Från sliten bod till drömhus!

När gästerna behövde någonstans att sova renoverade Björn och Cecilia sin gamla bod – och resultatet blev magiskt!

När Cecilia och Björn köpte sitt sommarhus på Skaftölandet stod en gammal gäststuga i form av en sliten bod från 50-talet på tomten. Boden var inte isolerad, fasaden hade börjat ruttna och det lilla trinett- köket gick inte att använda. Huset hade en liten toalett som nåddes från en separat dörr på utsidan. Inne i boden stod två sängar som båda var 170 cm långa. Kort sagt: Huset var väldigt nedgånget och svåranvänt.

– Vi som har mycket gäster på sommaren kände att vi verkligen behövde en bra gäststuga. Även om det är väldigt roligt att ta emot vänner kanske man inte vill ha alla vägg i vägg, berättar Cecilia.

Den lilla stugan har nu fått ny toalett med ingång från insidan av huset, ett fräscht litet kök med diskho och kokplatta samt en platsbyggd våningssäng med dubbelsäng nedtill och enkelsäng upptill.

Romantisk inredning

Eftersom huset inte ligger i direkt anslutning till havet, utan mer i den bergiga naturen, tyckte familjen inte att det passade med en marin in- redningsstil och ville hellre skapa något romantiskt. Samtidigt fick det inte kännas plottrigt.

I trädgården utanför växer fruktträd och en mängd godsaker i den lilla köksträdgården.

– Vi har päron, äpplen, körsbär, björnbär, vinbär, smultron och jordgubbar. I köksträdgården har vi örter, morötter och potatis. I somras experimenterade vi med polkabeta, men det blev tyvärr inte en enda, skrattar Cecilia.

 

Renoveringen påbörjas.

Huset får bland annat ny dörr och fasadfärg, och utanför byggs en trall.

Resultatet är magiskt – som ett helt nytt hus!

 

Renoveringen – steg för steg

1. Familjen började med att byta ut alla delar av huset som var trasiga eller ruttna. Fasaden byttes ut och taket
lades om, nya spröjsade fönster och dörr från Allmogefönster sattes in eftersom de gamla originalfönstren inte gick att rädda. Plastmattan på golvet togs bort och trinettköket från 50-talet revs ut. Den gamla toaletten fick ge plats åt en ny med minihandfat.

2. Planlösningen förändrades så att den nya toaletten kunde nås från insidan av huset i stället för från utsidan, som varit fallet med den gamla.

3. Ny el och nya vattenledningar installerades. 4 Golv, väggar och tak isolerades och insidan kläddes med pärlspont. För att matcha huvud- byggnadens stil installerades också djupa fönsterbrädor.

5. På utsidan ersattes den grusade gången och sjöstensplattorna med en rejäl trätrall och en köksträdgård anlades.

6. Köksskåp, diskho och en öppen hylla byggdes. En spisplatta finns tillgänglig för matlagning.

7. En våningssäng med dubbelsäng nedtill och enkelsäng upptill platsbyggdes för att huset på ett bra sätt ska kunna rymma en hel familj.

En våningssäng ger plats för fler gäster.

Kök från Ikea.

Golv, väggar och tak isolerades och kläddes med pärlspont.

3 smarta tips

1. Infällda spotlights i taket sparar utrymme om du har lågt i tak eller snedtak. Vill du öka på mysfaktorn kan du välja en hängande lampa ovanför ett bord eller någon annanstans där du inte behöver kunna gå eller stå.
2. Du måste inte ”tänka i skåp” när du skapar ett kök, ta vara på alla skrymslen genom att platsbygga enkla hyllor i stället.
3. Med en spisplatta eller separat häll blir all bänkyta tillgänglig när du inte behöver steka.

 

Om familjen

Här bor: Cecilia, Björn och deras två barn.
Huset: Gäststugan ligger i anslutning till familjens sommarhus på Skaftölandet i mellersta Bohuslän.
Gör: Cecilia jobbar på designföretaget Fine Little Day och Björn är affärskonsult.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar