Smarta sidan – spara till din dröm

Vad sparar du till? Semester, nya vitvaror eller nytt badrum? Vad du än drömmer om kan det vara svårt att veta hur man ska spara. Här får du råd om de bästa sätten!

Sparpengar ska ge så hög ränta som möjligt, men ska också vara lätta att komma åt när du snabbt behöver dem. Det är en ekvation som inte är så lätt att få ihop. Därför ska man spara på olika sätt beroende på vad pengarna ska användas till – och när.

Ska du spara ihop till årets sommarsemester kan du inte räkna med att hinna få någon hög avkastning, utan då är det säkerhet som gäller. Bankens sparkonto eller en räntefond är det bästa alternativet. De flesta storbanker har numera sparkonton som ger lite högre ränta, men glöm inte att kontrollera hur många uttag du får göra under ett år och fortfarande behålla den höga räntan. Du kan också hitta bra sparkonton hos så kallade kreditmarknadsinstitut, alltså företag som lånar ut pengar utan att vara banker. De garanterar dina sparpengar på samma sätt som en bank, men bara upp till högst 250 000 kronor och bara för konton där du kan ta ut pengarna inom högst en månad. Ett tryggt sparande är det som gäller, också om du behöver skaffa nya vitvaror om något år. Välj gärna en räntefond med låg avgift.

Tänker du renovera hemma om några år? I dag är det inte längre självklart att låna till hela kostnaden. Högre låneräntor och osäker utveckling på bostadsmarknaden gör att det är klokt att spara ihop till åtminstone en del. Då blir nämligen banken på gott humör och du kanske kan förhandla ner låneräntan något. Leta bland garantifonder och aktieindexobligationer. Det är sparformer som bara kan gå upp. Ja, du läste rätt. Hemligheten är att blanda aktier och räntor beroende på börsutvecklingen.

Men trygghet kostar. Dessa sparprodukter har relativt höga årliga förvaltningsavgifter, samtidigt får du inte del av hela börsuppgången som i en ren aktiefond.

Högsta möjliga avkastning får du på börsen, men där kan det som bekant svänga kraftigt. Därför passar det sparandet bäst på lång sikt, det vill säga helst minst fem år. Du ska inte välja aktiefonder om du redan nu vet exakt när du behöver ta ut pengarna.

Välj rätt sparform för dig

  • Sparkonto på bank. Passar när du vill lägga upp en mindre buffert.
  • Räntefonder. Passar sparande på ett eller ett par års sikt, men ger möjlighet att ta ut pengarna tidigare.
  • Garantifonder. Passar dig som vill ha trygghet och därför nöjer dig med en del av börsuppgången.
  • Aktieindexobligationer. Ett paket av olika sparformer (obs! inte en fond), som ger det satsade kapitalet tillbaka.
  • Aktiefonder. Om du vill spara på sikt och kan vänta ut en börsnedgång.

Smarta sidan är ett samarbete mellan Vi i Villa och Compricer.se som är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. På Compricer.se kan du som konsument enkelt och helt gratis jämföra pris och villkor på bolån, privatlån, sparande, aktiehandel, kreditkort, bredband, digitalteve, telefoni, el och försäkringar.

Vad skulle du vilja bygga om hemma?

”Vi håller på med badrummet. Det blir stora utgifter, annars hade jag gärna gjort om köket också, lagt om golvet där och i hallen.”

Namn: Sofia Nilsson
Ålder: 29 år
Yrke: Konferensvärdinna och receptionist
Bor: Ellös
Familjesituation: Gift, två barn på 2,5 och 4,5 år

”Badrummet! Vi har precis renoverat köket så nu hoppas jag att vi kan sätta igång med badrummet inom ett par månader. Jag vill att det ska bli funktionellt och modernt.”

Namn: Marie Gunroth-Troili
Ålder: 40 år
Yrke: Marknads- och försäljningschef
Bor: Danderyd
Familjesituation: Gift, två barn på 5 och 1,5 år

”Jag skulle vilja byta ut hela köket. Det är från 1970-talet så det är dags nu. Kanske gör vi det i år eller 2009.”

Namn: Kennerth Andersson
Ålder: 63 år
Yrke: Säkerhetsansvarig
Bor: Älmhult
Familjesituation: Gift

”Jag skulle vilja ha en innepool i källaren, men en jacuzzi i badrummet är kanske mer realistiskt. En stor bar skulle också vara trevligt.”

Namn: Jens Nilsson
Ålder: 20 år
Yrke: Studerande
Bor: Lund
Familjesituation: Mamma och pappa

Text och foto: Sophia Lindholm, ViV nr 3/2008

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar