Rörigt om ROT-avdrag på Skatteverket

Det finns flera oklarheter kring ROT-avdraget. Ännu finns inga ansökningsblanketter. Men det är lugnt, säger man på Skatteverket, samla bara kvittona. En annan fråga gäller dig som konverterar från direktel till bergvärme eller annan värmepump. Ingen vet om du får kombinera statsbidraget med ROT-avdraget.


Det var den 5 december som näringsminister Maud Olofsson gick ut på en presskonferens och meddelade att ett nytt ROT-avdrag (ROT står för renovering, ombyggnad, tillbyggnad) infördes på stubben.

– Det är bara att sätta igång, förkunnade hon.

Det stod snart klart att det fanns oklarheter kring det praktiska – det vill säga hur man som villaägare skulle få pengarna. Skatteverket hade ingen aning – det fanns varken proposition eller riktlinjer att gå på. Den 14 januari kom en promemoria, men inte heller den var särskilt klargörande.

– Vi utgår från att skattereduktionen för ROT ska fungera som det har gjort tidigare, säger Hans Erik Axelsson på Skatteverket.

Hans Erik Axelsson på Skatteverket. Foto: Joakim Folke

Så mycket får du

ROT-avdrag har funnits tidigare, men då alltid som en tillfällig åtgärd. Den här gången blir skattelättnaden permanent, och kan kombineras med skattereduktionen för hushållsnära tjänster. Var och en får dra av 50 procent av arbetskostnaden för hushållstjänster och ROT-åtgärder. Skatteminskningen blir högst 50 000 kronor på ett år. Ett par kan alltså dra av 100 000 kronor tillsammans.

Det här är kraven

Kravet för att man ska få utnyttja ROT-avdraget är att man ska äga bostaden det gäller, och att arbetet har utförts av ett företag med F-skattsedel. Fram till 1 juli finns en gräns nedåt för hur liten skattereduktion man kan begära. Den ligger på 1 000 kronor. Den gränsen väntas tas bort 1 juli.

Det där med arbetskostnader är viktigt. Du får inte avdrag för material, och hantverkaren måste alltså noga ange vad som är arbetskostnad och vad som är material på sin faktura.

Fram till 1 juli måste du ansöka om skattereduktionen i efterhand på en blankett från Skatteverket. Vill du skattepengarna tillbaka före midsommar, måste du ansöka senast 2 februari. Men ännu finns inga blanketter för ROT-avdraget att hämta på Skatteverkets hemsida. Det kan oroa den som har stort kontrollbehov. Men hav tröst:

– Vi lägger ut blanketterna efter det att ansökningarna för 2008 ska vara inne. Samla under tiden in alla kvitton och fakturor, säger Hans Erik Axelsson.

Skattepengar till midsommar

Ansöker du efter den 2 februari kan du få tillbaka pengarna tidigast i augusti.

Efter 1 juli blir det enklare för dig: Hantverkaren minskar sin faktura till dig och hämtar själv upp pengarna från Skatteverket.

ROT-avdraget kommer lägligt, med tanke på att alla villaägare (och alla andra också) uppmanas att minska sin energiförbrukning. Kravet på att alla villor som säljs efter 1 januari 2009 ska energideklareras är ett tecken på det.

Bidrag eller avdrag

Ett annat tecken är att man kan få bidrag från staten om man går över från direktel till något annat uppvärmningssystem, till exempel bergvärme. Kan man få både bidraget och ROT-avdraget?

– Nej, vi räknar inte med att det går, säger Hans Erik Axelsson. Dessa kan troligen inte kombineras.

Det krävs lite räknearbete för att komma fram till vilket som ger mest – avdraget eller bidraget.

Bidraget för att konvertera från direktel gäller för åtgärder som genomförs till och med den 31 december 2010. Du kan få 30 procent av arbets- och materialkostnaderna i bidrag, max 30 000 kronor.

För att veta om du får mer statliga pengar genom att utnyttja ROT-avdraget, måste du alltså veta hur stor del av installationen som utgörs av arbetskostnad(som du kan få avdrag för) och hur stor del som utgörs av materialkostnad (inget avdrag). Totalt kan installationen av en bergvärmepump gå på cirka 150 000 kronor, varav en tredjedel är borrning, en tredjedel själva pumpen och en tredjedel rör och rördragning. Men hur stor del är avdragsgill?

Det kan bli svårt att ta reda på. Installatörerna är inte vana att dela upp sina kostnader, men det blir de tvungna att göra nu.

– Jag sitter just och dokumenterar installationer vi redan har gjort för att få fram en schablon att presentera för framtida kunder, säger Per Johansson på Bergvärmebolaget i Upplands Väsby.

Pressad på en siffra, säger han ”mellan tummen och armbågen” att arbetskostnaden för installationen av en bergvärmepump borde utgöra ungefär hälften av totalkostnaden.

Men ännu är det inte helt klart vad förbudet mot att kombinera bidraget och avdraget får för konsekvenser. Om man har rätt till bidraget, men avstår från det – får man automatiskt rätt till avdraget då?

– Det vet vi inte. Regeringen har ännu inte gett direktiv om det, säger Hans Erik Axelsson på Skatteverket.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar