Friggeboden

Hela svenska folkets lilla lust-, lek- och förrådshus fyllde 20 år förra året (2000).


Hela svenska folkets lilla lust-, lek- och förrådshus fyller 20 år i år. Och det råder verkligen ingen brist på fantasi när det gäller att hitta på användningsområden eller spännande utformning.

Nu har det gått 20 år sedan lagen om trädde i kraft. När beslutet togs att man – utan bygglov – fick uppföra en byggnad om maximalt 10 m2 på sin tomt, var Birgit Friggebo bostadsminister, därav namnet. Men egentligen var det hennes föregångare, Elvy Nilsson, som började arbetet med att få bort krånglet med byggnadslov för mindre förvaringsutrymmen.

Reglerna för att sätta upp upp en Friggebod är onekligen enkla; det ska vara en byggnad om högst 10 m2, med en takhöjd på max tre meter och inte placerad närmare grannen än 4,5 meter (om nu inte grannen ger sitt tillstånd, förstås). Du får heller inte skymma sikt, eller sätta upp fler än två (med sammanlagd yta på 10 m2) på samma tomt. Men mer komplicerat än så är det faktiskt inte. Och därför är Friggeboden så omåttligt populär.

Idag kan man finna Friggebodar runt om i hela vårt land, och i de mest skiftande skepnader – från utedass till gäststugor, lekstugor, snickarbodar eller hemmakontor. Här visar vi några exempel:


Denna nutida kopia av ett 1800-talsbadhus, återfinns hos Barbro Gustavsson i Mullsjö.


Att gå till dasset hos Ulf Thelander i Värnamo, torde vara en ren njutning.


Ett kombinerat växt- och lusthus pryder trädgården hos Krister Danielsson i Nobynäs (Tranås kommun).

Om du har vägarna förbi Jönköping i sommar, kan du passa på att besöka länsmuseets Friggebod-utställning. Utställningen pågår 20 maj – 27 augusti.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar