Perfekt badrum från start!

Den tid du lägger ner på planering av ditt nya badrum har du igen flera gånger om. Här får du tips om vad du bör tänka på för att ditt drömbadrum ska bli skön verklighet.

Badkar. Ett generöst hörnbadkar eller ett praktiskt litet sittbadkar? Inbyggt eller fristående frontlöst? Utrymmet avgör. Materialvalet spelar också viss roll. Det klassiska karet i gjutmarmor behåller exempelvis glansen i många år genom sin slitstarka ytfininsh, samtidigt som materialet håller badvattnet varmt längre. Golv. Kakel och klinker är både slitstarkt och vackert. Våtrumsmatta är billigare och enklare att lägga, men samtidigt känsligare. Tappas något vasst kan det uppstå hål med risk för framtida fuktskada. Välj de robustare klinkerplattorna framför kakelplattor till golv. Golvvärme känns varmt och skönt. Golvet torkar snabbt och du slipper skrymmande element. Golvvärme fungerar särskilt bra tillsammans med klinker, sten, betonggolv och plastmattor. Väggar. Golv och väggar som utsätts för vattenspolning, även vattenspill eller utläckande vatten, ska ha ett vattentätt skikt. Skulle det uppstå hål i tätskiktet gäller det att skivorna därbakom håller måttet. Foto Gustavsberg.

Planera ytan. Tänk i zoner, tipsar badrumsplanerarna.

Badrummet är som mest upptaget morgon och kväll. Dela därför gärna in rummet i en spegelzon, en duschzon och en toalettzon.

Morgonruljansen vid spegelzonen flyter på bättre med stor spegel, två tvättställ, avställningsytor och gärna två eluttag.

Duschzonen återhämtar sig snabbare om den förses med bra frånluftsventilation och golvvärme som torkar golvet.

Toalettzonen får gärna vara avskärmad från de övriga, kanske med en mellanvägg. Eller satsa på två separata rum – ett för toalett och ett för bad.

Planera gärna badrummet i din dator, se till exempel www.vvsinfo.se eller www.ikea.com 

Färger. Ljusa färger gör att rummet upplevs som större. Ett lågt tak lyfter om ljus takfärg går ner lite på väggarna. Blankt tak och plattor lyfter också. Trendiga färger och mönster blir snabbt omoderna, milda naturfärger är mer tidlösa.

Dusch. En dusch är numera sällan bara ett vattenstril. En duschpanel som monteras på duschens vägg kan exempelvis bestå av takdusch, handdusch och powerjets.

Ventilation. Fukten efter duschen måste snabbt ventileras ut med en frånluftsfläkt. Ny luft måste kunna komma in via ett friskluftsintag under eller över badrumsdörren. Smidigast fungerar det med en fläkt med fuktstyrning. Fläkten bör monteras så högt upp som möjligt.

Förvaring. Planera in väl tilltagna lådor för toalettsaker, flaskor och toarullar, liksom skåp till handdukar och badlakan.

Golvbrunn. Den vanligaste skadan i småhus är läckage mellan golvbrunnen och golvets tätskikt. Sitter golvbrunnsskruvarna rätt? Sitter klämringen som den ska?

Även borrhål för handdukshängaren påverkar fuktskyddet. Täta sådana ingrepp med silikon. Vid minsta tecken på läcka, anlita en auktoriserad installatör.

Källor: Boverket, Björklund Arkitektkontor AB, Byggkeramikrådet, AB Svensk Våtrumskontroll, Plattsättningsentreprenörernas riksförbund (PER), Golvbranschens våtrumskontroll (GVK).

Toalett. Mest lättstädat är det med vägghängda modeller. Här kan vattencisternen antingen vara utanpåliggande eller placerad inne i väggen. Dubbelspolning, det vill säga halv- och helspolning, är praktiskt – tänk bara på att halvspolning kan orsaka stopp om du har gamla rör. Foto Ido. 

Tvättställ och blandare. Satsa på två tvättställ eller ett dubbelt för att undvika köbildning. Ett tvättställ med avställningsytor är också praktiskt. Blandaren har både en estetisk och en praktisk funktion. Kolla att blandaren är typgodkänd. Foto Ballingslöv.

Göra själv?

 • Försäkringsbolagen kräver att du utför arbeten i våtrum enligt de branschregler som gäller för att försäkringen ska ersätta eventuella skador.
 • Följ anvisningarna från Byggkeramikrådet och AB Svensk Våtrumskontroll (www.bkr.se och www.gvk.se). Beställ eller ladda hem Säkra Våtrum – GVKs Branschregler för tätskikt i våtrum. Se även VVS-branschens nya regler Branschregler Säker Vatteninstallation (www.sakervatten.se).
 • Rördragningar ska utföras av fackman. Fast elinstallation ska utföras av behörig elektriker.

Rekommenderade mått och regler

 • Gångutrymmena i badrummet bör vara minst 70 centimeter breda.
 • En dusch bör vara minst 65-70 centimeter i bredd och djup, helst 80 x 80.
 • Underskåp vid tvättställ bör ha 90 centimeter fri plats framför så att dörrar och lådor kan öppnas.
 • I anslutning till golvbrunnen bör golvlutningen i duschdelen eller motsvarande vara minst 1:150 för att säkerställa avrinning och högst 1:50 för att minska risken för olycksfall. Övriga golvytor bör luta mot golvavlopp.
 • Vid större ombyggnad ska man uppfylla Boverkets byggregler. Stäm av med din kommun, där du kan få goda råd och hjälp så att du inte bygger bort funktioner i andra rum.

Anlita hantverkare?

 • Be om referenser, kolla F-skattesedeln eller gör en F-skatteförfrågan hos Skatteverket. Kolla upp företaget hos kronofogdemyndigheten och Patent- och registreringsverket.
 • Ta reda på om hantverkaren är försäkrad (särskilt vid stora uppdrag).
 • Välj en auktoriserad installatör. Sådana hittar du hos Byggkeramikrådet och AB Svensk Våtrumskontroll.
 • Upprätta skriftligt avtal. I avtalet ska det framgå vad arbetet omfattar och vad det får kosta, hur lång tid det får ta och så vidare. Ta också med vad det innebär om något villkor skulle brytas, till exempel vad som gäller om arbetet försenas. Ladda ner avtalsformulär från Konsumentverkets webbplats.
 • Spara alla kvitton!
 • Kontakta ditt försäkringsbolag. Många bolag hjälper sina kunder att hitta hantverkare som uppfyller deras kvalitetskrav.
 • Svart arbetskraft avråder vi starkt ifrån. Nackdelarna överväger: Större risk för dåligt utfört arbete. Inga garantier. Eventuella skador täcks inte av hemförsäkringen. Avdrag medges inte för svartjobb om huset ska säljas. Du har ett arbetsgivaransvar även vid svartjobb ifall du anlitar en person.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar