Renoveringsresan – gammal smedja får nytt liv

Att renovera en hel källare tar tid och kraft. Under tiden får vi följa renoveringen av Marias Roswalls kompis nyinköpta smedja. Se fantastiska före och efter-bilder.


Vi jobbar på med vår källare där det gamla garaget fylls igen och ska bli till grovkällare med entré och förvaring. Det blir ju en och annan sko, och lite träningskläder, med två barn och en två vuxna som alla fyra har en hel drös aktiviteter på agendan. Men det tar tid och som ”en paus”, eller en till inspirationskälla, får ni under tiden följa med mig ut till min vän Cecilia Liljetons nyinköpta smedja. En renoveringsresa som minst sagt är i paritet med vårt ruckel!

Jag var där nu i helgen och herre gud, slängdes tillbaka till när vi stod här i nyinköpta rucklet och visste inte riktigt vart vi skulle börja. Med roligt är det och vad vore livet utan utmaningar! Även om det kan kännas jobbigt i början är det otroligt roligt att få renovera och skapa som man vill. Det ingår liksom i själva livet!

Välkommen till Cias Smedja.

Det här är Cia, och hunden Brooklyn. Cia är fotograf och vi jobbar mycket tillsammans. Parallellt med min renoveringsresa – som kommer gå in på trädgården och inglasad veranda så fort snön försvinner – kommer vi följa renoveringen av den gamla smedjan vid Steninge Slott. En gammal lada med högt i tak, fylld av bråte och ja, vi får se men Cia har storslagna planer.

Så här såg smedjan ut vid köpet, och här nedan en bild på hur den såg ut för länge sedan, på 1930-talet.

Fick den här fina bilden av Giselher Naglitsch som kan det mesta om Steninge. Jag frågade honom om han visste vad smedjan hade för tak tidigare och han skickade denna bild med texten:  Den tidigaste bilden på smedjan jag kan hitta är från ca 1935. Då hade smedjan tegeltak, ser ut som tvåkupigt. 1987 är det plåt på smedjan. Giselher och hans fru Gunilla har skrivit flera böcker om Steninge. Den ligger vid Steninge Slott som håller på att förvandlas till en liten by. https://steningeslottsby.se/  Det kommer att bli ca 700 nya bostäder i området. Smedjan ägdes av slottet och Cia fick köpa ut den.

 – Jag tyckte synd om mina grannar att ha en så förfallen byggnad i området så jag började med att måla den. Hittade den gamla burken med falu rödfärgspigment bland bråtet i ett av rummen så körde vidare på det. Nu är det ju så bra att det även finns andra kulörer och inte bara rött så jag kunde använda samma fabrikat till alla delar.

Färg från förr och samma färg idag!

Färg gör otroligt mycket, känns redan som ett jättelyft. Och de gamla, fina fönstren fick också lite omvård. Ja, det finns att göra om man säger så. Nu ska allt bråte röjas bort från insidan och så ska det jobbas med taket. På återseende!

Fler av familjens renoveringsprojekt hittar du här. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar