Egentligen var det inte mer boyta som familjen Söderqvist var ute efter när de beslutade sig för att bygga till sin villa på 120 kvadrat. Utrymmet räckte till deras familj på tre, men däremot tyckte de att de utnyttjade sin relativt stora tomt dåligt.
Bort med gräsmattan
– På ena sidan av huset, som skuggas ganska mycket av grannen, fanns bara en stor gräsmatta som vi inte utnyttjade och hatade att behöva klippa, berättar Heléne. Och eftersom vi redan hade byggt en rejäl friggebod som gäststuga i andra änden av tomten såg vi att förutom att vi skulle få mer bostadsyta, skulle harmonin och balansen i huset vinna på en tillbyggnad.
Ola och Heléne gjorde varsin skiss, som de sedan kompromissade ihop innan de anlitade en arkitekt som skulle hjälpa dem med finliret och bygglovsritningarna.
– Det första han konstaterade var att vi borde bygga ett riktigt sadeltak i vinkel mot ursprungstaket, i stället för det lite enklare tak vi tänkt oss. Det blev både dyrare och mer jobb, men arkitekten hade rätt, det blev väldigt mycket bättre. Dessutom hjälpte han oss att planera så att ljusinsläppet blev maximalt.
Bygger gärna själv
Ola, som tidigare byggt både friggeboden och en rejäl altan, tvekade inte inför arbetet. För de lite mer komplicerade delarna, som exempelvis stommen och balkanslutningen från nya till till det befintliga taket, har han haft hjälp av snickare. Men större delen av jobbet har han gjort själv. Därför har det mesta av all ledig tid gått till bygget de senaste två åren.
– Ola har verkligen slitit, konstaterar Heléne, och han håller på med något nästan jämt. Själv har jag väl främst varit den som satt igång projektet, planerat och sedan ansvarat för färgsättning och målning. Och jag har lagt mycket tid och kraft på skissandet och idéerna.
Just det här med idéerna har inte alltid varit helt lätt att enas om. Turerna har varit många kring om nya rummet exempelvis skulle ha en dörr, en stor öppning eller öppnas upp helt mot det intilliggande vardagsrummet. Likaså råder det fortfarande delade meningar om vad rummet egentligen ska användas till.
– Jag ser framför mig ett teverum, med skön bäddsoffa för långväga gäster, eller kanske för sonens kompisar som vill sova kvar om det blir sent.
– Nja, säger Ola. Rummet är som gjort för ett rejält pingisbord!
Tolvtusen per kvadratmeter
När tanken på tillbyggnaden väcktes var det inte bara detta extrarum på 24 kvadrat som planerades. I direkt anslutning håller Ola just nu för fullt på med ett inglasat uterum på 16 kvadrat. Tillsammans ger det en yta på 40 extra kvadratmeter.
Totalt tror familjen att dessa 40 kvadrat kommer att kosta någonstans mellan 400 000 och 500 000 kr, inklusive allt. Då ingår också den nya luft-luftvärmepumpen man satte in för att slippa radiatorer. Räknat per kvadratmeter blir kostnaden relativt låg, cirka 12.000 kr per kvadratmeter, man brukar räkna med ett ungefärligt pris på 20 000 kr per kvadratmeter.
– Men bortsett från att vi sparar pengar tycker jag att det är mycket värt att vi har gjort det själva, avslutar Helene. Det är något man kan vara stolt över!
Ola & Helénes bästa tips för dig som funderar på att bygga till: |
- Var ute i god tid med bygglovet och tänk på att det faktiskt kostar några tusenlappar att få bygglov.
- Ta hjälp av en arkitekt, de ser ditt hus på ett helt annat sätt än du och kan komma med smarta, nya lösningar.
- Visst kan det vara jobbigt om bygget tar lång tid, men å andra sidan kan man komma på en hel del bra, nya lösningar och idéer under arbetets gång.