Så fixar du dukningen till kräftskivan

Ska du ha kräftfest i sommar? Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du enkelt fixar finaste dukningen med överblivna tyger.

Visst är det lyxigt att duka med tygduk istället för pappduk, men kanske vill du inte heller riskera att förstöra den vackra linneduken du ärvt av farmor. I senaste avsnittet av ”Hemmafixarna” tipsar Karin Almström om att använda billiga eller överblivna tyger till vacker duk, tabletter och servetter. 

Fixa dukningen med tygbitar

Du behöver (till duk, tabletter samt servetter):

  • Tre olika tyger, en större bit till bordet, en mindre bit att klippa i bitar till tabletter samt ett tygstycke att riva ut servetter från.
  • Fållfix
  • Sax

Till placeringskort:

  • Tjockare papper
  • Penna eller stämplar
  • Eventuella dekorationer
  • Snöre

Gör så här:

Istället för att behöva sy använder jag fållfix. Klipp tygerna till den önskade storleken, och sedan är det bara vika och stryka fållarna med remsan mellan. OBS! Limrensan får inte sticka fram utanför då blir det fula fläckar!

På den vita duken (som blir bordsduk) viker jag kanten dubbelt så att den blir snygg från båda hållen, stryker till kanten ordentligt innan jag lägger dit limremsan.

De röda tabletterna viker jag bara en gång och stryker sedan fast remsan. Vik in hörnen så blir det extra snyggt.

Servetterna river jag till och drar lite extra i trådarna så att kanterna blir fransiga. Rulla ihop.

 Gör egna placeringskort av ett tjockare papper som du klipper till. Dekorera med glitterlim, stämplar, klistermärken, fjädrar – det du tycker passar! Bind sedan fast kortet med ett snöre.

 Tips!

Med papper i olika färger kan du enkelt göra egna vinglaskort, så att gästerna inte blandar ihop glasen.

 Vips! På mindre än 1 timme har bordet fått duk, tabletter, servetter och placeringskort! 

Fler roliga projekt från Hemmafixarna Carro och Karin hittar du här.

Fler tips hittar du även i Carros blogg Älska att baka, och i Karins trädgårdsblogg.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar