5 frågor och svar om att montera och rengöra golvbrunnar

Hur rengör jag golvbrunnen och vad är vanliga fel vi gör med våra golvbrunnar? Anders Ljungberg, Distriktchef på Unidrain, svarar på 5 frågor. 


Varför ska man byta ut brunnar som är äldre än från 1990 när man renoverar?

– Det kom en ny provningsstandard gällande golvbrunnar då. I träbjälklag ska golvbrunnen monteras i en monteringsplatta. Före 1990 var det inte så, och kring sådana golvbrunnar finns det risk för att golvet sviktar och då kan tätskiktet spricka runt golvbrunnen.

Hur hittar jag någon som kan hjälpa mig att byta golvbrunnen?

– Du kan till exempel söka på Säker Vattens eller Byggkeramikrådets hemsidor, Sakervatten.se eller Bkr.se. Där kan du se vilka som är auktoriserade. Se till att ta referenser också. Det finns många lycksökare som säger att de kan allt, oftast till ett väldigt lågt pris.

Kan jag byta ut golvbrunnen själv?

– Ja, om du följer monteringsanvisningar och de regler som finns. När du jobbar med vatten är det jätteviktigt att det blir tätt. Är du inte händig så ska du inte ge dig på det.

Vilket är det vanligaste felet som vi vanliga svenssons gör med våra golvbrunnar?

– Det är väl att slarva med rengöringen. Golvbrunnen har en viktig funktion i badrummet med att släppa ut vattnet, och blir det stopp så rinner inte vattnet ut. Konstigare
än så är det inte.

Hur håller jag golvbrunnen ren på bästa sätt?

– Det finns hårsilar som du lägger i golvbrunnen, och de är väldigt lätta att ta bort och göra rent. Då kan alla i familjen göra det. Sedan går det att dra upp vattenlåset och göra rent det. Under den vanliga fredagsstädningen kan man ju även ta en titt i badrummet och se om golvbrunnen behöver rengöras. 

Namn: Anders Ljungberg.
Ålder: 51 år.
Bor: På Mälaröarna.
Gör: Distriktschef på Unidrain. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar