Guide: Bygg en bod

Fullt i garaget – eller dålig förvaring i fritidshuset? Bygg en klassisk bod, som rymmer såväl ved som tomburkar. 

Boden, som är åtta kvadratmeter, eller 2 x 4 meter, har varje funktion ett eget ut­ rymme vilket gör det lätt att hålla ordning. 

Hyllor för förvaring

I återvinningsavdel­ningen finns rejäla hyllor med ordentligt märkta lådor och behållare där glasflaskor, papper, över­ bliven målarfärg, elektronik och batterier kan sorteras.

Lecablock som grund

Boden är byggd på fast mark med lecablock som grund. På dem ligger tjärpapp som stoppar fukten. Sedan bärlinorna, alltså ramen, spikatsihop fästs golvbjälkarna med vinkeljärn. Och när bodgolvet som spikas med kraftig råspont är klart fungerar det som en bra arbetsplattform.

Stabilisering och målning

De fem takstolarna/ väggelementen byggs enklast på bodgolvet utifrån en mall av fast­ skruvade brädbitar. När takstolarna/väggelemen­ten är resta stagas de upp av den bakre väggen. Även taket bidrar till att stabilisera konstruktionen. Till väggarna används råspont för utrymmen där det ska vara tätt. Vedavdelningen är klädd med glest spikad råplan. Taket är plåtklätt. Boden är målad med Falu ljus rödfärg, dörrarna med grön linoljefärg och golvet med en blandning av linolja och terpentin. 

 

Du behöver:

Byggtid: en vecka.
Kostnad:
10 000 kr. 

 • 6 st lättklinkerblock. • 35 m regel, 45x145mm (B, G).
 • 340 m råspont, 20x95mm (C, K).
 • 26 m regel, 45x95mm (D).
 • 80 m regel, 45x70mm (E, H).
 • 11 m regel, 45x45mm (F).
 • 87 m ytterpanelbräda, 22x145mm (J, L, N).
 • 9 m ytterpanelbräda, 22x70mm (M, O).
 • Syllpapp.
 • Balkskor.
 • Byggvinklar.
 • Spikplattor.
 • Takplåt, 4 400 x 2 850 mm.
 • Träskruv. 

 

Gör så här:

Byggbeskrivning av Roger Nyström, ritning av Anders Jeppsson. 

 

1. Om marken under boden är väldränerad räcker det med några lättklinkerblock som grund. Gräv undan all matjord och lägg på ett lager grus så håller sig markytan torr och fin under boden.

2. Bygg bottenramen (B) av reglar 45x145mm. Om diagonalmåtten är lika är ramen vinkelrät. Sätt byggvinklar i hörnen och balkskor för infästningen av spikreglarna. Lägg syllpapp eller dubbel takpapp mellan grundstenarna och träramen. Väg av så att ramen ligger plant och har stöd på varje sten så den inte svajar. Spika på golvbrädorna (C), 20x95mm.

3. Med golvplattan som arbetsplattform är det lätt att bygga ramverken till väggarna. Ytterstolparna läggs längs golvets ytterkanter. Tillverka den första väggramen och skruva fast brädbitar på golvet som en mall för att kunna bygga de övriga väggramarna med samma mått. Notera att endast ytterramarna behöver snedsträvor (F) för stabiliteten och att den ram som ska stå i vedboden bara består av främre och bakre stolpe och själva takbjälken. Fäst i golvet med byggvinklar.

4. När väggstommarna är klara reses de och skruvas fast i golvet och fixeras med tillfälliga snedsträvor. Var flitig med vattenpasset.

5. Mät upp och sätt upp bakväggens kortlingar (E3), 45 x 70 mm, upptill och nedtill. Sätt snedsträvor mot hörnen enligt ritningen och komplettera med ytterligare kortlingar mitt på som bakväggens panel ska spikas mot. Fäst också ett par kortlingar (E4), 45x70mm, över boddörrarna i framväggen samt högra förrådets dörrstolpe.

6. Sätt upp ytterpanelen på sidoväggarna och såga rent i överkant längs med takbjälken. Notera att vedbodens glesa väggar (J1, J2) består av råplanat virke, 22x145mm, med några millimeters mellanrum. De täta väggarna (K1, K3) består av råspont, 20x95mm.

 

Väggstommarna skruvas fast i golvet. 

Här växer taket fram. 

Vedbodens väggar ska vara glest byggda. 

 

7. Sätt upp panelen på baksidan och den lilla väggsnutten i högerkant på framsidan. Såga till panelbrädor (J3), 22x145mm, till framsidans stolpar. Såga urhakningar för takreglarna i överkant och spika fast dem. Spika även fast de korta panelbrädorna över dörrarna. Lämna några centimeter nedtill på reglarna över dörrarna som anslag för dörren.

8. Spika fast takläkten (H), 45x70mm, jämnt fördelad ovanpå takbjälkarna (G). Lägg upp takplåtarna med några vågors överlappning och skruva fast dem enligt tillverkarens anvisningar med skruv med tätning.

9. Tillverka dörrarna av råspont (K4), 20x95mm. Börja med att såga till och fästa tvärreglarna (L), 22x145mm, tillfälligt i dörröppningen. För att dörren ska hamna i liv med panelen ska reglarna sitta 20 mm in från panelens framsida. Diagonalbrädan (M) ger bäst stöd om den går från gångjärnssidans nederkant till låssidans överkant. Håll upp diagonal- brädan, 22x70mm, mot tvärreglarna och rita hur den ska kapas. Såga till den och håll upp den igen och markera urtagen på tvärreglarna. Såga till urtagen och sätt diagonalbrädan på plats och skruva fast den. Skruva fast råspont, 20x95mm, som framsida på dörren. Montera grindgångjärn och ta bort den tillfälliga infästningen från insidan. Skruva fast lister som anslag för dörrarna på insidan av panelbrädorna vid dörrarnas låssida.

10. Spika upp mellanväggar inne i boden först när dörrarna är klara, annars blir det svårt att komma innanför för
att ta bort den tillfälliga infästningen av dörrarna.

11. Montera vindskivor (N), 22x145mm, på takets sidor och framsida. På baksidan måste regnvatten kunna rinna av taket
så där ska det inte vara någon vindskiva. Montera även vattbräda, 22x70mm, ovanpå gavlarnas vindskivor. Vattbrädan (O) kan bytas ut mot en vindskiveplåt som har samma funktion.

12. Bodens väggar är målade med ljus Falu rödfärg och dörrarna med grön linoljefärg. Golvet är struket med en blandning av terpentin och linolja. Vill du ha ett mörkt golv kan du blanda till ”Roslagsmahogny” av lika delar trätjära, linolja och terpentin. Stryk golvet innan du reser väggarna så går det lättare. 

 

Det färdiga resultatet!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar