Stora golvguiden

Passar laminat i köket och hur bra är det med heltäckningsmatta i sovrummet? Det finns i princip inga rätt eller fel men det finns vissa saker som kan vara bra att tänka på när det är dags att välja golv.

Det går mode i golv som i allt annat. Trägolv är tidlöst och alltid modernt och i dag säljs också imiterade trägolv som aldrig förr, både i plast och i andra material. Dessutom tyder mycket på att heltäckningsmattan på väg tillbaka. Golvet är en viktig del i inredningen, det ska vara vackert att se på men också praktiskt och tåla många års slitage.

Alla olika typer av golv passar egentligen i alla rum, utom i våtrum och kök där det exempelvis inte är speciellt lyckat med ett textilgolv. Vilken typ av golv du väljer beror helt och hållet på smak, hur du lever och vilka behov du har. Har du varken barn eller husdjur kanske ett ömtåligare golv fungerar alldeles utmärkt på platser som vanligtvis utsätts för hårt slitage, som i hallen eller köket.

Hallen

Pergo Kitchen

Bra val: Keramikgolv, plastgolv, linoleumgolv, laminatgolv

Hallen är det rum där golvet ofta slits mest. Här behövs ett slitstarkt golv som klarar det som fötter och tassar drar in. Klinker står emot det mesta och fungerar dessutom utmärkt ihop med golvvärme. Plastgolv är också väldigt tåligt och lättskött även om det kan få repor av stenar och annat vasst. Detta motverkar du till exempel med en deltäckande heltäckningsmatta som stoppar smutsen innanför dörren och fungerar som avtorkningsmatta. Linoleumgolv är ett annat alternativ, visserligen lite knepigt att lägga eftersom den ska skarvas med så kallad smälttråd (så även plastgolv), men reparerar å andra sidan sig självt vid ytliga skador. Plastgolv och klinker är bara att svabba av men ett linoleumgolv får man vara lite försiktigare med och rengöra med lätt fuktad mopp eftersom det är ett fuktkänsligt material. Tänk på att alltid ha en rejäl avtorkningsmatta innanför dörren – det kommer att förlänga livslängden på ditt hallgolv – oavsett vilket material du väljer.

Köket

Ett köksgolv

Bra val: Keramikgolv, plastgolv, laminatgolv, mixade material

Köket är ett rum med hög mysfaktor men är dessutom en arbetsplats som ska fungera både praktiskt och hygieniskt. Golvet bör därför vara behagligt att gå på, det ska tåla lite spill av både ditt och datt och vara enkelt att hålla rent. Vilket golvmaterial som passar bäst beror helt på smak och vilket slitage golvet kommer att utsättas för. Många väljer att kombinera olika golvtyper och lägger till exempel in klinker vid arbetsdelen och övrig yta i trä eller laminat.

Vardagsrummet

Trägolv är alltid lika vackert

Bra val: Trägolv, laminatgolv, textilgolv

Trägolv är ett levande material som kan varieras i olika ytbehandlingar som olja och lack för att få olika karaktär till golvet. Ett trägolv kan renoveras vid behov och du har glädje av det i många år. Nackdelen är priset – ett trägolv kostar från cirka 200 kr kvadratmetern. Laminatgolv kan vara förvillande likt trä och ungefär hälften så dyrt. Laminatgolv är väldigt slitstarkt och lättskött, men kan inte ytbehandlas eller slipas utan måste vid behov bytas ut.

I dag finns både trägolv och laminatgolv med så kallad klick-funktion, vilket innebär att de läggs helt utan lim. Textilgolv är mjukt och skönt att gå på och isolerar både mot ljud och kyla. Ett textilgolv ska dock skötas noggrant för att undvika uppkomst av allergier. En heltäckningsmatta bör dammsugas minst en gång i veckan och tvättas varje år. Vill du inte ha en heltäckande matta kan en deltäckning eller en avpassad matta vara ett alternativ.

Sovrummet

Mattan 3802

Bra val: Trägolv, laminatgolv, linoleumgolv, plastgolv, textilgolv

Ett sovrumsgolv slits förmodligen minst av alla husets golv. Här vill du kanske också ha det extra ombonat och mjukt och skönt att gå på. Då kan en heltäckande matta med lång lugg passa bra. Eftersom ett textilgolv binder luftburet damm förhindrar det att dammet från sängkläderna yr omkring. Meningarna går isär om huruvida textilgolv är bra eller inte ur allergisynpunkt men oomtvistligt är att en heltäckningsmatta ska skötas på rätt sätt för att förhindra uppkomst av allergier. Läs mer om textilgolv under vardagsrum.

Lekrummet

En färgklick i grön lönn.

Bra val: Plastgolv, laminatgolv, trägolv

I barnens rum ska golvet tåla att grejer dras och saker tappas! Ett lackat trägolv, plastgolv eller ett laminatgolv av god kvalitet som inte repas i första taget är bra alternativ. Det ska även tåla lite spill av vattenfärger och annat kul och bör vara lätt att hålla rent. Golvet bör inte heller kännas för hårt (här ska man ju kunna sitta på knä länge!) vilket man kan lösa med till exempel en avpassad matta. Ett trägolv kan renoveras vid behov men är däremot dyrare än exempelvis laminat och blir därför en större investering.

Källaren

Det här golvet lägger du enkelt själv

Bra val: Betonggolv, klinker

Ett källargolv under jord är fuktkänsligt och måste behandlas därefter. Visst går det att fuktspärra och sedan lägga in en annan typ av golv än det vanliga betonggolvet – det är helt enkelt en fråga om tid och pengar. Ett betonggolv är kanske inte det allra roligaste att vare sig gå eller titta på men med lite färg blir det en helt annan historia. Om betonggolvet utsätts för normalt slitage finns flera olika färgtyper att välja bland. Du kan också tillsätta golvflingor som en extra dekorativ effekt.

Badrummet

En helt ny kollektion

Bra val: Keramikgolv, våtrumsmatta

I badrummet ställs det hårda krav på golv och vägg och det kan sluta med stora ekonomiska bakslag om det blir fel. Det är svårt att renovera våtrum och följs inte normerna får du ingen ersättning från försäkringsbolaget om du senare drabbas av en fuktskada. Ett våtrumsgolvgolv ska vara VT-godkänt, alltså godkänt enligt branschens krav på vattentäthet och bör läggas av en fackman. Vill du veta mer om våtrumsgodkända badrum kontakta GVK, www.gvk.se.

Trägolv i badrummet är något som många tror är en omöjlighet men så behöver det inte vara. Men det är viktigt att komma ihåg att trä och fukt är en känslig kombination. Väljer du ett trägolv är det extra viktigt att det läggs av en fackman eftersom det är en hel del att tänka på för att undvika fuktskador.
Teak är det bästa trävalet för våtrum enligt många golvläggare men smakar det så kostar det; priset för ett teakgolv ligger mellan 1 500-2 000 kr kvadratmetern!

Vad kostar golven?

Priserna är cirkapriser och kan variera hos olika återförsäljare.
Klinker från 130 kr/m2
Plastgolv från 100 kr/m2
Linoleum från 150 kr/m2
Laminat från 100 kr/m2
Trägolv från 200 kr/m2
Textilgolv från 90 kr/m2

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar