Renoveringsresan – barnens rum tar form

Dags att ta tag i barnens rum! Läs hur Maria Roswall och hennes familj renoverade två barnrum här. 


Hur härligt är det inte att få städa undan byggdammet, sätta upp tapeter och till slut, efter allt slit, få börja med det roligaste: garnityret! Precis lika roligt som att pynta pepparkakshuset med kristyr och godis, lika sagolikt roligt är det att få fixa med barnens rum.

Lukas, 8 år, och Sophie, 5 år, har själva fått vara delaktiga i val av väggfärg, tapet och lite annat. Det här är absolut familjen bästa julklapp!

Vi börjar från början då rummen såg ut såhär:

Sophies rum. Litet men med fin utsikt över trädgården och under den gräsliga plastmattan, japp där låg det gamla fina trägolvet och bara väntade på att få luft igen.

Lukas rum är stort och har två fina fönster.

Vi har stängt till en garderob i hans rum och öppnat upp den i vårt rum där vi byggde en klädkammare. 

Pappa Mikael fixar tapeten i Sophies rum! Att köpa ett ruckel och renovera från grunden gör även den minst händiga till fullblodssnickare. Rosa cirkuselefanter föll valet på, är det ens första egna rum så är det! 

Äntligen dags för finliret och som jag har längtat efter att få sätta tänderna/borren i våra fina hyllor från String. Dels tycker jag om hur man kan utveckla hyllsystemen som man vill med massa fina, smarta tillbehör och också hur ljuset släpps igenom så fint från sidan. Det blir inte bara en förvaringshylla utan det ger verkligen något till rummet. Min mormor och morfar hade Stringhyllor, de skapades så långt tillbaka som 1949 av arkitekten och designern Nisse Strinning, så det är ett kärt minne som nu får leva vidare i vårt hem.

En liten ovanför Sophies säng och en större i Lukas, där han själv har valt hur han vill utforma sin hylla. Det är enkelt att knåpa ihop och se vilka tillbehör man vill ha på Strings webbsida och i deras app kan man bygga ihop hyllan innan man beställer. Vi laborerade flera gånger innan det blev som Lukas (och mamma) ville.

Golvmagi… Jag kan inte nog understryka hur lycklig det gör mig att vi kunde slipa och göra ordning husets originalgolv i alla rum. Älskar knarret!

Killigt och stökigt hos Lukas! En generös säng får också fungera som tv-soffa.

Och flickigt hos Sophie där köket i miniatyr är oerhört uppskattat.

Och flickigt hos Sophie där köket i miniatyr är oerhört uppskattat.

Mina barnrumstips: 

  • Förvaring. Vi har satt in skjutgarderober från Elfa som går hela vägen upp till taket i Sophies rum. Slukar hur mycket som helst. Samma sak med Stringhyllorna. Använd takhöjden när ni har små rum, även förvaring under sängar är bra för leksaker och böcker.
  • Renovera och bevara. Finns det gamla träplankor under plastmattan? Titta noga innan ni river ut och lägger in nytt, det finns få saker som går upp emot att ha lyckats bevara originalmaterial!
  • Låt barnen vara med och bestämma men… Ett råd är att FÖRST välja ut några tapeter och färgval som de får välja mellan. Känslan är den samma, att de fått välja, men du har liksom gjort ett grovt urval först.

Maria Roswall. Foto: Anna Moller.

 

Fler av familjens renoveringsprojekt hittar du här.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar