor som en extra dekorativ effekt.

Badrummet

En helt ny kollektion med nya mönster och färger av våtrumsgolvet Aquarelle kommer att lanseras under hösten. Denna heter Stone och har ett slitskikt på 0,4 mm och kostar från cirka 125 kronor per kvadratmeter. Ett våtrumsgolv ska trådsvetsas och bör alltid läggas av en fackman. Tarkett-Sommer Försäljnings AB.

Bra val: Keramikgolv, våtrumsmatta

I badrummet ställs det hårda krav på golv och vägg och det kan sluta med stora ekonomiska bakslag om det blir fel. Det är svårt att renovera våtrum och följs inte normerna får du ingen ersättning från försäkringsbolaget om du senare drabbas av en fuktskada. Ett våtrumsgolvgolv ska vara VT-godkänt, alltså godkänt enligt branschens krav på vattentäthet och bör läggas av en fackman. Vill du veta mer om våtrumsgodkända badrum kontakta GVK, www.gvk.se.

Trägolv i badrummet är något som många tror är en omöjlighet men så behöver det inte vara. Men det är viktigt att komma ihåg att trä och fukt är en känslig kombination. Väljer du ett trägolv är det extra viktigt att det läggs av en fackman eftersom det är en hel del att tänka på för att undvika fuktskador.
Teak är det bästa trävalet för våtrum enligt många golvläggare men smakar det så kostar det; priset för ett teakgolv ligger mellan 1 500-2 000 kr kvadratmetern!

Vad kostar golven?

Priserna är cirkapriser och kan variera hos olika återförsäljare.
Klinker från 130 kr/m2
Plastgolv från 100 kr/m2
Linoleum från 150 kr/m2
Laminat från 100 kr/m2
Trägolv från 200 kr/m2
Textilgolv från 90 kr/m2

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar