När vädret är vackert och man är ledig, brukar det klia i fingrarna att ta itu med något utomhusprojekt. Vi i Villa tipsar om tio projekt för trädgården i byggsatsform.
Letar du efter ett utomhusprojekt att sysselsätta dig med under ledig tid? Det finns gott om saker att hitta på och vill du spara tid och besvär kan du köpa en byggsats av något slag.
Friggeboden är ett typiskt gör det själv-projekt. Den har funnits sedan 1979 och har hunnit erövra en stor mängd svenska trädgårdar sedan dess. Men det finns även byggnader av annan typ och storlek man kan ta sig an. Och känner du för ett annat slags projekt kanske det är lagom att sätta upp ett staket eller ett entrétak istället. I vår sammanställning hittar du tio gör det själv-exempel som kan ge dig inspiration, direkt eller indirekt.
Viktigt när du köper friggebod, lusthus eller vad det nu kan vara är att kontrollera vad som ingår i priset, eftersom det kan variera. Jämför saker som antal fönster, isolering, veranda, takbeklädnad et cetera. Glöm heller inte undersöka fraktkostnaden om du köper på distans. Och sist, men inte minst – tänk efter före att du har motivation och tid nog att göra jobbet själv.
1) Japansk inramning
Staket, mur, häck eller ingenting alls? Du som vill avgränsa tomten med något som skiljer sig från mängden kan exempelvis ta en titt på Lundbergs japaninspirerade serie Kyoto. Serien är gjord av akaciaträ och innehåller staket, skärmar och grind i olika utföranden, med bredden 90 eller 180 cm och höjden 90 eller 180 cm som gemensamma mått. Prisexempel: grind 90×90 cirka 649 kr, staket 180×90 cirka 899 kr.
2) Tak över huvudet
Ett snyggt entrétak kan göra mycket för det första intrycket av ett hus. Entré från Lundbergs är ett farstutak i obehandlad gran som levereras i färdiga sektioner. Det finns i 156 eller 174 cm bredd och konsolerna är flexibla i sidled, med ett maximalt mått invändigt på 120 respektive 140 cm. Takbeklädnad och vindskiva väljer du själv utifrån husets karaktär. Entré-taket kostar cirka 1 835 respektive 1 999 kr i de båda storlekarna. Lundbergs har även ett platt skärmtak vid namn Front.
3) Plats för prylarna
Har du samlat på dig alltför många redskap och prylar för trädgården? Lösningen är praktisk och stavas redskapsbod. Park PW 2419/16 är ett förråd på 4,5 kvm med yttermåtten 250×185 cm och höjden 194-225 cm. Det levereras i sektioner exklusive grund och underlagspapp och ska vara enkelt att montera. Finns hos Beijer byggmaterial och kostar 4 995 kr.
4) Kul för barnen
En lekstuga för barnen kan du bygga efter eget huvud, eller kan du köpa en byggsats och montera. Ekenässtugan har en lekstuga med väggar i 45×145 mm liggande stugtimmer av furu, öppningsbart tvåglasfönster och fönster även i dörren. Ytan är 3 kvm och höjden inomhus 158 cm. Verandan är 67 cm djup och har en bänk att sitta eller leka på. Pris 10 100 kr plus frakt. Takbeklädnad, hängrännor, snickarglädje med mera finns som tillval.
5) En vanlig friggebod
Det finns gott om friggebodar på 9,9 kvadratmeter att välja bland – Polarhus PW3330/28 är ett exempel. Stommen består av planhyvlade och knuttimrade brädor och virkestjockleken är 28 mm. Boden mäter 3,3×3 m och kostar cirka 13 000 kr i det enklaste utförandet. Den går även att få med 32 eller 45 mm väggtjocklek. Veranda på 3,3×1,5 m finns som tillval för cirka 2 800 kr.
6) Paradis med tak
Paradis är en paviljongserie som finns i fyra olika storlekar. Den minsta modellen mäter 218 cm i diameter och har en nockhöjd på 275 cm. Paviljongen är öppen på alla sidor, har Bitumen-takbeläggning och täcker en yta på 4,75 kvm. Paradis levereras fraktfritt och kostar 13 600 kr hos Riktigbygghandel.se.
7) Bastu i boden
Trångt i huset? Lägg bastun i en friggebod! Träbyggarna i Kalix har stugor från 6 till 15 kvm som kan inredas till bastu om man så vill. Stugan på 6 kvm är byggd av 45 mm timmer av norrländsk furu/gran, har ett öppningsbart tvåglasfönster och isolerad ytterdörr. Grundsatsen kostar 14 400 kr, bastusats (mellanvägg, helglasad dörr, bastulavar) 6 500 kr, vedaggregatsats 7 000 kr och altan 3 500 kr. Frakt till Stockholm cirka 2 500 kr.
8) Kul med lusthus
Vill du sitta ute i trädgården, med utsikt men skyddad mot väder och vind, är det klassiska lusthuset ett kul alternativ. Jabos åttakantiga lusthus mäter 2,67 meter i diameter och har en yta på 6,1 kvm. Ett av fönstren är öppningsbart och de färdiga väggblocken har västkustpanel. Allt utom plintar och material för plåtbeslagning ingår i paketet, som kostar cirka 24 000 kr.
9) Fixa en funkisfriggebod
En friggebod måste inte vara gjord av trä. Finja Betong har tagit fram en arbetsbeskrivning över hur du bygger din egen murade friggebod i modern funkisstil. Beskrivningen innehåller alla moment steg för steg, från grunden till nocken, samt en specifikation över det material som behövs. Materialet köper du hos din bygghandlare och därför kan det totala priset variera, men en uppskattning är omkring 37 500 kr.
10) Återvunnen frid
Idén bakom Arvesund Trädesign är att återanvända material från gamla norrlandslador till små hus och moderna möbler. Eremitens koja är ett sådant litet hus – byggt för en person, utformat för att kunna placeras var som helst och tänkt som ett rum för ensamhet och tystnad. I originalutförande är kojan 8 kvm (2,95×2,65 m, höjd 2,50-3,05 m) och klädd med ladvirke både ut- och invändigt. Priset ligger mellan 80 000 och 130 000 kr, beroende på utförande, virke, kundanpassning et cetera. Bland annat kan kojan levereras med inredning i form av specialdesignad spis, säng, stol, bord, garderob och hyllor.