Vi byggde ett litet lusthus

Ett extra litet hus i trädgården är det många som drömmer om. Tommy och Pia gjorde slag i saken och byggde ett litet lusthus för läsning och avkoppling – mitt i grönskan!

Trädgården på baksidan av boningshuset är vackert komponerad av Tommy Nordström, som bor här med sin fru. Han är till yrket landskapsarkitekt och har låtit sig inspireras av den italienska renässansträdgården.

Kvadratmetrarna är få, bara 150, men det är ändå mycket som får plats på den lilla ytan. Buxbomshäckar avgränsar de olika bäddarna med blommor och olika växter, mysiga uteplatser, spaljéer, stensatta gångar och på senare år har det även uppförts ett trädgårdshus, ritat av ägaren själv.

Huset är byggt på plats och är 10 kvadratmeter. Svartmålade träpaneler pryder fasaden och på taket ligger papp. Intrycket känns luftigt med de två höga öppningsbara spröjsade fönstren mot trädgården.

Invändigt är golvet av betong och väggarna isolerade och klädda med råspont som vitlaserats. Eftersom det är öppet upp i nock känns det även invändigt ljust och luftigt. Ett runt fönster, ovanför den glasade entrédörren, ger ännu mer ljus till detta rofyllda rum.

– Under vår och sommar blir detta vårt lusthus. Då är det perfekt att slå sig ner här med en god bok, även om det är lite dåligt väder. Det är också trevligt att inta drinken här före maten. Blir det kyligt sätter vi bara på elementet, säger Tommy.

Senare på hösten och under vintern fungerar trädgårdshuset som ett orangeri. Då trängs bland annat olivträd och agapanthus om golvytan.
Både Tommy och hans fru Pia är inredningsintresserade och det syns tydligt i såväl boningshuset som i den här lilla byggnaden. Här har bland annat möblerats med några äldre, formgivna rottingfåtöljer och designern Maria Åström står för textilier och brickbord. Dessutom finns några iögonfallande detaljer, som till exempel ett färgglatt formgivet fågelhus.
De två träden utanför ingången är plataner. Med sina lövverk bildar de ett tak och ger den perfekta inramningen till det lilla trädgårdshuset, som kan användas till så mycket.

Fakta

Här bor: Pia och Tommy Nordström
Plats: Simrishamn
Trädgårdshuset: 10 kvadratmeter och byggt i en trädgård som inspirerats av italiensk renässans.
Nyttjas till: avkoppling, läsning och orangeri.


Trädgårdshuset är inbäddat i grönska. Två höga, öppningsbara fönster ger en fin kontakt med trädgården.


Ett runt fönster har placerats över de glasade entrédörrarna och ger ännu mer ljus i rummet.


Bord med granitskiva av formgivaren Gunnar Berg i Rörum. En färgglad inredningsdetalj är ett fågelhus av Ninni Ahlsell, lampor Louis Poulsen.


Bekväma äldre rottingfåtöljer, formgivna av Bröderna Andersson, klädda kuddar i Maria Åströms tyg. Bord med granitskiva av formgivaren Gunnar Berg i Rörum.


De höga, spröjsade fönsterna är öppningsbara och ger ett luftigt intryck.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Pinterest Instagram Print

Mest lästa artiklar