”Jag blir tokig på min sambo – allt är kaos hemma”

Carin Hansdotter Bladh är coachen som brinner för både relationer och renovering. Läs hennes svar på insändaren om en relation som är påväg att gå under på grund av omfattande renoveringar. 


Fråga: Min sambo och jag köpte för ett par år sedan ett fint gammalt trähus i behov av renovering. Nu har vi påbörjat olika projekt på alla tre våningsplanen. Det är totalt kaos och jag blir alltmer rasande på min sambo, för han lämnar ALLT halvfärdigt. Han kan sätta sig i soffan och slappa fast halva golvet är uppbrutet. Snart slår jag honom i huvudet med en hammare. Hjälp!

Sofie

Svar: Hur skulle det vara om ni tillsammans spikade fast några riktlinjer, en guide som för er tillbaka till det som startade för några år sedan? Jag ser framför mig en tydlig planritning med delmål och mål. Det viktiga är vad ni ser och hur ni gör för att få en gemensam målbild av vad ni ska göra, varför, hur och i vilken ordning. Du beskriver ett kaos med stigande irritation. Men mellan raderna läser jag in lust, energi och glädje. Hur hittar ni tillbaka till det? Låt mig komma med ett konkret förslag:

  1. Frigör tid, en kväll efter jobbet när ni är mätta och nöjda. Gör det mysigt för er.

  2. Ta fram husritningen ochgör en nulägeskoll. Hur ser det ut just nu.

  3. Ta fram en almanacka.

  4. Jämför era målbilder – vad ser ni framför er de kommande månaderna.
  5. Lyssna noga på vad denandre säger och berätta om era respektive behov och varför ni känner så. Turas om att lyssna och prata.
  6. Hur ser er gemensamma målbild ut?
  7. Vad vill ni prioritera just nu? Vad kan ni pausa? Vilken tid kan ni avsätta?

  8. Hur ska ni göra för att hålla energin vid liv och inte tappa lusten för det charmiga trähusets tre våningar?

  9. Vad är viktigast för er relation? Är det ert ”yttre hus” eller ert ”inre hus”? Det vill säga, det relationsbygge som ni tillsammans skapar med eget ansvar, egna beslut och gemensam kommunikation.

  10. När ni kommit överens om hur ni ska prioritera så har ni glädje av delmål som ni skriver in i almanackan. Ta rum för rum, våning för våning – vad som är kvar och vad som ska åtgärdas, vad som ska handlas hem, fixas till. Det viktiga är hur ni kommunicerar, och att ni använder tiden som hjälp att sätta gränser. Nu har ni påbörjat en utvecklingsprocess tillsammans.

          Lycka till!

Carin Hansdotter Bladh

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar