Vackert rutigt golv

Det är inte svårt att måla ett vackert trägolv. Det som krävs är noggrannhet och gott om tid. Men det kan det vara värt när man ser resultatet. Räkna med att jobbet tar en vecka inklusive torktider!


Det är inte bara vackert! Att måla sina golv kan vara en utmärkt sista utväg om golven är så totalt nerslitna, fläckiga och stickiga så att de ser ut att vara utom all räddning.

Om man målar så att linoljefärgen fyller igen alla sprickor och ojämnheter (måla tunt i alla fall!), täcker över alla fula fläckar och låter linoljefärgen ”limma” fast alla stickor så får man ett golv med den rätta antikkänslan och den gamla charmen bevarad. Och plötsligt blir golvet lättstädat igen. Och man har sparat massor med pengar.

Måla golvet De här instruktionerna gäller golv som tidigare varit målat, fernissat eller lackat.

Förbehandling

1. Skrapa ur skräp ur springorna med en skruvmejsel. Det blir mycket snyggare med en öppen rak springa än springor som är igenkletade med gammal färg och fernissa.

2. Skrapa bort lös färg på ytan. Slipa ner vassa färgkanter och spackla igen fula hål med oljespackel.

3. Dammsug golvet noga.

4. Tvätta med Målartvätt, skölj, låt torka.

5. Rör om färgen väl. Bryt till önskad kulör. Använd färdig linoljefärg som brytfärg, inte torrpigment.

Grundning
6. Grunda med färgen
förtunnad med cirka tio procent terpentin. Rör om väl. Grunda även ner i golvspringorna. Låt torka ett par dygn. Grundning behövs bara på de ställen där färgen är helt borta.

Mellanstrykning
7. Slipa bort eventuella ojämnheter
i färgen med fint slippapper. Damma av och torka rent med lätt fuktad trasa.

8. Gör en mellanstrykning med färgen förtunnad med cirka fem procent terpentin. Låt torka ett par dygn. Torkmedel, Xerotin, kan tillsättas för att förkorta torktiden. Många gånger ger mellanstrykningen tillräcklig täckning och i så fall kan man avsluta här. Med ytterligare en strykning blir dock färgen ännu mer slitstark, vilket kan vara bra på ett golv.

Slutstrykning
9. Upprepa slipningen
som i punkt 7.

10. Upprepa målningen med cirka fem procent terpentin som i punkt 8.

Vägval
Det normala är att man målar golvets bottenfärg i tre strykningar. Två strykningar kanske räcker för täckningens skull, men vill man ha en extra slitstark yta målar man tunt tre gånger. Därefter målar man fris och eventuellt rutmönster ovanpå, normalt i bara en strykning.

1. Här är golvets bottenfärg klar efter två strykningar och frisen är också färdigmålad. Nu är det dags för streck-dragningen. Rutningen mäts upp med hjälp av en tumstock och rutorna ritas med blyerts.


2. Det gäller att vara noggrann
med måtten i det hörn man börjar, eftersom resten av golvet är beroende av att man mätte rätt från början. Lägg märke till fasningen av underkanten på den hemmagjorda linjalen.

3. Ytterkanterna på rutorna målar man med en streckpensel, sedan fyller man rutorna med hjälp av en rund anstrykare. En streckpensel av mårdhår kostar mycket, men är värd sin vikt i guld, eftersom man får så raka och rena linjer tack vare den.


4. För att fylla rutorna
med färg rekommenderas en 20 millimeter rund anstrykare av svinborst. Den är lagom stor för att nå ut i alla vrår och lagom styv för att man ska kunna stryka ut färgen tunt.

5. Man målar ruta för ruta och mönstret växer sakta fram. Det är nödvändigt med noggrannhet och man får inte ha för bråttom. Däremot behöver man inte vara speciellt händig för att lyckas.


6. Den målade fogen
ligger till hälften över alla rutor, både ljusa och mörka, och bäst lyckas man att få den rak och snygg genom att rita upp ytterkonturen med blyerts först.


7. Att måla en rak fog
med en bra mårdhårspensel är ingen konst. Den avfasade linjalen gör att man inte heller kladdar med färgen

Varning

Måla inte tjockt! En tunn linoljefärgsmålning ger den starkaste ytan.

Lästips!

Målade golv

Göran Gudmunsson
Gysinge centrum för byggnadsvård
www.gysinge.nu

Underlag: golv som tidigare varit målat, fernissat eller lackat

Tänk på att färger av olika kvalitet kan ha svårt att trivas med varandra.

Linoljefärg är en färg som blir bäst om den ges chans att krypa in
och förena sig med träet. Att måla ny linoljefärg ovanpå gammal linoljefärg eller gammal fernissa går bra. Linoljefärg ovanpå täta moderna färger eller plastlacker kan göra golvet känsligt för slitage – det bästa rådet är att först försöka ta bort den gamla ytbehandlingen. Om golvbrädorna inte någonsin är slipade, undvik
planslipning, för det gör golvytan lika död som till exempel planglas i gamla fönster. Försök istället arbeta med en handslip och ta bräda för bräda för att behålla brädornas kupning.

Målningstips för rutigt golv!

För att hålla ihop mönstret hela vägen och för att rutorna inte ska tappa formen är det viktigt att hålla koll. Det gör man genom att hela tiden mäta och rita upp svaga hjälplinjer med en blyertspenna.

Det går inte att få mönstret att ”gå ut” och stämma lika bra där man slutar som där man började. I ett gammalt rum är väggarna aldrig i 90 graders vinkel och kakelugnar och öppna spisar stör dessutom. Alltså kommer inget annat hörn att bli exakt lika som det första – när målningen är klar kommer ingen att tänka på att det inte stämmer. Helheten är det viktiga i ett målat golv, inte detaljerna.

Måla upp ett prov vid sidan om. En stor plywoodskiva är perfekt att öva på. Då ser du kulörarena, mönstret och får ett fullskaligt prov!

Golvet i beskrivningen har mönstret målat i en viss ordning. Det blir mer lättmålat om man börjar med en ljus bottenfärg. Mörk färg täcker också bättre ovanpå ljus, än tvärtom.

Det är absolut inte svårt att måla ett rutigt golv, men det kräver noggrannhet och gott om tid. Räkna med att du behöver en vecka för ett normalt rum om du också räknar in torktider och allt.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar