Entréer

Utan det skydd som ett entrétak ger är entrén, i alla fall inte i vårt klimat, så praktisk.


Entrén är en viktig detalj på ett hus, den ska vara dekorativ, praktisk och välkomnande. Men utan det skydd som ett entrétak ger är den ju i alla fall inte så praktisk, i alla fall inte i vårt klimat.

Att bygga en välkomnande skyddande entré gör boendet mera bekvämt, samtidigt som det blir en prydnad för ditt hus. För att tillbyggnaden ska bli bra gäller det att vara noggrann med utformningen, så att den harmonierar med husets formspråk.

Alla hus har sin stil, och även om det kan vara svårt att se något entydigt, så finns det alltid några typiska drag i detaljer och materialval, som man kan ta fasta på och som gör att helheten blir bra. T ex att husets plåttak går igen i entrétaket. Även belysning och växter är viktiga för slutresultatet. Inramar man entrén med vintergröna växter blir den tilltalande året om.

En entré med ett skärmtak, som rymmer en glasad entrédel samt ett litet förråd. Detaljerna liknar dem på huset, och materialvalet är detsamma. Framför förrådet finns en plats för cyklar, skyddad av en buxbomshäck. Samstämmigheten mellan byggnaden, markbeläggning, växter och belysning är viktig för en bra helhet.

Entrén som är en naturromantisk portal. Ett vitt tak, som bärs upp av koboltblå balkar på limmade trästolpar. Stolparnas bladslingor är handmålade och matchar entrédörrens dekorer. De vintergröna växterna ger stadga och fin inramning.

På ett putsat funkishus passar detta svävande skärmtak, som smeden kan tillverka. Räcke och takkonsoler talar samma språk i järn och plåt, som målas svart.

Skärmtak med samma tegel som på huset, och som innehåller förråd och plats för sittbänk. En spaljé med kaprifol ger stadga och vindskydd. Detaljer och färgsättning i stil med husets.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar