Renoveringsresan – måla husfasaden

Nu är det dags för fasaden att få sig ett ansiktslyft hemma hos familjen Roswall/Ekander!


Att ha ett fint inre är givetvis huvudsaken men när det inre är tipptopp och det yttre fortfarande ett ruckel, nej det är inte roligt. Husfasaden – det första som möter dig vid hemkomst och det första som andra betraktar och nu ÄNTLIGEN har vi kommit till att vårt fina hus ska få sig ett rejält ansiktslyft. Skicket på våra fönster har varit riktigt uselt, men jag vill ändå verkligen behålla dem då jag tycker om allt som har karaktär och är original. Absolut, mycket enklare och även säkert mer prisvärt att byta ut våra gamla skruttiga till nya men icke. 

Vi hittade en fönsterfirma som tog ut våra gamla fönster, renoverade dem i sin verkstad och även gjorde nya snickerier och lister till oss. Allt plastades in undertiden och vi gjorde givetvis fönsterrenoveringen först, innan vi satte igång med fasaden då det kan uppstå sprickor när man renoverar kring fasaden.

En del av arbetet skedde även direkt i vår trädgård. Effektivt och bra jobbat, även med inplastningen och vi hade nästan inget damm i huset alls.

 

Och så här fint blev resultatet! Jag måste säga att just att få till våra fönster har varit ett sådant otroligt lyft. Både inifrån och utifrån har det gjort väldigt mycket för huset. Vi renoverade som sagt husets gamla, original fönster men satt in ett extra energiglas som gör det både tystare samt sparar energi.

Våra gamla, fina hakar är kvar. Mycket nöjd är jag!

 

Och så här såg fasaden ut innan vi målade om. 

 

Dags att måla fasaden? Läs vår snabba guide med 10 frågor och svar innan du sätter igång!

 

Vi tog hjälp av Flügger som skickade ett ”putsproffs” hem till oss för att ta reda på vilken puts och färg vi skulle välja. Alltid skönt att ta in experthjälp.

Efter noggrann putsinspektion var det dags för färgval. Vi ville se hur olika färger kändes varför vi helt sonika testmålade. Lite på väggen och lite på gamla fönsterluckor vilka vi kunde flytta runt för att se färgerna från olika håll.

Färgvalet föll tillslut på Slottsvit, för att passa in i området och för att den är behaglig. Inte för hård men ändå ljus och fin.

Och där är vi i gång! Vi målade även alla trädetaljer uppe vid taket vitt och stuprören blev mattsvarta. Fönsterluckor ska till men sen börjar vi äntligen se slutet på Renoveringsresan. Barnens sovrum och trädgården kvar bara… Jobba, jobba!

 

Expertens bästa tips

Flüggers färgproffs Mikael Westmans viktigaste tips inför en fasadommålning:

1. Förarbetet

Ett bra förarbete är en av förutsättningarna för att få till ett lyckat resultat som håller länge. Ta hjälp av ett proffs för att se hur skicket på just din fasad är. Ha alltid rent under, slarva inte med förarbetet. Ta hjälp av proffsen för att laga större sprickor, undersöka hur huset mår och för att ta reda på vilken typ av puts och färg som använts tidigare. Fuktiga och fuktskadade ytor vid exempelvis fönsterbleck och stuprör måste fixas till innan du målar om putsfasaden.

2. Materialval

Välj färg och puts med omsorg och måla hellre tunt flera gånger än ett tjockt lager. Spar färg – alltid smart att spara en burk för att se exakt vad man använt till senare år, eller om det behöver lagas under tiden.

3. Varmt och tort klimat

Nej, regn är inte en bra förutsättning för målning så planera in renoveringen till våra mest solsäkra veckor. 

 

Maria Roswall. Foto: Anna Moller.

 

Fler av familjens renoveringsprojekt hittar du här.

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar