Kaustiksoda i avloppet? Här är bättre alternativ för att lösa proppen!

Kaustiksoda är en frätande propplösare som kan orsaka allvarliga skador på både människor och avloppsrör. Vi listar bättre lösningar för stopp i avloppet!

Stopp i avloppet är inget ovanligt – tvärtom har det blivit vanligare på grund av bland annat snålspolande toaletter och moderna kranar som minskar användandet av varmvatten. Vad ska man då göra när det blir stopp? Ja, det är bara att kavla upp ärmarna och försöka reda ut problemet själv. Även om det är äckligt, och luktar väldigt illa, är det något som man bör lära sig att ta hand om. För att bara hälla ner frätande propplösare, eller kaustiksoda som det kallas, i avloppet är ingen bra idé.

Kaustiksoda

Kaustiksoda bör undvikas!

Faran med kaustiksoda

Kaustiksoda innehåller starkt basiska ämnen som natrium- eller kaliumhydroxid, som skapar den frätande effekten. Bara små spill och stänk kan leda till svåra skador på både huden och i ögonen och att andas in ångor av det är inte heller bra. Dessutom är det inte bra för rören och Kemikalieinspektionen och Giftinformationscentralen avråder från att använda det.

Vaskrensare

En vaskrensare med sugkopp av gummi är bra att ha hemma för stopp i toaletten.

Läs också: Superenkla knepet – så gör du för att det ska lukta gott i badrummet hela dagen

 

Tips för rensning av avloppsrör och vattenlås

  • Det kan vara svårt att komma ihåg hur alla delarna av rör och vattenlås sitter ihop på handfatet till exempel, så fota av dem innan du plockar isär alltihop.

  • Använd gummihandskar, och en hink eller balja att lägga rören i.

  • Dra ut så mycket du kan av proppen med hjälp av händerna eller något redskap och släng det i soporna istället för i toaletten.

  • För att komma åt smutsen inuti rören kan du först lägga dem i balja med varmt vatten och rengöringsmedel en stund så det löser upp sig lite. Använd sedan en flaskborste för att nå in och spola rent med varmvatten från duschslangen.

  • Var noga med att skruva tillbaka alla delarna ordentligt så att rören sluter tätt igen.

Rensvajer

En rensvajer är bra för att komma åt långt ner i rören. 

Vid stopp längre ner

Är det stopp i toaletten är en vaskrensare första hjälpen. Sätt fast vaskrensarens sugkopp över hålet i toaletten och dra skaftet upp och ned, så brukar det som sitter fast i röret släppa.

När stoppet i avloppen sitter längre ner än i vattenlåset är ett långt och smalt rensband eller en rensvajer bra redskap att använda. Du hittar dem i byggvaruhus för en billig peng. De hjälper dig att ta sönder eller fiska upp proppen, men man bör vara lite försiktig med dem eftersom de är ganska hårda och av metall, så man inte repar rören.

Något annat man kan göra är att försöka spola bort stoppet med en högtryckstvätt utrustad med en särskild rörrengöringsslang.

Fungerar inget av det här är risken att rören är igensatta hela vägen och då är det en bra idé att kontakta en spolfirma – och känns det för svårt redan tidigare kan du förstås ringa rörmokaren.

Så förebygger du stopp

  • Spola inte ned annat än kiss, bajs och toapapper i toaletten, då andra saker lätt fastnar där och det dessutom är skadligt för miljön.

  • Använd hårfällor under gallret i duschen eller över hålet i badkaret, som fångar upp håret och som du tömmer jämna mellanrum.

  • Torka bort fettet ur stekpannan och kastruller med papper istället för att spola ner det i vasken.

  • Spola avloppen med hett vatten då och då.

Lycka till och kom ihåg – när du väl har löst problemet en gång så blir det lättare nästa gång!

Läs också: Tre vanliga toalettproblem – så löser du dem!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar