Renoveringsresan: Vardagsrummet!

Familjen Roswall/Ekander har äntligen fått nytt vardagsrum. Så här gick det till! 


Tada! Välkommen till vårt vardagsrum!

Det är så roligt nu för nu börjar vårt hus verkligen ta form. Vi har anlitat en firma här på Lidingö som sköter hela renoveringen och det är mellan 4 och 6 personer som jobbar med huset nästan varje dag. Jag hade nog inte riktigt förstått hur mycket det faktiskt krävs när man har köpt ett sådant här gammalt hus… Inte bara att måla om, slipa lite golv och täta något fönster. Nej, här pratar vi ALLT. Varenda vägg och vartenda tak har rivits och byggts upp på nytt. Jag är som en envis häxa när det kommer till att försöka spara, bevara och renovera det gamla som går. Absolut, man kan köpa en ny dörr för några hundralappar men jag vill inte ha en ny, tunn pappersdörr, jag vill göra ordning de gamla dörrarna. Att renovera och bevara våra gamla, handblåsta fönster är också något jag kämpar för.

Nu har vi kommit till vardagsrummet som öppnar upp mot köket, och det är inte för inte rummen är husets hjärta. Det är hit man bjuder in gäster, här man umgås och det är liksom det här rummet som sätter husets ansikte utåt. Ett sovrum kan man stänga dörren till men vardagsrummet och köket är husets ”häng”.

Så här såg det ut i ”original” när vi köpte rucklet. 

Förutom läget, att huset ligger i det område vi vill bo i, föll jag för möjligheten att skapa en social, öppen nedervåning med access till såväl vardagsrum, kök och altan.

För att skapa rymd har vi tagit bort en vägg till den gamla jungfrukammaren och även öppnat upp mera i taket mellan köket och vardagsrummet. Så fint med den gamla öppna spisen i mitten och att man kan ”gå runt” på hela vår lilla undervåning.

Vi tog bort de gamla fula gipsskivorna som täckte originaltaket i trä vilket vi har målat i en mjuk vit kulör. Ger karaktär och liv och personligen älskar jag att det är just originaltaket vi fixat i ordning. På väggarna har vi en ljusgrå kulör från Flügger Färg, den enda de har som är helt bruten bara med vitt och svart. Vill inte ha några blå eller röda brytningar utan just den här gråa där vitt möter svart. Snyggt ihop med vårt vita trätak och det grå stengolvet i köket.

När själva renoveringen är klar kommer vi till det roligaste – inredning! Vi tycker om ljusgrått, mjukt vitt men också inslag av starkare färger. Tapeten i hallen är starkt mönstrad och där är turkos den färg vi valt att ta upp även i resten av inredningen. Att välja soffa och matta är minst sagt en ”djungel” då utbudet är otroligt stort. Jag intervjuade Malin Glemme, grundaren av Layered, för några år sedan och blev otroligt förtjust i deras mattor. Nu när de också har en serie soffor visste jag att det är min dröm. Besökte deras fina showroom på Engelbrektsgatan 21 och japp, föll som en fura. Så fina material och gediget hantverk. Tycker också om svensk formgivning vilket gör det extra roligt att nu ha Malin och Layereds möbler i vårt hem. 

Här inspiration från deras showroom på Engelbrektsgatan.

Vårt Vårt val blev soffan Devon, på bilden ovan, i kulören Deep Petrol och den ljuvliga mattan Wool Border.

Så här blev det! Tyvärr är bilderna inte lika snygga som Layereds ovan, och ljuset är … Precis. Inte så ljust men det ÄR INTE särskilt ljust den här årstiden!

 

Om ni vill se hur köket blev finns det till beskådning i ett tidigare inlägg som heter Renoveringsresan – Köket del 2

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar