Vinterförvara växterna i ett pomeranshus

Vinterförvara växter gör trädgårdsdesignern Maria Bremefors i ett pomeranhus som hon har byggt, en trädgårdsdröm som hon länge haft.
- Pomeranhuset är en plats att trivas och umgås på men också en plats för övervintring av mina medelhavsväxter, säger hon.

Maria Bremefors bor i Ljusdal, Hälsingland. Hon jobbar sedan flera år som trädgårdsdesigner och har byggt upp en egen fantastisk trädgård med medelhavsväxter av olika slag. I hennes trädgård hittar man slätt stenmjöl med någon rugge av lavendel eller isop samt örter och perenner. Och mitt bland allt finns många vackra sittplatser.

Trädgården är ruffig men har ändå stil och ordning. Maria byggt många gångar och skapat höjdskillnader i form av murar med vackra träd och växter intill. En bit in i trädgården hittar man fruktträd och en ljuv
körsbärslund med sittplats under trädet. Trädgården är välplanerad och strukturerad samtidigt som den känns som en lättsam plats med utrymme för liv och umgänge.

Berätta en trädgårdshistoria

Efter det att Maria hade byggt upp sin trädgård kom drömmen om ett pomeranhus. Något som hon blivit inspirerad av genom sina resor i Italien.

– Jag inspirerades av den gamla limonaian vid Villa Gamberiana utanför Florens i Italien. Limonaia är den italienska benämningen för övervintring av citrusväxter, säger Maria. 

Under vintern påbörjades byggnationen och i våras förverkligades hennes dröm då huset stod klart. Till pomeranshuset som är 45 kvm krävdes bygglov och även tillstånd från länsantikvariet.

– Min tomt är kulturmärkt och därför behövde jag även söka tillstånd därifrån. Dessutom sökte jag också förhandsbesked för grannarnas samtycke, säger Maria.

Pomeranhuset har en inriktning på medelhavsmiljöer där visning och försäljning av medelhavsväxter, örter och perenner varvas med trädgårdsevent, kurser och utställningar.

– Med pomeranhuset vill jag berätta trädgårdshistoria och att varje besökare ska få en ny upplevelse.

Vinterförvaring av växter

Förutom att pomeranhuset ska vara en plats att umgås på och kunna ta del av den medelhavsinspirerande miljön ska det också vara en plats för att skydda växterna. Pomeranhuset ger möjlighet att kunna förvara dem i en gynnsam miljö även under vinterhalvåret.

Utanför pomeranhuset visar och säljer Maria olika sorters citrusträd, olivträd och mycket annat som påminner om en medelhavsmiljö. När hösten kommer plockar Maria in citrusväxterna i pomeranhuset och förvarar dem i krukor och kärl tills det är dags att plocka ut dem på våren igen.

I pomeranhuset ska växterna stå en bit upp från golvet. Maria använder sig av pallar eller liknande. När växterna inte vinterförvaras men står inne i huset är det viktigt att de får tillräckligt med ljus.

– Trappstegshyllor är att föredra inne i pomeranshuset då små plantor kan stå överst på hyllan medan högre växter kan stå längre ner, säger Maria.

Bara några plusgrader

När växterna står i vila under vintern behöver de varken mycket ljus eller värme men blir det alltför kallt klarar sig inte växterna. Några plusgrader måste det vara inne i huset för att medelhavsväxterna ska överleva. 

– Jag brukar försöka ha runt tio graderC vintertid då jag också har exotiska växter som papegojblomma, säger Maria.

För att det inte ska bli alltför kallt så har Maria installerat en gjutgärnskamin i huset som hon eldar i vid behov.

När man förvarar växterna i huset ska man inte ställa dem för tätt då det kan bli fukt som kan bidra till ohyra. Det bästa är att försöka hålla det luftigt omkring växternas kronor.

– Om det blir ont om plats kan man klippa olivkronorna, oliver kan nämligen beskäras när som helst på året säger Maria.

Så förvaras växterna bäst i pomeranhus:

* Ställ växterna luftigt så det inte bildas fukt som kan leda till ohyra.
* Använd trappsteg så de större växterna kan stå längre ner och mindre
plantor längre upp.
* Vid förvaring av medelhavsväxter bör temperaturen inte understiga några plusgrader.
* Har man även exotiska växter bör temperaturen inte gå under tio plusgrader.

Så här är pomeranshuset uppbyggt:

En gjuten isolerad sula istället för platta. Golvet är isolerat med ett lager lecakulor och på det stående högkant marktegel.

Stommen är murad av isolerad lecasten. Takkrönet är formgjutet liksom de 21 taktassarna som sluter om krönet.

Fönstren består av isolerglas från SP fönster och är alla öppningsbara.

I pomeranhuset finns en gjutgärnskamin med en skorsten som är dragen invändigt.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar