Hyllan alla kan snickra!

Krydda köket med en ny hylla – som du har snickrat själv! I möbelsnickaren Moa Brännström Otts nya bok finns projekt för såväl veteranen som för den som knappt kan stava till hammare.


Verktyg

  • Tumstock
  • Japansåg
  • Vinkelhake
  • Tving
  • Slippapper 120 och 240
  • Slipkloss
  • Stämjärn 8 mm
  • Träborr 2,30 och 14 mm
  • Skruvdragare med bits
  • Försänkare
  • Träklubba
  • Geringslåda
  • Pensel eller svamp

Material

  • 2,5 m planhyvlad furulist 8×69 mm
  • 1,8 m planhyvlad furulist 20×33 mm
  • 8 skruvar med försänkt skalle, 3,5×40 mm
  • 2 hängbleck
  • 4 skruvar med försänkt skalle 2,5×20 mm
  • Trälim
  • Kokt linolja

Så här gör du:

Steg 1: Mät ut och såga till materialet enligt illustration på föregående sida. Använd japansåg och geringslåda.

Steg 2: Slipa de sågade ytorna med slippapper. Använd en slipkloss för att inte runda av kanterna, här ska det vara skarpa avslut.

Steg 3: Markera ut var hyllplanen ska sitta på framsidan av konsolerna, se mått på illustration nedan. Markeringarna ska vara samma som tjockleken på hyllplanen. Rita sedan strecken för djupet på urjackningen på båda sidorna av respektive konsol. De ska gå ner 2/3 av tjockleken, alltså 20 mm. Använd vinkelhaken.

Steg 4: Spänn fast en av konsolerna stadigt på arbetsytan. Såga med japansåg på insidan av markeringarna. Sågar du på utsidan av strecken blir urjackningen för stor. Använd gärna en kloss som stöd. Såga ner till markeringen. Se till att du sågat lika långt ner på båda sidorna. Upprepa samma procedur på de resterande sju markeringarna på konsolerna.

Steg 5: Hugg bort materialet mellan sågsnitten i konsolerna med ett stämjärn.

Steg 6: Nu är bitarna färdiga för montering. Kontrollera att hyllplanen passar i urjackningarna och skär bort material på konsolerna med stämjärnet om det är för tajt. Helst ska det vara ganska trångt, då blir konstruktionen stadigare. Blir det lite glapp kan du fixa det när du limmar ihop hyllan i steg 12.

Steg 7: För att förstärka konstruktionen ska du sätta en skruv genom urjackningen in i hyllplanen från baksidan av konsolerna. Förborra hålen i konsolerna för att de inte ska spricka när du skruvar: Borra med  mm borr mitt i urjackningen för att hålet ska bli centrerat i hyllplanet. Försänk hålen på baksidan av konsolerna, det gör att skruvhuvudena inte syns när de skruvats i.

Steg 8: För att kunna hänga upp hyllan på väggen använder du två hängbleck, så kallade nyckelhålsbeslag, en på vardera hyllbärare. Lägg beslagen centrerade på baksidan av konsolerna, 150 mm ner från överkant, och rita av ytterkonturerna.

Steg 9: Nu ska du försänka beslagen för att de inte ska sticka upp ovanför träet. Använd 14 mm borr och borra i linje med ditt avritade beslag. Borra bara ner cirka 2 mm, det räcker för att beslaget ska bli nedsänkt. Skär bort det material som är kvar innanför dina markeringar med stämjärn.

Steg 10: Lägg beslagen i sina hål och rita av »nyckelhålet«. Tänk på att den smala delen av nyckelhålet ska vara uppåt. Ta bort beslagen och borra sedan två hål med 10 mm borr, det ena ovanför det andra, i varje nyckel- hålsmarkering. Hålen ska vara cirka 6 mm djupa. Stäm bort materialet mellan hålen för att få ett avlångt hål. Skruva sedan fast beslagen i konsolerna med 2,5×20 mm skruvar.

Steg 11: Slipa av hyllplanen och konsolerna lätt med slippapper 240. Bryt kanterna och hörnen med slippapper. Du kan bryta kanterna så mycket eller lite du vill, det beror helt på din egen smak.

Steg 12: Nu är det dags att limma ihop hyllan. Gör små markeringar på hyllplanen där de möter konsolerna, så du vet att de hamnar på rätt ställe och sticker ut lika mycket på båda sidor när du limmar.

Börja limma det översta och det understa hyllplanet: stryk ut lim i urjackningarna och sätt sedan in hyllplanen så de sitter bra. Är de tröga att få i kan du ta hjälp av en tving eller slå med en klubba. Lägg i så fall en kloss eller läderbit emellan, för att undvika märken i arbetsstycket. Är det tvärtom för stora urjackningar kan du peta i spån under hyllplanen för att tajta till dem. Spån kan du skära från en spillbit, eller använd något spån från när du jackade ur konsolerna. Förbered i så fall detta innan du börjar limma. Se till att spånet har lim på båda sidor.

När du fått de två första hyllplanen på plats vänder du hyllan för att kunna skruva i 3,5×40 mm-skruvarna från baksidan genom konsolerna in i hyllplanen. Efter att du skruvat i dem kontrollerar du med vinkelhaken att hyllplanen och konsolerna ligger i 90° vinkel mot varandra. Torka bort överflödigt lim med en fuktig trasa. Låt torka cirka 20 minuter och limma sedan dit de andra två hyllplanen på samma sätt.

Steg 13: När limmet torkat helt, efter cirka 30 minuter, kan du skära bort eventuellt överflödigt lim med stämjärnet. Detsamma gäller om du petat in spån vid limningen, skär av det som sticker ut med stämjärnet. Slipa sedan med slippapper 240 runt de ytor som blivit limmade. Om du känner dig nöjd är det dags att olja.

Steg 14: Stryk på 1 lager kokt linolja med en pensel eller svamp. Olja inte in baksidan av konsolerna, det kan ge fettfläckar på väggen. Låt dra cirka 20 minuter och torka sedan av överflödig olja. Upprepa dagen efter och låt torka innan du sätter upp hyllan på väggen.

Så här snyggt blir resultatet!

Läs även: Så bygger du en bod på väggen – steg för steg.

Hallå där, möbelsnickare Moa Brännström Ott. När upptäckte du att du gillar att snickra?

– Det gjorde jag tidigt, träslöjden var alltid ett favoritämne i skolan och eftersom jag hade svårt för det teoretiska så var det praktiska någonting jag var bra på och kunde känna mig trygg i. Jag sökte mig till en hantverkslinje på gymnasiet och kände att jag hade hittat rätt, och har fortsatt på samma bana sedan dess.

Vad är det roligaste med att snickra?

– Man gör någonting konkret. När jag går hem från jobbet för dagen så finns det någonting att
ta på. Trä är också ett väldigt trevligt material att ha att göra med – det luktar gott, är behagligt att arbeta med och varierar sig väldigt mycket till utseende och kvalitet beroende på träslag och träd. Jag tröttnar aldrig! Det är en lyx att få jobba med sin passion, men det allra roligaste är när jag får tid att snickra saker till mig själv.

Hur många prylar/möbler har du själv snickrat ihop?

– Oj, det håller jag inte räkningen på, vilket kanske är ett tecken på att det börjar bli ett ganska högt antal!

Vilken pryl eller möbel som du har gjort själv är du mest stolt över? 

– Kohornsstolen – en stol ritad av Hans J Wegner som jag snickrade under mitt tredje år på Capellagården (hantverksskola, reds anm.). Den är fortfarande det finaste och den mest avancerade möbel jag har gjort.


Kan vem som helst snickra sina egna möbler?

– Jag skulle nog vilja säga att vem som helst kan göra det. Självklart behövs lite kunskap och förståelse, men det är inget som inte går att lära sig så länge det finns intresse. Möbler kan snickras på så många olika svårighetsnivåer.


Vad rekommenderar du en nybörjare att göra som första projekt?

– Någonting enkelt och kanske inte för stort. Det är synd om hen blir less eller bortskrämd för att det är för svårt. Av de olika möblerna i min snickerihandbok skulle jag säga att den lilla vägghyllan eller kryddhyllan är de enklaste projekten.


Vilket blir ditt nästa snickeriprojekt?

– Just nu håller jag
på med en platsbyggd bokhylla till en lägenhet och snickrar en stor modul i ek som är en del av ett konstverk och som jag fått i uppdrag av konstnären Meriç Algün.

 

Kryddhyllan och beskrivningen kommer från Trä – Snickerihandbok för inredning och odling (Natur & Kultur), ca 213 kr.

Om Moa

Namn: Moa Brännström Ott.
Ålder: 27 år.
Bor: I Stockholm.
Familj: Pojkvännen Stefan och hundarna Stella och Mesut.
Gör: Driver eget företag som finsnickare.
Aktuell: Med boken Trä – Snickerihandbok för inredning och odling.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar