Renovera klokt

Med renovering följer många beslut. Hantverkare ska anlitas, byggmaterial och ny inredning ska köpas och allt ska också betalas på något sätt. Här får du några tips som du kan läsa igenom innan du anlitar hantverkare och lånar pengar och för din renovering.


Innan du anlitar hantverkare

Kontakta flera olika byggfirmor eller hantverkare och begär en skriftlig offert. Där ska klart och tydligt framgå vad som ska göras och vad det kommer att kosta så att det inte kan bli några missförstånd. Det ska också framgå av anbudet när jobbet ska göras – och inte minst när det ska vara klart! Kolla också hur länge anbudet gäller.

När du bestämt dig – skriv alltid ett avtal så att ni är helt överens om vilket jobb som ska utföras. Gör upp om ett fast pris och undvik löpande räkning. Se upp för tilläggs- och ändringsarbeten. Det ska klart framgå vad som ingår i det fasta priset. Använd ett standardkontrakt, det finns till exempel hos Svensk Byggtjänst.

Välj rätt företag och begär kvitto

Företaget ska ha F-skattebevis som visar att det är företaget och inte du som ska betala skatt och arbetsgivaravgifter. I annat fall blir det att betrakta som ett ”svart” jobb. En svartjobbare saknar försäkringsskydd, händer det en olycka räknas du som arbetsgivare och kan bli skadeståndsskyldig.

Reparationer på huset ger avdrag på reavinsten vid en försäljning – om du kan visa upp kvitton. Genom att alltid ta och spara kvitton på de förbättringar du gjort på ditt hus genom åren kan du minska realisationsvinsten vid en framtida försäljning. Du har rätt att dra av förbättringsutgifter som du haft för din fastighet de år då de sammanlagt uppgått till minst 5 000 kronor. Läs mer om reglerna för avdrag på Skatteverkets hemsida.

Låna på olika sätt

De flesta som renoverar tar ett lån med fastigheten som säkerhet. Låg ränta och lång återbetalningstid i jämförelse med andra lån gör dessa lån fördelaktigare. Det finns idag flera olika lånealternativ med huset som säkerhet. Titta på de olika bankernas hemsidor innan du bestämmer dig.

Ska du köpa vitvaror och till exempel har ett Visa Gold-kort kan du med fördel använda detta. Med just detta kort har du upp till 55 dagars räntefri kredit och en kostnadsfri allriskförsäkring ingår också. Vill du ha flexibilitet under den tid renoveringen pågår kan en lönekontokredit vara ett annat alternativ.

Använd din bank som bollplank för att hitta en lösning som passar just dig och dina behov. Lycka till!

Planerar du att låna pengar för renovering (av huset)?

Erland Westling
Ålder: 60
Yrke: Lantbrukare
Bostadsort: Enånger

Nej, vi renoverade hela huset förutom badrummet 1990. Vi lånade till den renoveringen, men exakt hur mycket det blev vet jag inte. Det var andra regler som gällde då.

Namn: Carina Pettersson
Ålder:
37
Yrke: Jurist
Bostadsort: Flen

Jag kan tänka mig att göra det om det skulle behövas, vi diskuterar det där hemma nu. Fast det är ju roligare att amortera bort lån än att skaffa nya.

Namn: Tero Lohto
Ålder: 32
Yrke: Logistikare
Bostadsort: Alnö

Eventuellt. Vi behöver renovera badrummet, det är inte gjort sen 1973 när huset byggdes. Om vi lånar blir det väl 50-60 000 kronor ungefär.

Namn: Susanne Lindqvist
Ålder:
47
Yrke: Personalchef
Bostadsort:
Sandviken

Nej, jag har inte behov av det just nu. Vi renoverade nyligen hela huset, precis när vi flyttade in 2005, det var inte nödvändigt att låna då.

Intervju och foto Sophia Lindholm

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar