Sanera mera – så hanterar du ett radonhus

Bor du i ett radonhus? Ingen fara – det finns åtgärder att vidta. Vi i Villas expert Björn Christiernsson reder ut begreppen. 

Byggbranschens kunskap kring radon har på relativt kort tid gått från obefintlig till näst intill fullständig. Från att vi använde blåbetong till såväl

ytter­ som innerväggar under stora delar av 1900­talet vet vi i dag bättre – och jag hade som tonåring sannolikt inte bott i ett garage med skyhöga radonvärden om jag fått göra om det i dag.

Ta fram en åtgärdsplan

Det första du måste göra om du misstänker radon, eller om du vet med dig att dina grannar har det i sitt hus, är att kartlägga problemet samt avgöra om det är mark­ eller byggradon – och därefter ta fram en åtgärdsplan. En sanering ska påbörjas, men utan att tvätta, rensa eller riva – att bli av med radon handlar nästan alltid om att ventilera och styra husets luftflöden.

Det gör du vid markradon

Om du har markradon vill du skapa ett undertryck i grunden för att gasen inte ska tränga upp och in i huset, och det skapar du med kanaler och en kanalfläkt, förutsatt att du har en kryp­ eller torpargrund. Motsvarande kan även göras på en betongplatta i vilken du i stället borrar flertalet hål som kopplas till evakue­ringskanaler och en fläkt. Ytterligare ett alternativ är en så kallad radonbrunn som kan sanera flera fastigheter.

Halvera mängden radon

Vill du istället bli av med byggradon behöver du byta en större mängd luft än vad som görs i dag, och man säger ofta att en dubblerad luftomsättning brukar halvera mängden radon. Oavsett radon så vill du använda dig av en ventilationslösning som återvinner så mycket som möjligt av energin som du släpper ut, där en så kallad FTX – med både mekanisk till­ och från luft – ger bäst effekt.

Ta hjälp av specialist

Till sist: Ta hjälp av en välrekommenderad specia­list! Alla fastigheter bjuder på olika förutsättningar, och om du ska betala för att bli av med något som varken syns, känns eller luktar så skulle jag hålla erfarenhet och vitsord högt. 

Tre tätninsgtips

1. Täta läckorna. 

Om ditt radon är så kallat markradon vill du främst täta eventuella läckor från berggrunden, vid till exempel avloppsstammar eller vattenrör. Se över betongplattan i hela huset och foga igen skruvarna med fogmassa som inte släpper igenom gasen. 

2. Fyll med rätt jord

Gratis fyllnadsmassor är ofta ett välkommet tillskott när man bygger nytt – men du måste ha koll på vad du stoppar i backen så att du inte skapar ett radonproblem. Därför: Fråga alltid jorddonatorn eller dennes grannar om det finns ett problem i backen. Köpt jord utgör dock ingen risk. 

3. Tapetsera väggarna

Lättbetong användes för att bygga både ytterväggar, innerväggar och bjälklag, och radonvärdet kan variera mellan olika hus beroende på var råmaterialet bröts. Ett enkelt knep för att minska värdet är att tapetsera med radontapet som stänger ute radongasen. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar