Nytändning i sovrummet

I sovrummet vill man ha det lugnt, skönt och avslappnat. Satsa på bra sängar, begränsad färgskala, mysbelysning och mycket textil.

Välj stil först! Ska sovrummet kännas som ett mysigt, grottliknande krypin, eller vara ljust och luftigt? Gillar ni romantiskt, tufft eller bör det framför allt vara praktiskt? Barnens sovrum har ju också ofta multifunktion som både sovplats och lekrum.

Idéer för sovrummet…

 • Vill du ha det trendigt? I höst och vinter gäller rena, kala väggar, få möbler och asketiskt vitt med möjligen någon liten färgaccent.
 • Dämpa färgskalan. För att skapa lugn och harmoni bör du begränsa dig till ett par färger, eller färger som går ton i ton.
 • Välj rätt kulör. Vill du ha mer passion och energi i sovrummet – välj rött! Annars är grönt, som sägs motverka trötthet, eller blått som ger vila och svalka, bra färger.
 • Gör det ombonat med tapet. Det ger ett varmare intryck än målade väggar.
 • Satsa på mjuka, sköna golv. En heltäckningsmatta är både varmt och skönt för fötterna och ger bra ljuddämpning. Vill du inte ha heltäck, välj riktigt sköna, stora mattor istället.
 • Lägg omsorg på sängvalet, den är trots allt det allra viktigaste i sovrummet. Välj separata madrasser till dubbelsängen, då kan båda få passande hårdhet.
 • Sätt in en extrasäng i sovrummet om ni ofta får nattliga besök av barnen, det tjänar alla nattsömn på.
 • Välj rätt gavel. Med en sänggavel kan du sätta hela stilen i sovrummet.
 • Satsa på en serie. Sänggavel, nattygsbord och byråar i samma serie ger ett enhetligt, harmoniskt intryck. Krydda med lite udda detaljer, annars kan det lätt bli känsla av möbelkatalog.
 • Låt barnen vara med och bestämma inredningen i sina sovrum. Då trivs de bättre där och blir nog mer motiverade att hålla ordning.

Främja tvåsamheten. Enligt feng shui ska inredningen i sovrummet hos ett par gå i tvåsamhetens tecken. Alltså; två lampor, två tavlor, två vaser och så vidare. Inredning från EM.

Lägg stor omsorg på valet av sängar – det är viktigast. Ställbar dubbelsäng från Hilding. Pris från cirka 18 000 kronor.

Dölj kläderna bakom skjutdörrar, Continental, från Elfa.

Dämpa ljudet! Ekologisk mysmatta till sovrummet. 140×200 cm, 1 495 kronor, Åhléns.

Nya sängkläder är ett snabbt och billigt sätt att förnya sovrummet. Härligt solgult bäddset med Marimekkos klassiska mönster. 975 kronor, Designonline.

Separata sänglampor med riktbara ljuskällor gör att man inte stör varandra. ”Frank 2” med dimmer. Belid, cirka 1 600 kronor.

Säng med smart förvaring är bra för trångbodda, 8 499 kronor, Bo Concept.

Kuddar i mängd är skönt att mysa bland, inbjuder till lek och dessutom kan du snabbt byta stil. Färgstark kudde ”Spicy” från Indiska, 199 kronor.

Extra värme. Man sover bäst svalt. En extra pläd kan dock vara bra att ha. Ljusblå boudé, 130×180 cm, 275 kronor, Åhléns.
Sängbord ”New York” i valnötsfolie med två praktiska lådor, 990 kronor, Mio.

… Fler idéer för sovrummet

 • Slarva inte med överkastet. I ett sovrum med dubbelsäng dominerar ofta överkastet synintrycket.
 • Välj två läslampor eller en armatur med två separata, riktbara lampor till dubbelsängen så slipper ni störa varandra.
 • Ge nattvandrare ledljus. Brukar någon i familjen gå upp mitt i natten är ett litet svaglysande ledljus som står på hela natten guld värt.
 • Få sovrum klarar sig utan nattygsbord. Välj helst ett med en liten låda där du kan lägga ned småsaker som glasögon, smycken och mobil, samt ett större fack för papper, böcker och likande.
 • Man kan aldrig få för mycket förvaring. En vacker kista vid sänggaveln eller en låda med hjul under sängen kan svälja allt från kläder till laptop och leksaker.
 • En snygg korg för smutstvätt, helst med lock, kan vara en bra lösning där smutstvätten gärna hamnar på golvet på väg till sängen.
 • Mys till musik. I sovrummet ska det vara lugnt, undvik teve men ha gärna en bra musikanläggning. Helst med diskreta högtalare.
 • Ett bröllopsfoto eller annan bild med positiva minnen stärker den romantiska känslan i sovrummet. Men undvik bilder på barnen om du vill ha romantik.

Köpinformation

Belid www.belid.se, 0340-62 30 00
Bo Concept www.boconcept.se, 08- 585 44 900
Designonline www.designonline.se, 0480- 44 99 20
Elfa www.elfa.com, 0392-38910
EM www.em.com, 036-292 20 00
Hilding www.hilding.nu
Ikea www.ikea.som/se, 0775-700 500
Indiska www.indiska.com, 08-670 45 00
Mio www.mio.se 0504-412 00
Åhléns www.ahlens.se, 08-402 80 00

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar