Renoveringsresan – måla husfasaden

Nu är det dags för fasaden att få sig ett ansiktslyft hemma hos familjen Roswall/Ekander!

Att ha ett fint inre är givetvis huvudsaken men när det inre är tipptopp och det yttre fortfarande ett ruckel, nej det är inte roligt. Husfasaden – det första som möter dig vid hemkomst och det första som andra betraktar och nu ÄNTLIGEN har vi kommit till att vårt fina hus ska få sig ett rejält ansiktslyft. Skicket på våra fönster har varit riktigt uselt, men jag vill ändå verkligen behålla dem då jag tycker om allt som har karaktär och är original. Absolut, mycket enklare och även säkert mer prisvärt att byta ut våra gamla skruttiga till nya men icke. 

Vi hittade en fönsterfirma som tog ut våra gamla fönster, renoverade dem i sin verkstad och även gjorde nya snickerier och lister till oss. Allt plastades in undertiden och vi gjorde givetvis fönsterrenoveringen först, innan vi satte igång med fasaden då det kan uppstå sprickor när man renoverar kring fasaden.

En del av arbetet skedde även direkt i vår trädgård. Effektivt och bra jobbat, även med inplastningen och vi hade nästan inget damm i huset alls.

 

Och så här fint blev resultatet! Jag måste säga att just att få till våra fönster har varit ett sådant otroligt lyft. Både inifrån och utifrån har det gjort väldigt mycket för huset. Vi renoverade som sagt husets gamla, original fönster men satt in ett extra energiglas som gör det både tystare samt sparar energi.

Våra gamla, fina hakar är kvar. Mycket nöjd är jag!

 

Och så här såg fasaden ut innan vi målade om. 

 

Dags att måla fasaden? Läs vår snabba guide med 10 frågor och svar innan du sätter igång!

 

Vi tog hjälp av Flügger som skickade ett ”putsproffs” hem till oss för att ta reda på vilken puts och färg vi skulle välja. Alltid skönt att ta in experthjälp.

Efter noggrann putsinspektion var det dags för färgval. Vi ville se hur olika färger kändes varför vi helt sonika testmålade. Lite på väggen och lite på gamla fönsterluckor vilka vi kunde flytta runt för att se färgerna från olika håll.

Färgvalet föll tillslut på Slottsvit, för att passa in i området och för att den är behaglig. Inte för hård men ändå ljus och fin.

Och där är vi i gång! Vi målade även alla trädetaljer uppe vid taket vitt och stuprören blev mattsvarta. Fönsterluckor ska till men sen börjar vi äntligen se slutet på Renoveringsresan. Barnens sovrum och trädgården kvar bara… Jobba, jobba!

 

Expertens bästa tips

Flüggers färgproffs Mikael Westmans viktigaste tips inför en fasadommålning:

1. Förarbetet

Ett bra förarbete är en av förutsättningarna för att få till ett lyckat resultat som håller länge. Ta hjälp av ett proffs för att se hur skicket på just din fasad är. Ha alltid rent under, slarva inte med förarbetet. Ta hjälp av proffsen för att laga större sprickor, undersöka hur huset mår och för att ta reda på vilken typ av puts och färg som använts tidigare. Fuktiga och fuktskadade ytor vid exempelvis fönsterbleck och stuprör måste fixas till innan du målar om putsfasaden.

2. Materialval

Välj färg och puts med omsorg och måla hellre tunt flera gånger än ett tjockt lager. Spar färg – alltid smart att spara en burk för att se exakt vad man använt till senare år, eller om det behöver lagas under tiden.

3. Varmt och tort klimat

Nej, regn är inte en bra förutsättning för målning så planera in renoveringen till våra mest solsäkra veckor. 

 

Maria Roswall. Foto: Anna Moller.

 

Fler av familjens renoveringsprojekt hittar du här.

 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar