Friggeboden – din mest flexibla byggnad

En friggebod behöver inte vara stöpt i standardform, speciellt inte sedan den maximala ytan utökades till 15 kvadratmeter. Funkis är inne, men det finns gott om varianter. Betong- eller vinkelbod, kanske? Här är tio idéer till trädgårdens mest flexibla byggnad.


Snickarbod? Gäststuga? Hemmagym? Ateljé? Cykelförvaring? Fiskebod? Hobbyrum? Vävstuga? Badhytt? Gräsklippargarage? Musikstudio? Orangeri? Bastu? Hantverksbod? Tonårsrum? Eller kanske ett helt vanligt förråd?

Alla dessa behov och önskemål kan en friggebod uppfylla, och säkert lika många till. Inte minst har den blivit mer användbar sedan den numera kan vara upp till 15 kvadratmeter. Det finns en uppsjö av modeller för olika plånböcker, smaker och behov. Glöm bara inte att kolla vad som ingår och inte ingår i ett uppgivet pris, det kan variera – oftast tillkommer exempelvis frakt.

1) Rymlig och isolerad

Linné från Novoroom är både snygg och rymlig – här ryms soffa, säng och minikök om man så vill. Måtten är 4,1×3,6 m utvändigt och 1,86-2,36 m invändig höjd. Isoleringen är 70 mm i väggar och 120 mm i bottenbjälklag. Linné levereras i materialpaket för montering och kostar i grundutförande 109 900 kronor. Garderob och överskåp ingår; minikök, laminatgolv (tre typer), altan och glasräcke finns som tillbehör.

2) Mura själv

Trä? Inte nödvändigtvis. Finja Betongs byggbeskrivning innehåller allt du behöver för att utifrån lättklinkerblock mura din egen friggebod i modern funkisstil: ritningar, materialspecifikation, arbetsanvisningar samt tips och idéer. Eller skapa en alldeles egen form på boden! Ritningarna finns i varianter för 10 eller 15 kvm. Det material som behövs köper du hos din lokala bygghandlare och priset kan därför variera, men en uppskattning är från cirka 31 000 resp 46 000 kronor.

3) Gäststuga i vinkel

Topasen från Ekenässtugan är en lite mer husliknande friggebod tack vare sin vinklade konstruktion. Traditionellt knuttimmer kombineras med ett delat tak och inuti kan såväl sängar/soffor som matbord och pentry rymmas. Grundpriset är 33 400 kronor. Tillval finns i form av isoleringssatser, olika takbeläggningar, montering m m.

4) Arkitektritad ateljé

Ateljé från Plussarum är en friggebod på 10 eller 15 kvm, designad av Skeppstedt Drotz Arkitekter, som passar i många olika miljöer. Ledordet är ”ljus” – i grundutförandet är tre sektioner glasade men du kan välja till glaspartier för ytterligare ljusinsläpp. Takformen är asymmetrisk och dörren är en pardörr. Du har stor frihet vid placering av glaspartierna och dörren. Priset i grundutförande är 78 800 resp 124 400 kronor.

5) Bod med ved

Trädgårdshus 1 i Enköping har tre modeller av bodar i funkisstil. Modell F finns från 4 till 15 kvm och har ett runt fönster och pulpettak med korta uthäng. Hämtpriset för 15 kvm-modellen (2,76×5,4 m) är 49 600 kronor; frakt kan ordnas. Trädgårdshusen byggs på beställning och som tillval finns bland annat vedförvaring (öppen eller dold), isolersats, takhöjning och extra fönster.

6) Klappat och klart

Vill du inte bygga själv? Enkelrum levererar sin arkitektritade friggebod färdigbyggd med kranbil direkt till trädgården. Boden är komplett inflyttningsklar och vinterbonad, inklusive belysning, utvändig målning i falurött, falusvart eller vitt m m. Den har öppningsbar glassektion på framsidan och fönster åt alla håll. Som tillval finns en kombinerad terrass och vindbrygga, som kan fällas upp som skydd. Finns på 10, 15 eller 20 kvadrat; pris från 139 000 kronor för den minsta.

7) Åk rätt in

Peter 15 är en lite långsmalare friggebod (6,13×2,48 m) från Trähuset som kombinerar två utrymmen, vilka du kommer åt via en enkel- och en dubbeldörr. Dubbeldörren – smart om du till exempel har en åkgräsklippare eller motorcykel – kan placeras på långsidan eller gaveln och det finns flera varianter att välja mellan. Priset ligger på från cirka 29 000 kronor. Modellen finns även på 10 kvm och som Oskar eller Saga med platt tak och olika takhöjd.

8) Bastu i änden

Lusthus eller bastu? Ekenässtugans Noemi kan fås som det ena eller det andra, eller både och. Kombivarianten innehåller ett rum med en skjutvägg i glas och innanför detta en bastu med fönster mot framsidan. Innerväggens placering går att variera. Som tillval finns isolering, snickarglädje, samt el- eller vedeldat aggregat till bastun. Väggarna är i 45×145 mm stugtimmer av furu och priset ligger på cirka 70 000 kronor och uppåt.

9) Ljus och luft

BraåsStugan kombinerar den trendiga funkislooken med traditionellt knuttimrat. Kassabo mäter 451×330 cm och verandan bygger på ytterligare 117 cm. Materialet är svensk fur och gran; fönstren är glasade, kittade och spröjsade på traditionellt sätt. Priset är 28 500 kronor. Takmaterial ordnar du sedan själv (shingeltak kostar 2 650 kronor om man vill ha det).

10) Liten tvåa

Det går faktiskt att få in två rum på 15 kvadrat. Fribostugan (PW 4831/44DXR) från Polhus rymmer ett sovrum på 6,6 kvm med plats för två sängar och ett vardagsrum på 7,9 kvm där man kan ha pentry och matbord, eller vad man nu vill. Taket är stort (30 kvm), vilket ger ett extra skydd mot sol och nederbörd. Pris cirka 36 900 kronor. Terrass finns som tillval.

Köpinformation

BraåsStugan, www.braasstugan.se
Ekenässtugan, www.ekenasstugan.se
Enkelrum, www.enkelrum.se
Finja Betong, www.finjabetong.se
Novoroom, www.novoline.se
Plussarum, www.plussarum.com
Polhus, www.polhus.se
Trädgårdshus 1, www.tradgardshus.se
Trähuset, www.trastugor.com

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar