Inreda vinden

Inreda vinden? Om inte vinden utnyttjas till förvaring kan den ofta bli ett bra och charmigt extrarum. Kanske vill familjen ha ett nytt häftigt badrum, ungarna - eller rättare sagt föräldrarna! - ett välisolerat teverum eller mamma ett arbetsrum? Här får du tips om hur du inreder vinden.

När behov av mer utrymme uppstår, är inredning av vinden ett bra alternativ till en kostsam tillbyggnad. Men några frågor behöver få sina svar innan du sätter igång. Är det till exempel tillräcklig takhöjd på din vind även efter att du isolerat snedtaken? Räkna med att du får bygga ner minst 200 mm isolering plus luftspalt och invändig beklädnad, summa minst 250 mm under ytterpanelen. Finns det en trappa som kan duga eller behövs en ny trappa? Det kan vara svårt att hitta en bra plats för en ny trappa. Du behöver också ljusinsläpp. Går det att sätta fönster i gavlarna eller blir det bara takfönster och/eller takkupor? Eventuella kupor och takfönster ska utformas och placeras så att det ser bra ut på taket.

Taklutningen begränsar utrymmet

Det är lätt att förvillas av en planritning över vinden, som inte visar var det är så låg takhöjd, att utrymmena inte kan användas. Du kanske tror att du får plats med mer än du får. Och tänk på var du har möjlighet att dra vatten- och avloppsrör, om du ska bygga badrum. Du kanske genom vindsinredningen stänger uppgången till taket och skorstenen och behöver hitta en annan lösning på den detaljen. Hur är det med brandskyddet? Huruvida det behövs utvändiga utrymningsstegar eller dylikt beror bl a på husets höjd och användning. Sannolikt behöver du också söka bygglov för vindsinredningen, eftersom du ändrar användningen och utökar bruksarean.

Ja, det är många frågor att söka svar på, och det är inte fel att ta hjälp av en arkitekt i detta skede. När planeringen är klar gäller det att hitta hantverkare som kan göra jobbet och dessa behöver handlingar att räkna fram sitt pris på. Om du inte gör jobbet själv förstås. Men det kan vi inte rekommendera den som inte är van att snickra. Det är mycket arbete med vindsinredning, helt jämförbar med en tillbyggnad.

Trappans placering

Effektivast blir det om trappan kan placeras nära mitten av husets långsida och tillåts följa takets lutning på sin väg upp. Man kommer då upp mitt på vinden där det är full takhöjd.

Glöm inte ventilationen

Det mest väsentliga att tänka på är ventilationen mellan den nya isoleringen och yttertaket. Räkna med att du behöver minst 30 mm väl fungerande luftspalt utanför minst 200 mm, helst 300 mm, isolering. Ventilationsspalten ska givetvis vara i kontakt med friska luften, så att en genomströmning av luften åstadkommes. Påsalning på befintliga takbjälkar kan göras antingen bredvid eller direkt under dessa. Invändigt behövs en tät plastfolie bakom ytbeklädnaden.

Så här gör du:

1. Bygg på takstolarna, så att du får tillräckligt med utrymme för isolering och luftspalt under yttertakpanelen. Det behövs minst 200 mm isolering och minst 30 mm luftspalt.

2. Gör luftspalten så här:
a) Montera vågprofilerade skivor speciellt avsedda för ändamålet.
b) Spika läkt på takstolarna där de ansluter mot yttertakpanelen, en på vardera sidan om varje takstol. Kapa till masoniteskivor som passar mellan takstolarna, montera en läkt mitt på och fäst dem upp mot yttertakpanelen där de tidigare läkten sitter. Se till att du inte spikar genom takpanelen och genom underlagspappen som ligger på utsidan under takpannorna.

3. I med isoleringen mellan takstolarna. Nu kan du tryggt pressa upp den mot skivan i snedtaket.

4. Häfta fast en 0,2 mm beständig plastfolie på undersidan av takstolarna. Använd gärna häftpistol. Skarvar görs alltid mot fast underlag, på en takbjälke, Men skarva om lott minst 200 mm och tejpa vid behov noga.

5. Dags för den s.k. glespanelen, som kan vara av t.ex. 28×70 mm virke. Sådan används, om du ska ha gipsskivor i taket, vid träpanel kan glespanelen utelämnas. Den ska spikas med 300 eller 400 mm avstånd mellan sina centrumlinjer beroende på hur brant taket lutar. Vid 30° lutning och brantare räcker 400 mm; vid flackare tak 300 mm.

6. Spika eller skruva fast gipsskivor på glespanelen med 150 mm avstånd mellan runt kanterna och 200 mm avstånd mitt på skivorna. Väljer du träpanel, kan du utelämna glespanelen. Men tänk på att, eftersom det är 1,2 m mellan uppfästningspunkterna (takstolarna) kan en för tunn panel hänga ned. Takpanel bör vara 22 mm tjock, eller använd glespanel med avstånd högst 600 mm att fästa i. När detta är klart är det färdigt för att börja måla eller tapetsera.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar