Julverkstad för hela familjen

Vår norska systertidning Vi i Villas redaktör Lisbeth Fosser älskar julen och julpyssel. Innan jul bjuder hon in sina närmaste till en julverkstad. Här kan du se några av de saker som gjordes vid årets julverkstad.

För Lisbeth Fosser är ingenting så mysigt som en julverkstadskväll där unga och gamla samlas. Hon bjuder på en enkel servering, gröt med mandel där mandelpremium är ett litet paket med hobbymaterial. När du har arbetat ett tag smakar det alltid bra med varm choklad och glögg eller kaffe med pepparkakor och ett adventsbakverk. Så att du låter den kreativa andan råda!

– Vi samlas fyra generationer och kreativitet var hög. Alla lämnade sin egen personliga prägel på saker de gjort. Kvällens yngsta (8 år) uppgav efteråt att detta var den roligaste dagen han någonsin hade haft, säger Lisbeth.

Kent André väntar ivrigt på att limmet ska torka.

Här Lisbeth råd hur du gör en egen julverkstad.

* Täck bordet med något som tål att spillas på
* Ha några tomglas att skölja penslar i
* Limtub och sax (ha gärna en extra uppsättning)
* Lättare förfriskningar
* Välj ett tema så att det inte blir helt kaos

Två flirtkulor limmas ihop och får torka medan skidor och stavar målas. Sedan ritas ögon, näsa och mun i ansiktet innan halsduk och hatt sätts på. Limma slutligen fast snögubben på skidorna.

Adventskransar för julstämning

Adventskrans med flugsvampar. Idé och foto: Panduro Hobby

Material:
Krans av mörka kvistar och strimlor av bark, 37 cm
Grön mossa
Prickigt band, rött
Två flugsvampar, 15 mm och 20 mm
4 stycken ljushållare för runda blockljus
Zinkdekoration, siffrorna 1-2-3-4
4 stycken runda blockljus
Korta knappnålar

Sätt ljushållarna i kransen och limma fast dem så att ljusen kommer att stå rätt upp. Fäst grön mossa mellan ljushållarna och lägg ner flugsvampen i mossan. Ordna flugsvampen med olika storlek i små grupper. Bind det rödprickiga bandet runt nederkanten på ljusen och låt fina slingor hänga ned litet. Fäst zinksiffrorna med de korta knappnålarna på ljusen eller knyt fast dem med tunn tråd.

Adventskrans med tallkottar och röda äpplen

Idé och material: Panduro Hobby.

Till adventskransen användes:

Sätt ljushållarna i kransen och limma fast dem så att ljusen kommer att stå upprätt. Bind fast kottarna med tunn tråd. Sno banden runt kransen så som bilden visar och sätt fast äpplen och bär.

Änglar för alla

Till änglarna användes änglakroppar i två olika storlekar, ängelhår, olika band och spets samt stjärnor och glitter.

Änglakören är samlad.

Traditionellt söta änglar.

Denna färgglada och lite mer rockiga ängel har hår av tovat ull. Hon har också satängband i starka färger.

Ängel i julröd finstass.

Änglar i tapetklänningar och guld och silvervingar.

Banden och hår limmas på änglakroppen. Ansiktsdrag ritas med fin tuschpenna. Slutligen dekorerades änglarna med stjärnor som klistrades fast. Istället för band kan man också använda papper, servetter eller tapetrester.

Material ängel
Vaddkula
Hudfärgad lera
Kroppstråd
Vadd
Änglahår
Silkesband till kjolen
Styv papp till vingar
Guldstjärna och guldtråd till gloria

Ansiktet modelleras på en vaddkula och bakas i ugnen enligt anvisningarna på förpackningen.

Vira vadd runt kroppen för att ge den lite fyllighet. Linda tråden runt kroppen för att hålla fast vadden. Limma vitt sidenband på ängeln att klä och dekorera den med ett rosa band. Limma huvudet på kroppen, rita ögonen och mun och limma fast håret, glorian och vingar.

Tomtenissar att bli glad av

Tomtefamiljen samlas för nöje och spel.

Extra fina blir tomtenissarna då de utrustas med skidor, slädar och sparkar. Det finns också många roliga, små redskap i trä som gör tomtarna mer levande.

Tomtarna har hår av ull och kläder av tovat ull. Det finns ögon att köpa som man kan limma dit. Små stickade tomteluvor finns också färdiga.

Dörrkransar som är enkla att göra

Ett hjärta av sammanflätade pilar pryds med små kottar, flugsvampar och en guldstjärna. Hängs upp i ett rött band.

Material:
Halmkrans, 25 cm
Grön mossa
Flugsvamp, 10 mm, 15 mm och 20 mm
Aluminiumtråd
Prickigt tyg, rött
Prickigt band, rött
Kit med tomtenissar

Klä halmkransen med grön mossa, vira fast mossan med aluminiumtråd. Sy ett band av det rödprickiga tyget. Vik tygstycket på mitten och sy ihop tre sidor så att du sedan kan vränga tygstycket rätt. Tygstycket är nu ett band som är cirka 10 cm brett och 100 cm långt. Häng kransen i bandet. Knyt ett smalt rödprickigt dekorband kring bandet. Fäst några troll och flugsvampar nedtill i kransen.

Idé och material från Panduro Hobby.

Julpomler

Julpomler, eller julkulor är fina att dekorera granen med men kan också hängas ensamma eller i gruppp i ett fönster.

Material:
Styrofoam bollar i olika storlekar (Panduro)
Färg: Guld och silver metallic (Panduro)
Glitter (Panduro)
Stjärnor (Panduro)
Band för upphängning

Måla frigolitbollen i den färg du vill. Det är smart att sätta en pinne i hålet så att bollen är på stickan när den torkar. Sätt pinnarna i ett glas, men se till att bollarna inte kommer för nära varandra. Låt torka väl. Lägg lim där du vill ha glitter. Det är klokt att ha ett papper under när du strör på glitteret. Då är det lätt att hälla tillbaka glittret som inte fastnar. Limma fast stjärnorna och annat som gnistrar.

Låt kulorna torka.

Häll klister i hålet och fäst ett band för upphängning.

Ljuslyktor av syltburkar

Gamla sylt- och senapsburkar blir stämningsfulla ljuslyktor.

1. Den blå färgen ”duttas” på med en liten svamp, låt färgen torka och låt färgen vara lite ojämn (Metallic Silver).

2 och 3. Måla granar genom att trycka pensel mot glaset. Då skapar du snöiga granar.

4. Måla stam och grenar av lövträd med en tunn pensel. Avsluta med snöflingor.

Glasfärgen som använts kom från Panduro. Låt torka i 24 timmar och härda därefter i ugn under 40 minuter vid 160 graderC.

Dekorativa askar

Söta askar.

Material
Askar
Deco Page Designs (Panduro)
Decopagelim

Askarna målades först med silverakrylfärg

Motivet rivs ut försiktigt (inte klippa då kanterna är lite grova)

Applicera decopagelim på asklocket och lägg dit motivet. Applicera decoupage lim över motivet (här är det lämpligt att använda en liten rulle). När det är torrt, applicera limmet igen. Låt det torka väl och pensla ljus silverfärg över motivet för att få ett litet gammalt utseende. Limma på spets runt asken.

Allt material utom rester av band och spetsar kommer från Panduro Hobby www.panduro.no eller Creativ Company www.cchobby.no.

Dockor, ögon, stickade strumpor, rodel, sparkar, slädar, glas färg, hobby färg, änglahår, änglakroppar, dockkropp, kroppstråd med gummi, glitter och stjärnor från Panduro Hobby

Julkorgar, decopagelim, motiv decoupage, rullar, skidor och stavar, småredskap i trä och hjärtan är från Creativ Company.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar