Hemtrevligare i hallen

Hallen är det första och sista intrycket av ditt hem, både för dig och dina gäster. Tänk praktiskt och satsa på dold förvaring så är du redan på god väg mot den perfekta hallen.

<!– –>Satsa på bra funktion som stämmer med familjens beteende – även för de minsta. Slängs alltid skorna av till vänster innanför dörren så ställ skohyllan där. Letar du alltid efter handväskan bland jackorna så skaffa en snygg krok enbart för väskan.

Idéer för hallen…

 • Målade väggar är praktiskt, särskilt för barnfamiljen. Satsa på en avtorkningsbar, sidenmatt färg med glansvärde 7-10. Utsätts hallen för hårt slitage kan du välja hög glans, 20 och uppåt, längst ned på väggen .
 • Välj en tvättbar tapet om du vill tapetsera hallen. Det finns tapeter som är tvättbara även med borste.
 • Pricka in rätt kulör. Ljusa färger förstorar, mörka, liksom stora mönster, förminskar. Satsa gärna på en färgstark fondvägg eller en bit med en kul tapet.
 • Klinker på golvet är lättstädat, och med värmeslingor under blir det skönare att gå på.
 • Hårda träslag, som ask, ek eller bambu fungerar bra i hallen. Blank lack är mer lättskött och tåligt än matt.
 • Laminatgolv är lätt att lägga och tåligt, men se till att du har en bra avtorkningsmatta som fångar upp smågrus som kan repa ytan.
 • Satsa på en tålig, blank golvfärg om du vill måla hallgolvet, till exempel Beckers Plus.
 • Ett skoställ utanför dörren, om det kan stå under tak, gör att du slipper leriga stövlar och kängor inomhus.
 • En rejäl korg eller låda att ösa ned vantar, mössor och halsdukar i gör det enkelt för de allra minsta att hjälpa till att hålla ordning, samt att snabbstäda.
 • Visa vem som bor här. Foton och egna alster gör hallen personlig.

Välj avtorkningsmatta med omsorg, den är hallens viktigaste detalj. Satsa på bra kvalitet, rejält tilltagen storlek, effektivt smutsabsorberande. Lägg helst en utanför ytterdörren också. Kokosmatta ”Burns” 129 kronor, Bolagret. Matta

Många gäster? Skaffa en flyttbar rockhängare du kan ta fram när det behövs. ”Tjusig”, 499 kronor, Ikea.

Håll koll på tiden! ”Puzzle” sätter du själv ihop med 6×6 cm stora bitar. Finns på Inreda.com för 755 kronor.

Förvaringslådor i tyg, ”Kajsa” 149 kronor/set om tre, Ikea.

Spektakulär lampa för älgjägare eller naturälskare. ”Moo”, i naturlig storlek, 8 900 kronor, Designonline.

Att kunna sitta och ta på eller av skorna är skönt. Kombinera gärna pallen med förvaring. ”Store”, 290 kronor, Mio.

Släpp in ljuset i hallen med en ny ytterdörr. ”Nyhamn”, pris cirka 6 000 kronor, Skånska Byggvaror.

Dölj och förvara vantar och mössor i en sittbänk. Tord finns i ek, valnöt eller vit med tygsits, från 3 550 kronor, Mio.

Läcker skoförvaring i vävd polypropenplast, 199 kronor, Favoritsaker.
Kul krok som inspirerar de minsta att hänga upp jackan. 135 kronor/2-pack, Designtorget.

… Fler idéer för hallen

 • Ta bort det som inte används så ofta, och förvara i snygga kartonger inne i garderoben.
 • Låt varje familjemedlem hålla ordning på sina egna saker, med en egen låda eller hylla.
 • Satsa på snygga krokar och hängare – som även de minsta i familjen når. Krokarna bör vara smala så att man enkelt kan hänga upp en jacka i hällan på den. Galgar är ingen hit för barn och ungdomar.
 • En egen krok för hundkopplet gör att man slipper leta – om man alltid hänger upp det där…
 • Belysningen är viktig. Uplights skapar rymd och takhöjd. Utnyttja riktbara spotlights till att lysa upp kul detaljer och in i mörka garderober. Dimmer i allmänbelysningen skapar både bra städljus och mjukt, välkomnande sken.
 • Förvara inte nycklar, plånbok eller mobil lättåtkomligt direkt innanför ytterdörren. Det kan kännas praktiskt, men är inte bra från stöldsynpunkt.
 • Dölj den fula ytterdörren. Ett draperi minskar buller och drag och gör hallen mer ombonad.
 • Skjutdörrar spar utrymme. Är hallen trång med många dörrar till angränsande rum? Byt till skjutdörrar.
 • Skapa en förvarings- och laddningsstation för alla mobiler, Ipods med mera. Köp till exempel en Contactbox.

 

Köpinformation

Bolagret www.bolagret.se, 031-16 66 62
Designonline www.designonline.se, 0480- 44 99 20
Designtorget www.designtorget.se, 08-219150
EM www.em.com, 036-292 20 00
Favoritsaker www.favoritsaker.se, 08-645 75 70
Inreda.com www.inreda.com, 08-446 05 45
Ikea www.ikea.som/se, 0775-700 500
Mio www.mio.se, 0504-412 00
Skånska byggvaror www.skanskabyggvaror.se, 042-25 30 00

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar