Renoveringsresan – sovrummet

Dags att inreda sovrummet hemma hos familjen Roswall/Ekander. Läs hur tankegångarna gick här – och få 5 smarta tips för hur du själv skapar ett mysigt sovrum där hemma. 

Vårt sovrum blir äntligen till – mörkt, ombonat och med grym förvaring

Att inreda ett sovrum så det blir mysigt borde inte vara så svårt. En inbjudande säng, helst stor, lite fin sovrumsinredning, en fin sovrumslampa och kanske en läsfåtölj. Det ÄR inte svårt, men det kräver planering och att du tänker igenom hur du vill använda ditt sovrum.

Börja med att göra research, vilket är oerhört inspirerande. Jag visste att jag ville ha ett sovrum som går åt det mörkare hållet och Googlade helt sonika på sovrum i mörkare färgskala.

 

Inspirationsbilder till sovrummet  

 

Rätt förvaring är A och O

Vår andra punkt är förvaring – jag vet, inte den roligaste att lägga pengarna på men det ÄR magiskt när man har förutsättningarna för att ha ordning och reda. Vi åkte ut till Fredells där vi fick en bra bild över hur vi ville ha vår garderobshörna. Vi valde att skapa en hel vägg med skjutdörrar och förvaring från Elfa. Designern Hanna Wernings snygga Linear Gravity blev vårt val och jag är barnsligt nöjd, blir lycklig varje gång jag nuddar dörren och den glider upp. Med tyngd, det är just något med tyngden som gör att den känns rejäl och på riktigt.

 

Före: det här var vår utgångspunkt när vi flyttade in

Och japp, precis så dammigt som det ser ut på bilden från renoveringen var det. Minst sagt. Vårt hus är ju så pass gammat och nedgånget att vi inte bara kan ”ansiktslyfta” utan behöver riva ner allt, för att bygga upp det igen. Väggar, tak, golv. Toti.

 

Resultatet efter sovrumsrenovering

 

5 smarta tips för ett mysigt sovrum

1. Skapa ett blickfång

För de allra flesta är det naturligtvis sängen, men kanske har du ett sovrum med en kakelugn, ett stort fönster, eller en balkong i. Välj ut ditt blickfång och se till att just den platsen alltid är fin. Då kan en lite rörig byrå eller en stol med kläder på spela mindre roll.

2. Funktion och mysfaktor

Hur vill du vill använda sovrummet förutom att just sova? Titta på tv, läsa, förvara kläder, klä på dig. Utgå från dina behov när du inreder med möbler, elkontakter och ljuskällor. Gör du sovrummet från grunden gödsla på med eluttag! En stor matta alternativt en mindre direkt vid sängen är ett måste. Det ska vara mysigt att vara i sovrummet och man vill också kunna tassa in mjukt.

3. Minimera möblemanget

Det är inget rum där luft känns mer viktigt! Tänk på att inte övermöblera, blir det för trångt kan det skapa irritation.

4. Varde ljus 

Ack ljuva, viktiga belysning! Dimmer, absolut, men tänk också mjuk belysning i form av en golvlampa och kanske en lampa över spegeln. En bra läslampa är ju alltid att föredra– en som kan rikta ljuskällan rakt in i boken för att inte störa den sovande grannen. Mysljus när du vill varva ner på kvällen är viktigt. 

5. Förvaring

Vi klär på oss i vårt sovrum och vi vill ha bra klädförvaring som enkelt skapar ordning och reda. Skjutdörrar minimerar utrymmestjuvar i form av utstående garderobsdörrar. Utnyttja takhöjden – platsbygg förvaring hela vägen upp till taket. Vi har belysning i vår klädkammare – mycket smart för att slippa tända upp hela sovrummet tidig morgon eller sen natt.

 

Maria Roswall. Foto: Anna Moller.

 

Fler av familjens renoveringsprojekt hittar du här.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar