Välj rätt golv

Det är lätt att vandra vilse bland laminat, lamell och parkett och svårt att se skillnad på plastgolv, kvartsvinyl och linoleum. Här är årets stora golvguide med allt du behöver veta om alla typer av golv!


Plastgolv – populärt och prisvärt

Plastgolv är tillsammans med trä är den vanligaste golvtypen i svenska hem. Det är både slitstarkt, lättskött och dessutom billigt. Det finns plastgolv i alla upptänkliga färger och mönster. Ofta imiterar de både sten och trä, men man ser fler och fler exempel på plastgolv som står för att vara just plastgolv. De passar bra i rum där det är hårt slitage som kök, hall och lekrum. Speciella våtrumsmattor finns för husets våtutrymmen.

Skötsel: Golvet är lätt att sköta, det räcker oftast att dammsuga om golvet bara är lätt nedsmutsat. När du torkar av golvet använder du en väl urvriden, fuktig skurduk eller mopp. Blanda vattnet med allrent enligt respektive tillverkares anvisningar och eftertorka med rent vatten.

Glad och pigg plastmatta Trendy Universe från Tarkett Sommers ca pris/kvm: 100 kr Våtrumsmattan Aqualon Pacific från Forbo Flooring, cirkapris 150 kr/kvm.

Linoleum – beprövat naturmaterial

Linoleum är faktiskt ett naturmaterial. I hundra år har det tillverkats av linolja, harts, kork, trämjöl och puderkalk. Golvet var mycket populärt fram till 1950-talet, då det konkurrerades ut av plast- och heltäckningsmattor. Nu har golvet fått något av en renässans – både i de moderna ”nyfunkis”hemmen och i sekelskiftesmiljöer – ett rutigt köksgolv av linoleum i villan från början av 1900-talet är stilmässigt helt rätt! Golvet kan självläka små repor och i extrema fall till och med slipas om vid behov. Man kan välja att köpa linoleum på rulle, då bör ett proffs sköta inläggningen, eller i plattor som man med viss guidning lätt lägger själv. Linoleum passar precis som plast, väldigt bra i hallar och kök.

Skötsel: Dammsug eller sopa bort sandkorn och smulor så att det inte bildas några repor. Helst varje dag! Våttorka vid behov – använd milt rengöringsmedel. Vill du ha ett blankt linoleumgolv kan du lägga på en polish – glöm bara inte att ta bort den gamla innan! I golvhandeln hittar du polishborttagning som förutom att den tar bort gammal polish, även i vissa fall fungerar som en grovrengöring av golvet

Plattor i linoleum från Forbo, Marmoleum kostar ca 160 kr/kvm.

Gummi – tåligt och tyst

På senare år har fler och fler vågat prova sig på denna tuffa golvtyp, som länge varit en av de mest populära golven för offentlig miljö. Passar kanske extra bra i den hårt trafikerade hallen eller köket, där det ställs krav på hög slitstyrka – varför inte deltäcka arbetsdelen i köket med gummi och kombinera med trä kring matplatsen? Gummigolv är tysta golv i den bemärkelsen att de dämpar stegljud bra. Finns i många färger och mönster att välja mellan.

Skötsel: Försök att dagligen ta bort synlig smuts. Våttorka, men använd inte såpa. Behandla vid behov med polish eller vax.

Slitstarkt golv för kök eller hall – pastillgolvet i gummi Checker Stud från Trelleborg Rubber kostar ca 650 kr/kvm.

Kork – nostalgi och nytänkande

Ljuva sjuttiotal. Medaljongtapet på väggen och korkoplast på golvet. Korkgolvet är en underbar gammal klassiker som har alla förutsättningar att bli riktigt trendig igen. Nu finns den i uppemot 35 olika färgnyanser, för den som vill prova något annat än den ljusbruna klassikern. Praktiskt och slitstarkt golv gjort på korkekens bark. Kork är mjukt och tyst att gå på och även lite värmeisolerande.

Skötsel: Sopa eller dammsuga bort sandkorn eller likande som kan repa golvet. Fukttorka vid behov. Tvätta golvet mellan varven med vatten och neutralt rengöringsmedel. Vid storstädning kan starkare rengöringsmedel användas. Efterskölj med vatten.

Kvartsvinyl – hårt och starkt

Ytterligare ett mycket slitstarkt golv som passar bra överallt i hemmet, utom i hemmets våtutrymmen. Materialet är hårdare än linoleum och består till största delen av kvartssand, resten är vinyl, som fungerar som bindemedel. Plattor av kvartsvinyl kan vara ett spännande alternativ om man vill ha ett helt monokromt golv – men tänk på att smuts och småskador lätt syns på en enfärgad yta. Plattorna finns också med marmorering eller med färgstänk i, beror lite på märke och tillverkare.

Skötsel: Se till att sopa bort vassa gruskorn som i värsta fall kan ge upphov till repor. Den dagliga skötseln är enkel, vanligt allrengörings medel samt fuktig mopp. Golvet behöver inte alltid behandlas med golvpolish, kolla med tillverkaren vad som gäller för just det märket.

Här är glada, lite marmorerade plattor i kvartsvinyl från Altro. Ca pris 200 kronor/kvm.
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar