Renoveringsresan – Köket del två

Dags för renovering av köket hemma hos familjen Roswall/Ekander. Se alla efterbilder här!

Det krävs tid, tålamod och planering men…

Känslan när det äntligen börjar ta form är himmelsk. Som vi slitigt och SOM vi ska njuta här! Just nu tänker jag att vi aldrig någonsin kommer vare sig orka eller vilja flytta. Men man vet aldrig!

Mmmm… Tillåter mig att njuta för några minuter. I röran… Nu har vi levt med den här renoveringen dag och natt i flera månader. Hela golvet i källaren beelas upp, väggar rivs, gamla rör tas bort, nya köps in. Elen byts (japp, ALL el byts ut till ny), golvvärme läggs in. Ni vet, allt sådant som kostar absolut hur mycket som helst men som knappast syns och det är då man blir extra glad när något som det går att ta på, på riktigt, äntligen kommer på plats. Våra vitvaror… MAGISKT! Det blir så fint, är så lycklig! Känslan av att vi lagt ner det där lilla extra, verkligen läst på och valt ut de produkter vi vill ha i vårt nya kök. Inte slarvat, inte snålat utan gått al in. Vi älskar att laga mat och ha vänner över så i det här köket kommer såväl ugn som spis att användas rejält.

 

Läs även: Renoveringsresan – Köket del ett

 

Min mans dröm, en spishäll på hela 90 cm med en fläkt över som man inte stöter pannan i när man ska röra i grytorna. Det var inte helt lätt att välja fläkt och valet stod mellan den här i vitt eller samma modell i svart. Valet föll på den vita då vi inte ville att den skulle ta för mycket fokus. Det här är modellen:

LC98KD272 Siemens Vägghängd Köksfläkt 90 cm Vit

Sen till vår ugn. Måste få prata några få meningar om vår magiska ugn och min personliga köksfavorit, våra två kylar som vi öppnar från mitten och ut. Alltså ni förstår inte hur mycket jag tycker om det här! Att ljudlöst öppna dörrarna och bara ha allt underbart utrymmet med sina magiska lådor som så fint och energisnålt tar hand om våra grödor. Läs på, välj energisnålt och gå gärna lite djupare i valet och leta efter en kyl som har sådana här hyperFresh-lådor som faktiskt gör att hållbarheten på frukt och grönt bli bra mycket längre. Våra barn älskar grönsaker och frukt så jag vill alltid ha ett lass hemma och med de här specialgjorda lådorna håller sig det gröna längre.

Ugnen har tillsatt ånga, håller sig på något magiskt vis ren av sig självt och, nästan det bästa av allt, inbyggd mikrofunktion!! Så hej då fula mikrovågsugn som alltid står och tar massa plats. Tycker mycket om att ånga fisk och annan mat också. Känns fräscht och gott!

Köket är från Vedum och vi har valt beslag i mässing med svart läder.

En generös köksö med gott om förvaring och även bra sittplatser samt inbyggd ”el-station”. Här sitter Sophie och Lukas redan och pysslar, gör läxor och äter när vi lagar mat. 

 

5 tips för köksrenoveringen:

  • Förvaring och eluttag. Kan inte bli för mycket utan gödsla på med detta. Tänk även inbyggd el. Vi har inuti lådor och skåp samt i själva köksön – perfekt för iPads och mobiler.
  • Välj med andakt. Dyrt behöver inte vara bäst men hafsa inte iväg din köksplanering och dina val. Tänk hellre traditionellt än trend tycker jag. Ett kök ska hålla länge så mjukare färgtoner går före ”trend-starka” kulörer. Vår varmgrå nyans kommer vi inte tröttna på.
  • Placering – tag hjälp av en köksarkitekt. Man målar lätt in sig i hur köket redan är, begränsar sig. Tag hjälp och få en professionell persons syn på hur köket kan bli så bra och funktionellt som möjligt.
  • Finns ett fönster – placera diskbänken där. Man diskar. Mycket. Att stå och ha något att titta ut på förhöjer upplevelsen många snäpp.
  • Detaljer. Åter igen, detaljer gör helheten. Älskar vår blandare där du kan dra ut fronten och duscha ur hela hon. Våra beslag gör mycket till helheten och även belysningen i köket. En inbyggd skärbräda likaså. Tänk detaljer och var noga, stressa inte – här ska ni tillbringa många timmar och då vill ni trivas.  

 

Maria Roswall. Foto: Anna Moller.

 

Fler av familjens renoveringsprojekt hittar du här.

 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar