Renoveringsresan: Tak över huvudet är alltid bra!

I väntan på att få källaren i ordning på Lidingö har det vankats takrenovering ute i Smedjan vid Steninge slottsby. Att renovera tak är kanske inte det mest upphetsande men att HA ett ordentligt tak är en mycket behaglig och trygg känsla.

Nej, det är kanske inte den roligaste punkten på renoveringslistan men en väldigt skön känsla infinner sig när punkten TAK kan bockas av. Vi kommer liksom inte undan att grunden och taket är viktiga byggstenar i våra hem och både när vi började renoveringen av rucklet på Lidingö och här i den gamla smedjan var det just dessa två punkter som ansågs allra viktigast. Nu är smedjan säkrad och rustad i många år framöver. Att få taket ordentligt gjort känns fantastiskt skönt. Såhär såg den ut innan takrenoveringen:

Vi började med det rätt otacksamma hästjobbet att tömma övervåningen.

Sen tog vi in två duktiga byggare som höjde takstolarna på övervåningen så att man kan gå rakt där. 

Sen tog arbetet med att hitta rätt takfirma vid och här pratar vi grävande research. It is a jungle out there så det är bara att kavla upp armarna och sålla bland offerter och prisförslag. Fick så många olika priser och förklaringar på vad som var bäst att göra så till slut la vi det på paus. Problemet var att det var ju på övervåningen vi ville gå vidare, att isolera där uppe är ett måste så att få till taket först, eftersom takfönster skulle in också, är dock ett måste. Ganska lätt att konstatera att taket också var lite risigt.

Som en skänk från ovan, på riktigt, kom då ett utskick från Vi i Villa om Tio tak vilket kändes intressant. Efter ett samtal kom de ut till smedjan och tittade och kontakten kändes superrätt på en gång. Trevliga och pålitliga så vi slog till. 

Andreas från Tio tak visar här deras specialplåt. 

Arbetet gick smidigt och fort.

Det är ju ingen liten utgift direkt men det är bara att bita i det sura äpplet och se på slutresultatet som blev perfekt.

Att sätta in takfönster gjorde otroligt stor skillnad! Nu behövs ingen ficklampa längre när man är på övervåningen. Är det något vi skulle gjort annorlunda om vi fick göra om det här är att sätta in fler takfönster. Vi var begränsade i bredd med tanke på takstolarna men man hade kunnat sätta 2 eller 3 fönster i rad mellan varje takstol.

Då vi bara är hobbyrenoverare bjuder iv här på expertis i form av Tio Tak:s grundare och ägare Kenneth Österberg som själv sätter rubriken: Taket är det viktigaste på ditt hus, när han får välja. Och det får han nu.

Specialisten berättar:

Kenneth Österberg Grundare och vd Tio tak AB

Taket är det viktigaste på ditt hus

Ett vanligt tak i Sverige har en livslängd på mellan 30-40 år. Även om takpannorna ser fina ut kan tätskiktet (underlagspappen) ha tagit stryk eller börjat spricka. Det är alltid mer lönsamt att lägga om taket innan det blir rötskador på undertak och konstruktion.

Allt börjar med en besiktning av en av TioTaks projektledare. Uppmätning av taket, genomgång av eventuella rötskador och bedömning av riskområden görs noggrant och dokumenteras, allt för att kunna lämna ett fast pris utan överraskningar för kunden.

Därefter går man igenom projektet, från början till slut. När kunden har berättat om sina önskemål angående utseendet på taket räknar projektledaren snabbt fram ett exakt pris redan under första kundbesöket, samt lämnar en komplett offert där hela arbetets process framgår.

I mitten på 90-talet var man i Finland tvungna att helt förändra sin byggmetod. På grund av klimatförändringar och då framförallt den fuktigare luften började man i stor utsträckning använda sig av mögelbehandlat virke samt bygga med luftspalt även under underlagspappen. Detta har vi på TioTak implementerat i vår byggmetod och bygger därför alla våra tak med ekologiskt mögelbehandlat virke.

De gamla takpannorna eller den gamla plåten kastas ner i en container eller lyfts försiktigt ner med en av våra kranbilar. Därefter går takmästarna noggrant igenom undertakets skick för att säkerställa att inga rötskador förekommer. Är undertaket friskt är det bara att börja bygga! En ströläkt på 22x100mm monteras först mot det gamla taket och med hjälp av kilar riktas taket upp med millimeterprecision. Denna bräda fungerar även som luftspalt till det nya taket.

Därefter monteras en diffusionsöppen underlagspapp som fungerar som takets tätskikt, dvs den absolut viktigaste delen av en takrenovering. 

Ovanpå underlagspappen monteras sedan ströläkt nummer två samt en kraftig bärläkt (32x100mm på plåttak, 45x70mm på betongtak), allt för att kunden på ett säkert sätt ska kunna beträda sitt tak.

Vindskivor och fotbrädor med beslag monteras enligt svensk standard. Hängrännorna tillverkar vi på plats med hjälp av en mobil maskin som finns i en av våra bilar. Tack vare detta kan vi montera skarvfria rännor på alla tak.

När all läkt är monterad är det bara plåtarbeten kvar. Plåt skruvas fast med skruv från Kingi, en finsk världsledande farmarskruv som med hjälp av sin trippla lackering lämnar en lika lång rostskyddsgaranti som resten av taket, 50 år! Istället för borrspets som de flesta farmarskruv har är Kingis skruvar spetsiga. Detta gör att inga metallspån lämnas på taket, som i sin tur annars riskerar att förstöra gummipackningen som ska hålla taket tätt.

När taket är på plats och all taksäkerhet är bortmonterad återstår bara en slutbesiktning som görs mellan arbetsledare och kund.

Gå gärna in på vår hemsida, www.tiotak.se och se på vår video där vi visar hur en takrenovering går till från början till slut!

 Här på Smedjan valde vi att lägga vår egenpatenterade Jalo-plåt. Denna plåt är en falsad ”klickplåt” som efterliknar den gamla tidens falsade tak. En perfekt profil till äldre byggnader. Som extra tillval önskades tre stycken stora takfönster för extra ljusinsläpp på baksidan.

Kenneth Österberg

VD, TioTak AB


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar