Renoveringsresan – gammal smedja får nytt liv

Att renovera en hel källare tar tid och kraft. Under tiden får vi följa renoveringen av Marias Roswalls kompis nyinköpta smedja. Se fantastiska före och efter-bilder.

Vi jobbar på med vår källare där det gamla garaget fylls igen och ska bli till grovkällare med entré och förvaring. Det blir ju en och annan sko, och lite träningskläder, med två barn och en två vuxna som alla fyra har en hel drös aktiviteter på agendan. Men det tar tid och som ”en paus”, eller en till inspirationskälla, får ni under tiden följa med mig ut till min vän Cecilia Liljetons nyinköpta smedja. En renoveringsresa som minst sagt är i paritet med vårt ruckel!

Jag var där nu i helgen och herre gud, slängdes tillbaka till när vi stod här i nyinköpta rucklet och visste inte riktigt vart vi skulle börja. Med roligt är det och vad vore livet utan utmaningar! Även om det kan kännas jobbigt i början är det otroligt roligt att få renovera och skapa som man vill. Det ingår liksom i själva livet!

Välkommen till Cias Smedja.

Det här är Cia, och hunden Brooklyn. Cia är fotograf och vi jobbar mycket tillsammans. Parallellt med min renoveringsresa – som kommer gå in på trädgården och inglasad veranda så fort snön försvinner – kommer vi följa renoveringen av den gamla smedjan vid Steninge Slott. En gammal lada med högt i tak, fylld av bråte och ja, vi får se men Cia har storslagna planer.

Så här såg smedjan ut vid köpet, och här nedan en bild på hur den såg ut för länge sedan, på 1930-talet.

Fick den här fina bilden av Giselher Naglitsch som kan det mesta om Steninge. Jag frågade honom om han visste vad smedjan hade för tak tidigare och han skickade denna bild med texten:  Den tidigaste bilden på smedjan jag kan hitta är från ca 1935. Då hade smedjan tegeltak, ser ut som tvåkupigt. 1987 är det plåt på smedjan. Giselher och hans fru Gunilla har skrivit flera böcker om Steninge. Den ligger vid Steninge Slott som håller på att förvandlas till en liten by. https://steningeslottsby.se/  Det kommer att bli ca 700 nya bostäder i området. Smedjan ägdes av slottet och Cia fick köpa ut den.

 – Jag tyckte synd om mina grannar att ha en så förfallen byggnad i området så jag började med att måla den. Hittade den gamla burken med falu rödfärgspigment bland bråtet i ett av rummen så körde vidare på det. Nu är det ju så bra att det även finns andra kulörer och inte bara rött så jag kunde använda samma fabrikat till alla delar.

Färg från förr och samma färg idag!

Färg gör otroligt mycket, känns redan som ett jättelyft. Och de gamla, fina fönstren fick också lite omvård. Ja, det finns att göra om man säger så. Nu ska allt bråte röjas bort från insidan och så ska det jobbas med taket. På återseende!

Fler av familjens renoveringsprojekt hittar du här. 

 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar