Från sliten bod till drömhus!

När gästerna behövde någonstans att sova renoverade Björn och Cecilia sin gamla bod – och resultatet blev magiskt!

När Cecilia och Björn köpte sitt sommarhus på Skaftölandet stod en gammal gäststuga i form av en sliten bod från 50-talet på tomten. Boden var inte isolerad, fasaden hade börjat ruttna och det lilla trinett- köket gick inte att använda. Huset hade en liten toalett som nåddes från en separat dörr på utsidan. Inne i boden stod två sängar som båda var 170 cm långa. Kort sagt: Huset var väldigt nedgånget och svåranvänt.

– Vi som har mycket gäster på sommaren kände att vi verkligen behövde en bra gäststuga. Även om det är väldigt roligt att ta emot vänner kanske man inte vill ha alla vägg i vägg, berättar Cecilia.

Den lilla stugan har nu fått ny toalett med ingång från insidan av huset, ett fräscht litet kök med diskho och kokplatta samt en platsbyggd våningssäng med dubbelsäng nedtill och enkelsäng upptill.

Romantisk inredning

Eftersom huset inte ligger i direkt anslutning till havet, utan mer i den bergiga naturen, tyckte familjen inte att det passade med en marin in- redningsstil och ville hellre skapa något romantiskt. Samtidigt fick det inte kännas plottrigt.

I trädgården utanför växer fruktträd och en mängd godsaker i den lilla köksträdgården.

– Vi har päron, äpplen, körsbär, björnbär, vinbär, smultron och jordgubbar. I köksträdgården har vi örter, morötter och potatis. I somras experimenterade vi med polkabeta, men det blev tyvärr inte en enda, skrattar Cecilia.

 

Renoveringen påbörjas.

Huset får bland annat ny dörr och fasadfärg, och utanför byggs en trall.

Resultatet är magiskt – som ett helt nytt hus!

 

Renoveringen – steg för steg

1. Familjen började med att byta ut alla delar av huset som var trasiga eller ruttna. Fasaden byttes ut och taket
lades om, nya spröjsade fönster och dörr från Allmogefönster sattes in eftersom de gamla originalfönstren inte gick att rädda. Plastmattan på golvet togs bort och trinettköket från 50-talet revs ut. Den gamla toaletten fick ge plats åt en ny med minihandfat.

2. Planlösningen förändrades så att den nya toaletten kunde nås från insidan av huset i stället för från utsidan, som varit fallet med den gamla.

3. Ny el och nya vattenledningar installerades. 4 Golv, väggar och tak isolerades och insidan kläddes med pärlspont. För att matcha huvud- byggnadens stil installerades också djupa fönsterbrädor.

5. På utsidan ersattes den grusade gången och sjöstensplattorna med en rejäl trätrall och en köksträdgård anlades.

6. Köksskåp, diskho och en öppen hylla byggdes. En spisplatta finns tillgänglig för matlagning.

7. En våningssäng med dubbelsäng nedtill och enkelsäng upptill platsbyggdes för att huset på ett bra sätt ska kunna rymma en hel familj.

En våningssäng ger plats för fler gäster.

Kök från Ikea.

Golv, väggar och tak isolerades och kläddes med pärlspont.

3 smarta tips

1. Infällda spotlights i taket sparar utrymme om du har lågt i tak eller snedtak. Vill du öka på mysfaktorn kan du välja en hängande lampa ovanför ett bord eller någon annanstans där du inte behöver kunna gå eller stå.
2. Du måste inte ”tänka i skåp” när du skapar ett kök, ta vara på alla skrymslen genom att platsbygga enkla hyllor i stället.
3. Med en spisplatta eller separat häll blir all bänkyta tillgänglig när du inte behöver steka.

 

Om familjen

Här bor: Cecilia, Björn och deras två barn.
Huset: Gäststugan ligger i anslutning till familjens sommarhus på Skaftölandet i mellersta Bohuslän.
Gör: Cecilia jobbar på designföretaget Fine Little Day och Björn är affärskonsult.

Pinterest Instagram Print

Mest lästa artiklar