Gör fina betongfigurer

Att göra egna betongfigurer är båda snyggt och kostar heller inte mycket att göra. Karin Almström från Hemmafixarna visar hur du går tillväga, steg för steg.

Kom igång och gjut något fint i betong! Härligaste pysslet just nu är att gjuta i betong. Karin Almström från Hemmafixarna visar hur du kan gjuta personliga dekorationer till hem och trädgård i senaste avsnittet av “Hemmafixarna”.

Gjut figurer i betong

Du behöver:

  1. Finbetong
  2. Figurer (plast- eller silikonmallar går att köpa)
  3. Rapsolja
  4. Vatten
  5. Plast eller miniväxthus de kan torka i.

Gör så här:

1. Börja med att smörja in figuren med olja, vilken som helst går bra. Jag använder ofta rapsolja eftersom den alltid finns hemma i köket. Det ska vara ett tunt lager.

2. Blanda finbetongen enligt instruktionerna från förpackningen. Var noggrann med att skydda ögon, näsa och mun. Betong ska inte andas in eller fås i ögonen. 

3. Ta ca 1/2 cm finbetong i botten av figuren och arbeta in det ordentligt så att du får bort alla luftbubblor. Sedan fyller du upp hela vägen upp. Betongformar av silikon hängs upp med en bit kartong, se bilden nedan.

4. Låt stå i två dagar med plast över. 

5. Om figurerna är svåra att få ur kan du värma upp plasten med varmvatten eller en hårfön. Då utvidgar sig plasten och betongfiguren trillar lätt ur.

6. Figurerna kan målas eller bara stå framme som de är!

Fler roliga projekt från Hemmafixarna Carro och Karin hittar du här.

Fler tips hittar du även i Carros blogg Älska att baka, och i Karins trädgårdsblogg.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar