Renoveringsresan – barnens rum tar form

Dags att ta tag i barnens rum! Läs hur Maria Roswall och hennes familj renoverade två barnrum här. 

Hur härligt är det inte att få städa undan byggdammet, sätta upp tapeter och till slut, efter allt slit, få börja med det roligaste: garnityret! Precis lika roligt som att pynta pepparkakshuset med kristyr och godis, lika sagolikt roligt är det att få fixa med barnens rum.

Lukas, 8 år, och Sophie, 5 år, har själva fått vara delaktiga i val av väggfärg, tapet och lite annat. Det här är absolut familjen bästa julklapp!

Vi börjar från början då rummen såg ut såhär:

Sophies rum. Litet men med fin utsikt över trädgården och under den gräsliga plastmattan, japp där låg det gamla fina trägolvet och bara väntade på att få luft igen.

 

 

Lukas rum är stort och har två fina fönster.

Vi har stängt till en garderob i hans rum och öppnat upp den i vårt rum där vi byggde en klädkammare. 

Pappa Mikael fixar tapeten i Sophies rum! Att köpa ett ruckel och renovera från grunden gör även den minst händiga till fullblodssnickare. Rosa cirkuselefanter föll valet på, är det ens första egna rum så är det! 

 

 

Äntligen dags för finliret och som jag har längtat efter att få sätta tänderna/borren i våra fina hyllor från String. Dels tycker jag om hur man kan utveckla hyllsystemen som man vill med massa fina, smarta tillbehör och också hur ljuset släpps igenom så fint från sidan. Det blir inte bara en förvaringshylla utan det ger verkligen något till rummet. Min mormor och morfar hade Stringhyllor, de skapades så långt tillbaka som 1949 av arkitekten och designern Nisse Strinning, så det är ett kärt minne som nu får leva vidare i vårt hem.

 

En liten ovanför Sophies säng och en större i Lukas, där han själv har valt hur han vill utforma sin hylla. Det är enkelt att knåpa ihop och se vilka tillbehör man vill ha på Strings webbsida och i deras app kan man bygga ihop hyllan innan man beställer. Vi laborerade flera gånger innan det blev som Lukas (och mamma) ville.

Golvmagi… Jag kan inte nog understryka hur lycklig det gör mig att vi kunde slipa och göra ordning husets originalgolv i alla rum. Älskar knarret!

Killigt och stökigt hos Lukas! En generös säng får också fungera som tv-soffa.

Och flickigt hos Sophie där köket i miniatyr är oerhört uppskattat.

Och flickigt hos Sophie där köket i miniatyr är oerhört uppskattat.

 

Mina barnrumstips: 

  • Förvaring. Vi har satt in skjutgarderober från Elfa som går hela vägen upp till taket i Sophies rum. Slukar hur mycket som helst. Samma sak med Stringhyllorna. Använd takhöjden när ni har små rum, även förvaring under sängar är bra för leksaker och böcker.
  • Renovera och bevara. Finns det gamla träplankor under plastmattan? Titta noga innan ni river ut och lägger in nytt, det finns få saker som går upp emot att ha lyckats bevara originalmaterial!
  • Låt barnen vara med och bestämma men… Ett råd är att FÖRST välja ut några tapeter och färgval som de får välja mellan. Känslan är den samma, att de fått välja, men du har liksom gjort ett grovt urval först.

 

 

Maria Roswall. Foto: Anna Moller.

 

Fler av familjens renoveringsprojekt hittar du här.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar