Guldtipsen för loppis!

Det finns många fynd på loppisar och många platser att fynda på. Det finns loppisar i parker, gårdar, det finns bakluckeloppis, basarer och skolor. Här ger vi några guldtips så du kan fynda ordentligt.

Var noggrann och systematisk

Den som är noggrann och systematisk i sitt sökande kommer att göra de allra bästa fynden. Så är det. Sök både högt och lågt. Sök på borden, under borden, bredvid borden och under borden. Det är sällan saker ligger i ordning utan det mesta är upplagt huller om buller. Lyft på saker. Känn och kläm på saker.

STOR väska

Det är inte helt lätt att hitta bra textilier och kläder på loppisar. Dessa går bättre i second hand-butiker. Det finns självklart undantag och barnkläder hinner exempelvis sällan bli begagnade och slitna eftersom små barn växer med raketfart i början. Skinnjackor blir dessutom snyggare ju mer du använder dem och det kan vara en bra idé att leta skor på loppisar. Sammantaget: Ta med en stor väska.

Hitta guldkornen!

Sök på nätet innan du går på loppis för att verkligen hitta guldkornen och de allra populäraste platserna för loppisar. Ju mer folk desto trevligare tillställning. Det blir också en rolig sport om du måste skynda dig för att hinna först till fynden. Du kan också ta det steget längre och bli expert inom ett specifikt område eller på särskilda föremål så att du hittar dessa före alla andra. 

En plats för den mångsidige

Glas, porslin, smycken och olika metaller finns med ytterst få undantag alltid på loppisar. Loppisar är också bra platser för den som letar böcker, keramik och vinylskivor. Enkelt uttryckt är loppisar en bra plats för den mångsidige allätaren. Köp inte på dig dyra saker om du är osäker på om du verkligen behöver dem eller kommer använda dem. Avstå hellre än att chansa när du köper på dig dyra saker.

 

 

Stressa inte utan låt det få ta tid

Man hittar sällan det man söker direkt. Ibland kan det ta lång tid. Låt det få ta den tid det krävs. Gå fram och tillbaka, från bord till bord, och börja om igen. Ta några varv och kom in från olika vinklar. Börja med att hålla uppsikt efter stora saker. Skulle du hitta stora föremål mot slutet så finns en risk att de inte får plats till följd av allt krimskrams och smått och gott som du redan gjort beslag på. Återigen: Ta med en stor väska. Eller varför inte två. 

 

 

Planera innan du ger dig av!

Det kanske allra viktigaste är att planera innan du ger dig av! Gå några rundor i hemmet och gör anteckningar. Har du för mycket eller för lite böcker i bokhyllorna? Hur många uppsättningar tallrikar och bestick har du? Behöver du fler tavlor på väggarna eller är det redan fullproppat? Hur ser det ut på klädfronten och smyckesfronten? Kanske nya glas? 

Ta ut pengar och ha ett gäng kontanter med dig i små valörer. Swish brukar också gå fint. Reka området innan du går loss och börjar köpa.

 

Smarta garderobsknepet! 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar