Bygg en odlingslåda – hemmafixarnas guide

Odlingslådor och blomlådor är både vackra och praktiska att odla i. Så här kan du bygga en egen odlingslåda, med hjälp av Karin Almström från ”Hemmafixarna”.

Att odla i odlingslåda är både enkelt och blir en fin detalj i trädgården. Genom att odla upphöjt minimerar du dessutom ogräset! Här är Hemmafixarna Carro och Karins senaste avsnitt av deras fixarserie på Youtube, där Karin bland annat visar hur du går tillväga för att bygga en egen köksö.

Till den färdiga odlingslådan hjälpte trädgårdsprofilen Bosse Rappne Karin att välja ut vackra blommor: Trifolium ’Dark Debbie’, Penséer och Förgätmigej – blommor som dessutom tål kalla nätter.

 

Så bygger du en odlingslåda

Du behöver:

  • 6 brädor, 50 cm långa (20 x 92 mm)
  • 6 brädor, 30 cm långa (20 x 92 mm)
  • 2 bottenplankor, 46 cm långa (20 x 92 mm)
  • 2 reglar, 21 cm långa (45 x 33 mm)
  • 4 ben, 38 cm långa (45 x 33 mm)
  • Skruvar
  • Skruvdragare

Gör så här:

1. Sätt ihop kortsidorna med benen. Måtta ut 4 cm på två av kortsidorna, där fäster du benen. Här är det viktigt att du är noggrann så att benen hamnar i samma höjd.

2. Fäst reglarna i kortsidorna.

3. Sätt fast långsidorna på kortsidorna. Börja längst upp så att du får en fin kant. Gör likadant på andra sidan. Tips! Skruva, till en början, bara en skruv i varje sida av plankan – på så sätt kan du reglera lådan lite i sluten om den är lite ostabil. Sedan sätter du två skruvar i varje.

4. Nu är det bara att lägga bottenplankorna på plats, dem behöver du inte skruva fast!

5. Avsluta med att sätta två skruvar i på alla långsidorna. Klar!

Tips! Den här lådan kan du bygga hur stor du vill, är den riktigt stor kan det vara bra att sätta dit extra ben i mitten och sätta reglar även på långsidorna. Vill du istället göra en pallkrage kortar du av benen så att dom inte sticker ut under, då står den på marken istället.

Fler roliga projekt från Hemmafixarna Carro och Karin hittar du här.

Fler tips hittar du även i Carros blogg Älska att baka, och i Karins trädgårdsblogg.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar