Magiska lampskärmar!

Lampskärmar finns att köpa i olika modeller, storlekar och former. Sätt en personlig prägel på lampskärmarna genom att göra något kul av dem. Här visar vi vad som krävs för att skapa magiska lampskärmar.

Köp billigt och skapa magi

En vit lampskärm. Inga krusiduller. Du vet en sån där du kan köpa på loppis för bara några kronor och som massproducerar för var och varannan återförsäljare. Varför nöja sig med en sån? En billig lampskärm kan förvandlas till en spännande och unik lampskärm med ytterst små och enkla medel.

 

 

En del har provat med att spraya lampskärmens insida för att skapa något spännande. När man sprayar insidan så blir effekten att ljusstyrkan och ljusets skepnad ter sig annorlunda. Glödlampans ljus tränger igenom på nya sätt och detta är minst sagt effektfullt.

Rolig utmaning för den som gillar att pyssla

Testa med guld, silver eller bronsfärg. Vita lampskärmar har en tendens att bli gula med åren och om du sätter dina magiska fingrar i spel och gör något fantastiskt med lampskärmen så kommer den att hålla gnistan uppe mycket längre. Alla lampskärmar behöver någon gång bytas ut, efter några års prövningar, men det behöver inte alls vara något negativt utan kan istället vara en chans för dig att ompröva din kreativitet och skapa nya underverk. Häng med i inredningstrender beträffande färger och material och ta efter lampskärmar som du hittar. Tycker du om att pyssla kommer detta bara ses som en rolig utmaning!

 

 

Lätt att hitta olika material

Lämpliga material till lampskärmar behöver inte alls vara svårfunna. Prova med sammet, olika tyger eller siden. När du sedan ska klä om lampskärmen är det bara fantasin som sätter gränser, en klyscha må hända, men det stämmer på pricken i det här fallet.

Ta fram din kreativa ådra och skapa magiska lampskärmar. Viktigt att komma ihåg är att en del tyger inte kan utsättas för värme i all evighet utan att tappa stinget och bli grådaskiga. Solen sätter även sina avtryck.

 

 

Poesi, låttext eller kanske livsmotto

Man behöver inte bara klä om lampskärmar i olika färger och tyger utan man kan också fästa dit olika textstycken. Det är inte alls dumt faktiskt. Tryck upp ett livsmotto, favoritstycke ur en låttext eller ett stycke poesi du tycker om på ett lämpliga material att klä om lampskärmen med. Det blir inte mer personligt än så och det är dessutom ett roligt sätt att presentera textstyckena på. En del låter även fästa tygfransar på lampskärmars nederkant för att skapa effekt.

Hela rummet får sig ett lyft

En lampskärm som är snyggt och kreativt utformad gör inte enbart spännande ting med ljuset utan ger faktiskt hela rummet ett nytt lyster och ny personlighet. Det blir dunderjackpot om lampskärmen passar bra ihop med lampfoten – i samma material, samma tema eller i samma stil. Tänk på detta nästa gång du är iväg och köper en lampa – strunta i hur lampskärmen ser ut och fundera istället på hur du kan skapa magi med den.

 

Så ser du genast skillnad på dina nycklar.

 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar