Fiffiga lösningar för friggeboden

En friggebod kan användas till tusen olika saker, allt från förråd till bastu. Här är några smarta tips som hjälper dig utnyttja friggeboden till just det du tänkt dig.


<!– –>Friggeboden är byggnadsvärldens kameleont. Den kan vara ett förråd, ett uthus, ett växthus, en gäststuga, en bastu, ett garage, ett båthus, en lekstuga eller något helt annat. Sedan den tillåta ytan utökades till 15 kvm för ett par år sedan har möjligheterna ökat än mer.

Men visst finns det begränsningar. En friggebod kan inte se ut hur som helst och kan heller inte placeras var som helst. Och det går bra att installera en eldstad, rökkanaler, ventilation, vatten och avlopp i boden, men då krävs sannolikt en bygganmälan – kontakta byggnadsnämnden i din kommun. Läs mer om vad som gäller via länkarna nedan. Men innan dess hittar du ett tiotal tips om vad du kan ha i din friggebod eller i någon annan stuga så att den fyller sin funktion på bästa sätt.

Snygg förvaring från SB Nord.

Förvara flexibelt

När Mårten Cyrén inredde rummet The Cabin för det omtalade trädhotellet i Harads i Norrbotten, inspirerades han av knopplister från den amerikanska shakers-sekten. Nu serietillverkar SB Nord hans system för förvaring – en snygg och flexibel lösning som passar utmärkt för exempelvis en gäststuga. Systemet, som heter Add och är i vitlack, består av knopplister i tre olika längder, kubhylla, bokstapel, hatt-/skohylla, spegel, påshylla, ljushållare och griffeltavla. Prisexempel: hallmöblerna på bilden ca 7 500 kr.

Väggstol i aluminium från Edblad & Co.

Sitt smart

Är ytan begränsad, är det smart med väggfasta, uppfällbara stolar och bord. Väggpallen i ek från Träbiten i Tenhult är 33 cm bred och har en sitthöjd på 45 cm; pris 700 kr plus frakt. Väggstolen i aluminium från Edblad & Co är 31,5 cm bred och kan monteras på valfri höjd på en stabil vägg. Den finns i blank- eller mattpolerad aluminium och kostar ca 1 400 kr. Som tillbehör finns fodral i filtad ull, mocka eller renskinn. Väggfasta bord finns hos bland annat Ikea.

Ordning och reda på skånska.

Rejält för redskap

Kan en villaägare få nog med förrådsutrymmen? Är gräset grönt? En friggebod kan rymma mycket om man har lite ordning och reda. Paketet Atlas Trädgård från Skånska Byggvaror rymmer allt från motorsågar till fröer. Här finns hyllor, redskapshängare och krokar av olika slag. Bredd 180 cm, höjd 200 cm, material stål, pris 1 895 kr.

Verktygsvagn med tavla från Runelandhs.

Meka mobilt

En friggebod kan naturligtvis användas som garage till cyklar, en motorcykel eller kanske en åkgräsklippare, om proportionerna är de rätta och dörren stor nog. Det finns gott om verktygsväggar och verktygsvagnar, till exempel modellen Skåne från Runelandhs. 102 cm bred, 60 cm djup, fem lådor, låsbart skåp och verktygstavla för 6 750 kr.

Minikök från Ikea

Kompakt kök

Visst får man plats med ett kök i en friggebod om man vill. Ikeas minikök Attityd rymmer mycket på 120 cm bredd – keramikhäll med två plattor, kylskåp samt diskbänk med ho och blandare. Priset ligger på 7 495 kr.

Kompakt badrumsserie från Svedbergs

Handfat i hörnet

Svedbergs badrumsserie Easy är designat för det lilla badrummet. Ett exempel är hörntvättstället som är 37 cm djupt längs väggarna och 24 cm högt. Undertill har det en konsol i svart, grått eller vitt som kan användas som handdukshängare och toapappershållare. Pris ca 1 465 kr. Till handfatet finns ett hörnspegelskåp med 14 W lysrör för ca 2 230 kr. I serien ingår även högskåp med 20 eller 35 cm djup.

Norsk duschlösning från Hyttetorget

Duscha drygt

Av naturliga skäl kan en duschkabin inte vara hur liten som helst. Polaris Round från Hafa finns i bland annat 70×90 cm storlek och har ett rundat hörn för att ta mindre plats. Pris ca 9 000 kr. En annan, kompakt lösning som gör att man slipper dra in vatten är den hopfällbara duschen från norska Hyttetorget. Den fästs i en krok i taket och finns i två varianter: med en 12 liters trycktank vars tryck du pumpar upp själv och med en tank på 30 liter som går på 12 V. Prisbild 3 450 respektive 4 450 norska kronor plus frakt.

Funktionell bastu från Polhus.

Både bastu och bädd

Att ha en friggebod som bastu är ingen dum idé, men om man behöver en gäststuga? Polhus stuga Relax mäter 14,9 kvm och är uppdelad i ett relaxrum på 10,5 kvm och ett basturum på 4,2 kvm. I det senare finns två bastubänkar à 60×200 cm som kan monteras ihop till en dubbelsängbotten. Relax kostar 35 900 kr som byggsats inkl elaggregatpaket och 45 900 kr med vedeldat utrustningspaket.

Köpinformation:

Edblad & Co, www.edbladco.com

Hyttetorget, www.hyttetorget.no

Hafa, www.hafa.se

Ikea, www.ikea.se

Polhus, www.polhus.se

Runelandhs. www.runelandhs.se

SB Nord, www.sbnord.com

Skånska Byggvaror, www.skanskabyggvaror.se

Svedbergs, www.svedbergs.se

Träbiten, www.trabiten.se

Mer läsning på Boverket.se

Boverket informerar om friggebodar

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar