Kakel och klinker bra naturmaterial
När det gäller den yttre ramen, som golv, väggar och tak, finns det kanske inte så mycket miljöhänsyn att ta. Många väljer kakel och klinker i badrummet, ur miljösynpunkt ett bra val, det är ett hållbart naturmaterial med lång livslängd. Nackdelen är att det kan kännas kallt att gå på, vilket lockar till golvvärme. Detta är däremot sällan särskilt energismart. Men håller du temperaturen på en lagom nivå och inte glömmer att koppla ur värmen på sommaren, kan du minska förbrukningen rejält. Du kan också välja att bara lägga slingor eller stråk av värme där man går och står mest, istället för under hela golvytan.
Ska du måla väljer du en färg märkt med EU-blomman eller liknande och är givetvis noga med att lämna överblivna färgrester och uttjänta verktyg till återvinningsstationen.



Satsa på energisnåla blandare
När man kommer till bad, dusch och framför allt blandare, finns det en hel del energi att spara. Att duscha tio minuter om dagen kostar cirka 2000 kr/år, en kostnad du kan minska med ungefär hälften genom att byta till snålspolande blandare. I Gustavsbergs serie ”Nautic” finns både dusch- badkars- och tvättställsblandare med eco-sparfunktion, likaså har Mora Armatur en ny serie, MMIX Eco-Safe, som minskar energiförbrukningen med ungefär lika mycket.
Vill du hellre ha ett badkar ska du självklart unna dig det, även om att bada generellt kräver mer energi än att duscha. Men ta dig en extra funderare över hur frekvent du tror att du verkligen kommer att använda ett bubbelbadkar, om du går i de tankarna. Ett massagebadkar kräver mer energi än ett vanligt badkar och är dessutom dyrare i inköp.


Kontrollera snålspolning
En snålspolande wc-stol är att föredra, men kontrollera först att dina avloppsrör klarar detta. I hus byggda före 1985 hade ursprungstoaletten en spolningsvolym på 15 liter, idag är de snålspolande toaletterna nere på två liter. Är du osäker på om detta räcker för att få bra tryck i rören kan en enkelspolande 4-literstoalett vara ett bra alternativ, det innebär ändå stor skillnad mot 15 liter.
Det finns även toaletter med urinseparering för dig med eget kretslopp eller för dig som har kommunalt avlopp men kan tänka dig att ta hand om urinen själv, t ex för att använda som växtnäring.


Energisnålt med LED
Belysningen i badrummet måste vara anpassad till våtutrymmen. Helt vattensäker är armaturer med skyddsklass IP44, men IP 21 räcker oftast för takbelysningen. LED-belysning är det energisnålaste alternativet, betydligt bättre än 230 V halogen. Planerar du belysningen noggrant fungerar LED utmärkt i badrum, trots att det inte är lika ljusstarkt som glödljus. Numera finns även dimbar LED-belysning. Vill du inte ha LED bör du välja armaturer som är särskilt anpassade för lågenergilampor. Lågvoltshalogen fungerar också, men blir relativt dyrt som allmänbelysning.
OBS! Det är viktigt att du är medveten om att olika ljuskällor kan ge vitt skilda färgupplevelser. Exempelvis ger ett glödljussken, som man kanske har i kakelbutiken, ett betydligt varmare ljus än en LED-belysning. Försök om möjligt att se dina tilltänkta material i en belysning liknande den du själv kommer att ha i ditt badrum. Försäkra dig också om att belysningen vid spegeln återger hudtoner på ett naturligt sätt.


Inredning av hög kvalitet
Vill du vara helt på den ”säkra” sidan satsar du på en Svanenmärkt inredning, Vedums serie ”Basic” har nyligen genomgått kraven för detta. Men även andra lösningar kan vara lika miljömässigt kloka, titta efter FSC-märkt trä, lokal produktion, materialval och så vidare. I princip alla seriösa företag har en miljöpolicy du kan ta del av, ofta via hemsidan. För övrigt är hög kvalitet och lång hållbarhet alltid bra ledord, även om det kanske svider lite i plånboken just vid inköpstillfället.
När det gäller småinredning som tvättkorgar, badrumsmattor, handdukar och liknande finns det idag rätt gott om ekologiska och hållbara alternativ, både i specialbutiker och hos större kedjor som Åhléns, Jysk och Ikea.



Handla begagnat
Att återanvända istället för att köpa nytt är förstås också ett mycket bra miljöval. På ”Blocket” och liknande köp-&-sälj-sajter kan du fynda allt från handfat till badrumsinredning, billigt och extremt resurssnålt. Dessutom kan du hitta udda detaljer, som ger ditt badrum det där lilla extra. Glöm heller inte att sätta ut din egen gamla inredning till försäljning, om den är fräsch kan du både tjäna en slant och slippa transportera bort den. Återvinning när den är som bäst!



Sortera rätt vid badrumsrenoveringDet är viktigt att du sorterar byggavfallet från ditt gamla badrum på rätt sätt på återvinningsstationen. Fråga gärna personalen så att du inte slänger fel. |
Tips för badrumsrenovering!Testa hur mycket energi och pengar du kan spara genom att byta till energieffektiva kranar på https://www.moraarmatur.se/sv/Spara-energi/Energi-kalkylatorn/ |