ANNONSSAMARBETE

Mikael och Camilla blev kvitt den dåliga lukten – utan att renovera

Går du i renoveringstankar på grund av dålig lukt inomhus? Nu finns ett billigare och enklare alternativ: ta bort lukterna med ozon.

För paret Mikael och Camilla Nilsson kom lukten från marken. Deras 70-talsvilla i Töre, Norrbotten har en krypgrund som släpper upp fukt och lukt från marken. Huset är inte mögeldrabbat men lukten hade fått fäste i hela villan.

– Vi tänkte bryta upp golven, men testade Ozoneair istället, berättar Mikael Nilsson.

Ibland är den dåliga lukten omöjlig att spåra. Den kan hänga ihop med avlopp, dålig ventilation eller gammalt material i huset, som korkmattor eller väggskivor. 

– Det luktade unket och jordigt, säger Camilla som bott i huset i cirka 10 år. Jag slutade känna lukten när jag var hemma, men när jag varit borta och klev in kunde jag uppleva den starkt. Lukten kunde sätta sig i våra kläder också.

Diskuterade renovering

Paret diskuterade om de skulle behöva göra en renovering. Men så bestämde de sig för att först testa ett billigare alternativ: den svenska produkten Ozoneair – en saneringsmaskin som du kan använda i ditt hem utan några förkunskaper. Ozoneair omvandlar luftens syre till gasen ozon, som attackerar och neutraliserar molekyler i luften. Ozonet tar bort dåliga lukter samt reducerar mögelsporer, bakterier, allergener och andra skadliga mikroorganismer. 

Ozon har använts av saneringsfirmor sedan 1970-talet för att sanera hem och lokaler från brand, tobaksrök, mögel och andra lukter. Först nu finns alltså en produkt som gör det möjligt för privatpersoner att rengöra med ozon. 

Var skeptisk 

Mikael var skeptisk i början: 

– Ja, det lät för bra för att vara sant. Men hellre prova än att börja bryta upp golven, tänkte jag. Och i dag är den unkna lukten borta. 

– Det är fantastiskt. De dåliga lukterna är som borttrollade, och det känns som att vi fått ett nytt hem. 

Så använde de Ozoneair

Paret började med att sanera krypgrunden genom att placera maskinen under huset. Där fick den jobba i tio timmar. Sedan sanerade de inomhus, rum för rum. 

– Det är superenkelt. Du ansluter maskinen till ett eluttag, trycker på start och lämnar rummet. När behandlingen är igång ska växter, personer och husdjur inte befinna sig i utrymmet. När saneringen är klar fortsätter du till nästa rum, berättar Camilla. 

Vilka lukter tar Ozoneair bort? 

I princip alla – som mögellukt, unken lukt, röklukt, djurlukt, urinlukt och kemisk lukt. 

Ozonet attackerar på djupet och bryter ner molekylerna som de dåliga lukterna är uppbyggda av och hindrar dem från att reproduceras.

Läs mer här om Ozoneair och hitta modellen som passar dig

TV: Redaktionens bästa klipp!

Mest lästa artiklar