Visst kan du göra det själv – Lägga nytt golv

Längtar du efter att förnya ditt hem, men tycker att det blir för dyrt med hantverkare och drar dig för att försöka själv? Följ våra råd för hur du ger golv, väggar och trappan nytt liv. Är du bara någorlunda händig klarar du det!


Så här fint blev det med klinker i hallen. Plattan heter Pieve gul, 20×20 cm, 259 kr/kvm och kommer från Kakelspecialisten.

Lägga nytt golv

Ett nytt golv kan verkligen göra underverk både när det gäller trivsel och uppfräschning av hemmet. Idag väljer de flesta trä eller klinker. Trägolv finns i många olika varianter, ett av de enklaste att lägga själv är ett så kallat ?klick-golv” som består av färdigsågade bitar som du bara knäpper fast i varandra. Inget lim behövs, och du kan faktiskt ta med dig golvet när du flyttar! Ett klinkergolv är heller inte svårt att lägga, men överlåt badrum och andra våtutrymmen till fackmannen. Först och främst gäller det att förvissa sig om att underlaget är det rätta. Betong går bra, men för träbjälklag behövs åtgärder. Tala med proffsen i kakelbutiken. Nogrannhet är också en förutsättning för bra resultat. Bra info om kakel och klinker finns på Byggkeramikrådet, www.bkr.se

Så här lägger du ett klinkergolv

1. Mät upp rummet. Utgå från den längsta väggen du ser. En snörslå är ett utmärkt verktyg för att få långa sträckor raka där inte vattenpasset räcker till. Märk ut vinkelräta ?kryss” på några ställen som hjälpmedel. Provlägg gärna en bit. Behöver du skarva blir det snyggast med lika stora bitar på bägge sidorna.

2. Knacka loss listerna med hammare och kniv. Var försiktig så listerna inte bryts sönder i onödan. Om det är tapetserat ned på listen bör du skära längs med listen först så att inte tapeten dras sönder upp på väggen.
Dammsug golvet och spackla eventuella ojämnheter med golvspackel.

3. Blanda till fästmassan utomhus enligt bruksanvisningen. Blanda med visptillsats på borrmaskinen, det går inte att blanda för hand.
Stryk ut fästmassan jämnt över en så stor bit av golvet som du tror att du lägger på cirka 10 minuter. Använd en tandad spackel, minst 8 mm. Obs! Lägg inte över kryssen” du har som riktmärken.

4. Nu är det dags att börja lägga. Följ markeringarna du ritat på golvet och lämna cirka 5 mm för fog mellan plattorna. Gnugga ned plattan försiktigt i fästmassan så fäster den bättre. För kapningar finns kakelskärare att hyra.

Du kan inte gå på plattorna förrän efter cirka ett dygn, så se till att du inte backar in i ett hörn! Låt härda över natten.

5. Dagen efter är det dags att foga. Blanda även fogmassan utomhus.
Klicka ut rejält med fogmassa över golvet och arbeta ned den mellan fogarna genom att stryka diagonalt över fogarna med en fogplatta. Stryk bort överflödig fogmassa på plattorna med densamma. Arbeta i stora drag, gnugga inte, utan dra flera gånger i stället om det behövs.

6. När fogmassan torkat så pass att den blivit vit på klinkerplattorna (cirka 30 min) är det dags att börja tvätta. Använd fuktig svamp eller trasa. Ofta behöver man tvätta 2-3 gånger innan det ser rent ut. Låt golvet vila över natten. Torrtorka slutligen med till exempel en gammal T-tröja.

Tack till Stockholms Plattsättnings AB, Kakelspecialisten, Byggkeramikrådet, Edholms Måleri, Målaremästarnas RF för hjälp med material, jobb och faktagranskning

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar