Renoveringsresan: Vardagsrummet!

Familjen Roswall/Ekander har äntligen fått nytt vardagsrum. Så här gick det till! 

Tada! Välkommen till vårt vardagsrum!

Det är så roligt nu för nu börjar vårt hus verkligen ta form. Vi har anlitat en firma här på Lidingö som sköter hela renoveringen och det är mellan 4 och 6 personer som jobbar med huset nästan varje dag. Jag hade nog inte riktigt förstått hur mycket det faktiskt krävs när man har köpt ett sådant här gammalt hus… Inte bara att måla om, slipa lite golv och täta något fönster. Nej, här pratar vi ALLT. Varenda vägg och vartenda tak har rivits och byggts upp på nytt. Jag är som en envis häxa när det kommer till att försöka spara, bevara och renovera det gamla som går. Absolut, man kan köpa en ny dörr för några hundralappar men jag vill inte ha en ny, tunn pappersdörr, jag vill göra ordning de gamla dörrarna. Att renovera och bevara våra gamla, handblåsta fönster är också något jag kämpar för.

Nu har vi kommit till vardagsrummet som öppnar upp mot köket, och det är inte för inte rummen är husets hjärta. Det är hit man bjuder in gäster, här man umgås och det är liksom det här rummet som sätter husets ansikte utåt. Ett sovrum kan man stänga dörren till men vardagsrummet och köket är husets ”häng”.

Så här såg det ut i ”original” när vi köpte rucklet. 

Förutom läget, att huset ligger i det område vi vill bo i, föll jag för möjligheten att skapa en social, öppen nedervåning med access till såväl vardagsrum, kök och altan.

För att skapa rymd har vi tagit bort en vägg till den gamla jungfrukammaren och även öppnat upp mera i taket mellan köket och vardagsrummet. Så fint med den gamla öppna spisen i mitten och att man kan ”gå runt” på hela vår lilla undervåning.

Vi tog bort de gamla fula gipsskivorna som täckte originaltaket i trä vilket vi har målat i en mjuk vit kulör. Ger karaktär och liv och personligen älskar jag att det är just originaltaket vi fixat i ordning. På väggarna har vi en ljusgrå kulör från Flügger Färg, den enda de har som är helt bruten bara med vitt och svart. Vill inte ha några blå eller röda brytningar utan just den här gråa där vitt möter svart. Snyggt ihop med vårt vita trätak och det grå stengolvet i köket.

När själva renoveringen är klar kommer vi till det roligaste – inredning! Vi tycker om ljusgrått, mjukt vitt men också inslag av starkare färger. Tapeten i hallen är starkt mönstrad och där är turkos den färg vi valt att ta upp även i resten av inredningen. Att välja soffa och matta är minst sagt en ”djungel” då utbudet är otroligt stort. Jag intervjuade Malin Glemme, grundaren av Layered, för några år sedan och blev otroligt förtjust i deras mattor. Nu när de också har en serie soffor visste jag att det är min dröm. Besökte deras fina showroom på Engelbrektsgatan 21 och japp, föll som en fura. Så fina material och gediget hantverk. Tycker också om svensk formgivning vilket gör det extra roligt att nu ha Malin och Layereds möbler i vårt hem. 

Här inspiration från deras showroom på Engelbrektsgatan.

Vårt Vårt val blev soffan Devon, på bilden ovan, i kulören Deep Petrol och den ljuvliga mattan Wool Border.

Så här blev det! Tyvärr är bilderna inte lika snygga som Layereds ovan, och ljuset är … Precis. Inte så ljust men det ÄR INTE särskilt ljust den här årstiden!

 

Om ni vill se hur köket blev finns det till beskådning i ett tidigare inlägg som heter Renoveringsresan – Köket del 2

 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar