
Är det dags att bygga om badrummet? Ska vi renovera nu eller vänta? Denna ständiga beslutsångest, känns den igen? Oftast blir svaret: ”Vi har brist på pengar, tid och ork!
Till slut går det inte att blunda för alla fuktskador som kryper upp på tröskel och dörrfoder. Dessutom framträder det spruckna kaklet allt för tydligt och likaså avsaknaden av fogmassa. Nu är det dags att göra något rejält.
Det är lustfyllt med vackra badrum. För bara några år sedan hade badrummen ingen status alls. Nästan lite föraktfullt benämndes det som ”våtutrymmet” och hade en underordnad betydelse i våra vardagsliv. Ett nödvändigt ont på en undanskymd plats i huset.
I dag är badrummet upphöjt till ”Själens boning eller ett meditativt centrum”. Lyckan är att ha ett hemma-spa där hela familjen tillbringar lördagskvällen istället för i TV-soffan. Mer än gärna tar man till lite extra yta från ett annat rum för att badrummet ska upplevas rymligt. Att koppla av med ett bastubad följt av en iskall dusch i ett trivsamt inrett badrum är en lyx man vill unna sig.

Badrummet som Vi i villa hälsar på hos finns i ett souterränghus byggt 1968. I nedre planet ligger badrummet där en renovering inte gjorts på 30 år. Rummet har inget badkar utan endast duschplats. En bastu finns också. På övervåningen finns ett föräldrabadrum med badkar.
För fjorton år sedan flyttade familjen till villan. Då användes badrummet sällan och hade låg prioritet på husets lista över renoveringar. Under årens gång har förändringar gjorts men bara på ytan, av typen nytt handfat, spegel, nya färger i mattor och handdukar och vackra flaskor, korgar och tvålar.
I dag ser familjelivet annorlunda ut. Tre tonårsbarn och fullt med övernattande kompisar kräver sitt badrum. Familjen bestämde sig. Riv ut och bygg nytt!

Vilka var önskemålen och hur skulle det nya badrummet se ut?
Alla ville ha ett större badrum. Det fanns ett outnyttjat utrymme som kunde användas. Gick bastun att disponera om för att bli mer funktionell och ljusare? Går det att undvika att toaletten alltid är det första man möts av i ett badrum?
Drömmen var ett badrum som skulle vara tidlöst elegant med två inbyggda handfat i gedigen marmor eller kalkstensbänk. Känslan skulle vara som att befinna sig i ett badhus i ett antikt Italien med ren och okonstlad funkisstil. Ett badrum som inte var vitt men ändå ger intryck av enhetlighet och andas nytänkande. Färgen skulle vara som finaste sand med struktur och djup i kaklet. Gärna en kontrastfärg som bryter av. En spännande duschdel med kaklad skärmvägg som avdelare. Taket skulle sänkas för infälld belysning, minst 12 spotlights. En rejält tilltagen spegel infälld i kaklet med inbyggd hylla stod också på önskelistan.
Mycket tid gick åt till att söka information och inspiration hos olika återförsäljare. Att lära och lyssna, jämföra och ifrågasätta.

Hur mycket kostar ett badrum?
”Vill du ha en begagnad Golf eller en Jaguar”? Det rör sig ungefär om samma storleksordning som när man ska köpa bil.
Vad är du beredd på att lägga i pengar?
Kostnadsberäkningen är ett måste. Det är först då du kan bestämma om du verkligen har råd eller var man får kompromissa. Ett gott råd är att du aldrig kan få ett pris mer exakt än din egen frågeställning.
Det mesta av renoveringen gjorde familjen själv. Ett riktigt dammigt slitgöra med att riva ner inredning, kakel och väggar. Dessutom skulle alla rivningsmassor fraktas bort. Genom att själv göra det okvalificerade rivningsjobbet sparades pengar in. Överskatta dock inte din förmåga och framförallt inte din tid.

Tre viktiga yrkeslategorier
Det finns tre yrkeskategorier som är viktiga vid badrumsarbeten: plattsättaren, rörmokaren och elektrikern.
Grundarbetet är det viktigaste vid badrumsrenovering. Det finns inga genvägar. Det går bara att göra på ett sätt, dvs rätt sätt. Tätskiktet som skall läggas under plattorna är helt avgörande för att fuktskador inte skall inträffa. För att arbetet skall uppfylla gällande krav från försäkringsbolag och myndigheter måste man använda sig av något av de godkända system för tätskikt av golv och väggar i våtrum som Byggkeramikrådet har godkänt. Enklaste sättet att göra detta är att anlita en behörig plattsättare. Då har du garanti för att jobbet blir rätt gjort.
Sätt gärna kaklet själv om du anser att du klarar det. Familjen anlitade en ytterst skicklig yrkesman för att få ett kvalificerat tätskikt- och plattsättningsarbete utfört. Det snygga ”finliret” skulle aldrig en händig amatör klarat av.
Alla elarbeten typ golvvärme, belysning, eluttag med mera i badrum och bastu utfördes av en behörig elektriker.
Då bland annat duschen har nya dolda rörförläggningar i väggen, kändes det tryggt att anlita en rörmokare och få ett fackmannamässigt arbete utfört.
Det blev ändå mängder med arbetsuppgifter över till familjen som gjorde att kostnaden kunde hållas nere.