Renoveringsresan – Barnsligt kul i trädgården

Dags att ta tag i trädgårdsprojekten hemma hos familjen Roswall/Ekander. Men hur får man barnen att tycka det är roligt med diverse renoveringsprojekt? Här är Marias bästa tips. 

Renoveringsresan går framåt, sakta men ändock säkert vilket för familjen Roswall/Ekander betyder att insidan på huset äntligen börjar ta form och att det så småningom nalkas husets utsida. Att göra en omfattande renovering är tidskrävande och inte alltid roligt, särskilt inte för familjens yngre medlemmar som kan tröttna på att tillbringa helgerna på diverse byggvaruhus eller i byggdammet hemma. 

Bästa tipset är att be barnen om hjälp – det finns inget som är roligare än att få kladda med målarfärg, spika lite försiktigt med hammaren och drömmen – att få sin alldeles egna verktygslåda. I helgen bestämde vi oss för att även barnen skulle få lite roligt och ja, förutom att vi snickrade ihop en kiosk, föll vi för den absolut bästa barnvakten av alla – studsmattan.

Sätter upp en studsmatta

Det kom ett paket till dörren.. Ett vuxen-plockepinn men med lite tålamod och en bra instruktionsbok hade vi efter en timme vår studsmatta.

Vi valde en oval från Studsexperten, modell North Explorer, och faktum är att både jag och Mikael hittat bra träningsövningar som vi gör flera gånger i veckan. Benböj och hopp med benen isär och ihop samt utfall och situps är grymma övningar som är riktigt roligt att göra på mattan. Vi valde en oval studsmatta dels för att den är mer utvecklad om du vill göra akrobatik och volter och sen var den här modellen mer lättplacerad i vår trädgård än vad en stor, rund var. 

Jag vill ha kontakt och se barnen när de studsar och det är perfekt att öppna köksfönstret och så står den precis där bakom trädet. Pimpat den med en ljusslinga också vilket lyser fint på kvällen!

Snickrade ihop en liten kiosk 

Det finns få saker i en trädgård som slår en lekstuga men i brist på hela lilla ”stugan” snickrade vi ihop en liten kiosk – vilket blev stor succé! Och ja, det är vår hund Texas som står bakom disken. Sophie och Lukas har verkligen hjälpt till själva och de växer otroligt med uppgiften.

Det är gammalt spillvirke och trälådor som fått bli till tomtens kiosk. Sen köpte jag vaxduk på meter på Fredells som jag spikade fast. Måla, måla. Kladdigt och kul!

Tada! Kom och köp! 

Nästa projekt – mysig koja 

Vi har en stor trädgård och nästa barnvänliga projekt blir en sådan här koja som jag faktiskt hade ett möte i på en mediabyrå. Hade vi haft högt i tak i källaren hade jag byggt den där men nu får det bli trädgården med ett lite tjockare plasttak. Perfekt att klättra upp i när man vill vara lite ifred!

 

Läs även: Renoveringsresan – sovrummet

 

Maria Roswall. Foto: Anna Moller.

 

Fler av familjens renoveringsprojekt hittar du här.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar